Doorgroei-ondernemers als hoeksteen voor wederopbouw van Nederland

De Growth Summit is uitverkocht! Tweehonderd ondernemers met groei-ambitie bij elkaar. Want het is tijd voor inspiratie. En actie. Doorgroei-ondernemers als hoeksteen voor wederopbouw van Nederland.

Business as usual is dood
De tijd dat de toekomst goed voorspelbaar was, is met de vijf jaar durende crisis definitief verleden tijd. Resultaten uit het verleden zeggen niets meer over resultaten in de toekomst. Producten en markten en businessmodellen veranderen snel. We leven in een vreemde vormloze tussenfase. De oude vormen en regels werken duidelijk niet meer. De nieuwe vormen en regels zijn er nog niet. Die moeten we nog maken. De transformatiefase van van rups naar een prachtig koolwitje duurt twee weken. In de tussenfase kun je je niet voorstellen dat het ooit een rups was. En al helemaal niet voorstellen dat er ooit een vlinder uitkomt. Dat is precies waar we nu zijn.

Één ding is zeker. Business as usual is dood. Het is tijd voor business as UNusual.

For future growth, Spark now
De visie van de ondernemers achter stichting Spark Leadership voor business as UNusual bestaat uit vijf peilers:

  1. de crisis waait niet over, dit is de nieuwe realiteit. Na vijf jaar zuur en guur crisisnieuws kunnen we niet anders dan concluderen dat de crisis niet meer overwaait. Wat we nu ervaren is de nieuwe realiteit. Een nieuwe realiteit waarin kansen en bedreigingen dicht bij ekaar liggen. Waarin trends en veranderingen elkaar supersnel opvolgen. Dus stop met wachten tot de crisis overwaait en ga aan de slag met de nieuwe realiteit (lees ook waarom de crisis nooit overgaat).
  2. Nederlandse doorgroei-ondernemers zijn de gangmakers voor de wederopbouw van Nederland. Ondernemers hebben de visie om iets te veranderen. De doorgroei-ondernemers hebben ook de slagkracht om die verandering in de wereld te zetten. Niet de overheden die elkaar de zwarte piet toespelen. Niet de multinationals die uit zijn interne globaliseringsdoelen. Zeker niet de non-profitorganisaties, die meer aandacht hebben voor de achterban dan de wereld om ons heen. En ook niet de ZZP’ers en de ZP’ers, die bezig zijn met inkomen vergaren en niet een bedrijf willen neerzetten dat groter is dan zichzelf.
  3. we missen urgentie in Nederland. We hebben het op macro-economisch niveau nog steeds te goed. We hebben in Nederland meer pensioenreserves dan waar dan ook in Europa. We klagen over de vele problemen die we ervaren. We willen liever rups blijven. Maar problemen zijn prachtig. Dus stop met klagen en ga aan de slag. Creëer urgentie. Als er dan geen urgentie van buiten is, creëer dan op z’n minst urgentie van binnenuit (zie externe en interne urgentie).
  4. kijk niet in de achteruitkijkspiegel, maar juist om een hoekje vooruit. Marktonderzoek en de financiële prestaties van de afgelopen drie jaar zeggen niets meer over de toekomst. De tijd van “elk jaar 10% erbij” is verleden tijd. Terugkijken heeft geen zin meer. Vooruitkijken wel. Start veel kleine nieuwe initiatieven en leer door te doen. Razendsnel uitbouwen als het blijkt te werken. Zoals Jim Collins zegt: “Vuur veel kleine kogeltjes af en dan pas grote kanonskogels”. Het is de basis voor Agile Business en Experimenteel Ondernemen.
  5. we kletsen teveel en doen te weinig. Do I need to say more?

Maar hoe?
Wat denk je? Wat vind je van deze uitgangspunten? Hoe kijk jij er naar?

Wat zouden we in Nederland moeten doen?

Hoe kunnen we dat doen?

Welke ideeën heb jij?

Wat ga jij doen?

Graag horen we van je. Plaats een reactie onderaan dit artikel.

ScaleUp Company