Waarom de crisis nooit overgaat

Gaat de crisis over?

Al vijf jaar crisis. Straks als de crisis over is… Dan? Wordt dan alles weer zoals het was? Business as usual? Nee. Om drie redenen gaat de crisis nooit meer over.

Al vijf jaar crisis
“Wanneer gaat de crisis nu eindelijk over”, hoor ik ondernemers vaak verzuchten. Maar is de crisis wel een crisis? Met een begin en een eind? We zijn vijf jaar onderweg in deze crisis. En de negatieve berichten blijven de boventoon voeren. “Maar 5% van de ondernemers beziet de toekomst met vertrouwen”. “In februari en maart meer failissementen dan ooit”. Vorige week kopte de gratis krant “Metro” als volgt. “Kater rond Cyprus kan nog volgen”. Conclusies op basis van meningen van burgers zoals jij en ik. Lekker belangrijk. Laten we de angst blijven voeden. Het geeft nog geen vertrouwen dat de crisis snel over is. We blijven de angst voeden. En krijgen dus altijd gelijk Maar wat interessanter is: gaat deze crisis wel over? Of is er iets anders aan de hand?

Crisis of transformatie?
Wij kennen het concept crisis als een periode met een begin en een eind. In die periode lopen de dingen anders dan we verwachten. Krimp als we groei verwachten. Vaak zijn begin en eind goed te duiden. Zo ook met de huidige crisis. Het failissement van de Lehman Brothers in 2008 is het begin van de crisis. Maar is dat wel zo? Als je terugkijkt was er al veel eerder van alles aan de hand. Drie extreem grote krachten die zich al langer openbaarden. En waar weinig bedrijven actie op ondernamen. En zal er een punt zijn waarop de crisis voorbij is? Is het eigenlijk nog wel crisis? Of is dit een periode van transformatie?

De rups en de vlinder
Een rups transformeert in een vlinder. Dat transformatieproces is fascinerend. Tussen de allesetende rups en de prachtige vlinder is een staat van chaos. Een vloeibare substantie waarin je noch de rups noch de vlinder herkent. Waarin de oude structuren van de rups volledig zijn verdwenen. En aan de nieuwe structuren van de vlinder wordt gebouwd. Dat is het proces van transformatie. Van de ene vertrouwde staat naar een volledig nieuwe staat. Zou het zo kunnen zijn dat business as usual daarmee iets totaal anders wordt? Waarom wordt het niet weer business as usual?

Drie krachten
De huidige veranderingen zijn fundamenteel en zijn onomkeerbaar. Daarvoor zijn drie redenen, die zich het afgelopen decennium hebben gemanifesteerd:

  • globalisering. De wereldwijde uniformisering van producten en diensten door ondernemings die steeds maar groter en groter werden. De klant stond niet centraal, maar standaardisering door globaliseren. Het heeft ons veel gebracht. Heel veel. In de binnenlanden van China smaakt een Big Mac hetzelfde als thuis. Het heeft de mens uit de verkoop- en productieprocessen gehaald. Dat maakte het voorspelbaarder en goedkoper. Dat heeft enorm bijdragen aan de welvaart die we nu kennen.
  • technologie. De snelle ontwikkeling van internet, e-commerce en de smartphone en de omarming daarvan door de consument heeft iedereen verrast. Muziek koop je online via Spotify, niet meer door bakken vol met CD’s heen te lopen. Naar een boekwinkel ga je niet meer voor boeken, want die koop je online. Nieuwe spelers als bol.com en Zalando zijn niet meer weg te denken uit onze beleving. In minder dan 10 jaar zijn er volledig nieuwe business modellen en bedrijven ontstaan. En zijn oude vertrouwde bedrijven en business modellen verloren gegaan.
  • bewustzijn. Bewustzijn over mensen en onze wereld om ons heen heeft zich snel ontwikkeld. Waar ondernemings voor staan is nu belangrijk. De *’why’* van ondernemen staat centraal, zo laat de populariteit van managementguru Simon Sinek zien. Vertrouwen als kernwaarde is door de bankencrisis tot een absoluut nulpunt gedaald. Vertrouwen is sowieso het thema van dit decennium. Want ook electronisch winkelen vereist vertrouwen. Naast doelstellingen voor omzet, winst en headcount willen we nu ook gelukkig zijn. We komen er achter dat geld niet gelukkig maakt. Bewuste bedrijven worden hip.

Drie intense krachten die onze wereld op de kop gezet hebben. En de komende tijd blijven zetten. Zelfs als het economisch weer beter gaat, dan blijft het ondernemerslandschap voorgoed veranderd. “Prepare for business as unusal”.

Nieuwe realiteit
Misschien is onze huidige realiteit wel de nieuwe realiteit. Is dit wat het is. Niet een wedstrijd van groter en beter. Maar een andere dynamiek van de wereld en ondernemerschap. Misschien ontstaat er nu wel een Nieuw Ondernemerschap. Met principes die verder reiken dan de economische groeiprincipes. Een nieuw realiteit die vraagt om nieuwe principes, vaardigheden en acties. En uitkomsten. De komende tijd gaat over nieuw kijken naar wat er wel is. Ons antwoord nu is Agile Business. Bent u ook nieuwsgierig naar het Nieuwe Ondernemen of wacht u tot de crisis voorbij is?

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company