Scaling Up Podcasts

Scaling Up Podcasts

Image

In onze Scaling Up podcast gaat Jorine Nelissen in gesprek met Victor van Veelen (ondernemer en scale-up coach) en Bart van Nol (mede-eigenaar ScaleUp Company), de experts in Nederland op het gebied van Scaling Up.  Samen duiken zij in veelvoorkomende uitdagingen van scale-ups en de tools die Scaling Up biedt voor ondernemers van groeibedrijven en hun leiderschapsteams.

Aflevering 30 - Accountabillity

Wil je meer leren over accountability? We hebben een podcast gemaakt waarin we het volgende behandelen: Hoe je accountability goed belegt in de organisatie, Wat er gebeurd als je het niet doet, Hoe je als leiderschapsteam aan het bedrijf gaat werken.

Image

Aflevering 29 - Exit voor ondernemers

Wat we veel zien is dat Exits bij ondernemers vaak pas gepland worden als ze zelf ook er klaar mee zijn en ze liever gister dan vandaag het bedrijf verkopen. Als je op dat punt bent beland heb je minder energie om een goede Exit voor te bereiden en wat je dan ziet is dat de organisatie er dan nog niet klaar voor is.

Image

Aflevering 28 - Product-Market Fit

Product-Market Fit (PMF), is wanneer een product perfect aansluit bij wat de markt wil hebben. Veel startups worstelen met het vinden van Product-Market Fit. Slechts een klein percentage van de startups slaagt erin om product-market fit te bereiken en op lange termijn succesvol te zijn. 

Image

Aflevering 27 - Burnout & Stress (bij scale-ups)

Steeds meer mensen ondervinden klachten van een burnout. Bij scale-ups ligt het percentage zelfs nog hoger. In deze podcast We bespreken hoe bedrijven hiermee kunnen omgaan, wat een goede bedrijfscultuur inhoudt, hoe leiderschapsteams kunnen reageren en hoe een succesvolle re-integratie eruitziet. 

Image

Aflevering 26 - De ScaleUp Champion

De champion heeft een sleutelrol bij het ScalingUp traject. Het is de vlaggendrager van de methodiek en hij of zij is verantwoordelijk voor de continiuiteit van het proces. Zonder de champion is de kans groot dat het doel wat je gesteld hebt een droom blijft.

Image

Aflevering 25 - Hoe implementeer je Scaling Up?

If there was a shortcut to getting a six-pack, everybody would have one. Er zijn duizenden boeken geschreven over groeien met je bedrijf. Maar we kunnen geen duizenden voorbeelden noemen van bedrijven die dat ook succesvol hebben gedaan. Hoe komt het dat het zo moeilijk lijkt te zijn?

Image

Aflevering 24 - Het Management team

Groei valt of staat bij goed leiderschap en dat doe je niet alleen. Daar heb je een goed management team voor nodig. Waar het om gaat is wat het team brengt, en wat is dat dan? Hoe stel je een goed management team samen en wanneer is het juiste moment om dat te doen?

Image

Aflevering 23 - Flowfase

Go with the flow! De laatste groeifase is eigenlijk het lekkerst: De flowfase. We hebben het over organisaties met meer dan 200 werknemers en vaak al miljoen omzet draaien. Wat gebeurd er in deze fase? Wat zijn de valkuilen en hoe ga je er als leiderschapsteam mee om?

Image

Aflevering 22 - De delegeer fase

Slechts 1 op de 250 organisaties komt in de delegeerfase. Die van 50-150 medewerkers. Van de 5 groeifases is dit de vierde en een na laatste fase. Je komt er dus niet zomaar. Maar als je er dan eenmaal bent, wat betekent dat? Voor het bedrijf, de cultuur en niet onbelangrijk; wat betekent het voor de ondernemer?

Image

Aflevering 21 - A-Players

Goede mensen zijn goud waard. Een misser kost je snel een paar jaarsalarissen. Aan gedoe, vervanging, management en vooral achteruitgang in plaats van de geplande vooruitgang. Laat daar maar eens een berekeningetje op los! Maar wat zijn goeie mensen precies? Wij noemen ze A-players!

Image

Aflevering 20 - Purpose or Profit

Waar doe je het eigenlijk allemaal voor? Voor de centen (profit) of voor de impact die je hebt op de wereld (purpose)? En wat als je kiest voor allebei; wat is dan de volgorde? En wat weegt het zwaarst bij moeilijke keuzes? In deze podcastaflevering bespreken we wat de woorden purpose en profit eigenlijk betekenen.

Image

Aflevering 19 - KPI's

KPI’s: niet het meest favoriete onderwerp van iedereen. Maar gebruik je ze goed, dan zijn het de magische metertjes die je precies vertellen hoe je organisatie het doet. Ze leren je ontdekken of wat je doet ook daadwerkelijk resultaten oplevert. Slaan de nieuwe producten aan? Zijn je klanten of stakeholders tevreden?

Image

Aflevering 18 - Het Scaling Up groei-vliegwiel

Het groeivliegwiel stelt dat er 4 gebieden zijn waarop het leiderschapsteam continu keuzes maakt. Deze keuzes zetten de organisatie in beweging. De gebieden zijn: People, Strategy, Execution en Cash. Het leiderschapsteam draait als het ware steeds aan het rad. Komt de onderneming tot groei en bloei? Of tot stagnatie en verval?

Image

Aflevering 17 - Werken met Rocks

Het gaat bij Rocks maar om één ding: prioriteren. En dat klinkt een stuk makkelijker dan het is. Sterker nog, zeker voor scale-ups is het bijna niet te doen. De mogelijkheden, kansen, to-do’s en ontwikkelingen vliegen je om de oren. Daar worden de ondernemers onder ons nou juist zo lekker enthousiast van!

Image

Aflevering 16 - De management fase

Groeit je scale-up naar zo’n 25-50 medewerkers? Nice!  In de managementfase voelt de organisatie onrustig. Je voelt dat er iets moet veranderen. Er is behoefte aan meer structuur, visie, ownership en rollenhelderheid. Het belangrijkste is dat er keuzes gemaakt moeten worden: wat gaan we wel doen en wat vooral ook niet?

Image

Aflevering 15 - De rollercoaster fase

Scale-ups met 10-25 medewerkers, deze podcast is voor jullie! We bespreken namelijk een van de meest opportunistische en vaak ook chaotische fases van groei: de rollercoasterfase. Hard werken, ad-hoc beslissingen nemen en direct handelen. Deze fase bestaat uit hoge pieken en diepe dalen. Het lijkt wel een achtbaan. 

Image

Aflevering 14 - Daily huddle

Hoe een meeting van een paar minuten je hele bedrijf kan focussen? De daily huddle: de kortste meeting met de meeste impact! Van alle meetings uit het Scaling Up overlegritme veruit de kortste en volgens mij de meeting waar toch vaak de meeste weerstand tegen is. Maar, als je het goed doet, verandert het een heleboel.

Image

Aflevering 13 - Core competences

Kerncompetenties geven aan waar je als bedrijf echt goed in bent. Het zijn de wortels van je organisatie waarmee jij je onderscheidt van de concurrentie. Wat zijn de core competences van jouw organisatie? Wat kunnen jullie simpelweg ontzettend goed? Het is een van de doorslaggevende factoren waardoor jouw bedrijf kan gaan schalen.

Image

Aflevering 12 - Brandpromise

Merkbeloftes zijn cruciaal voor een sterke merkpositionering. Welke beloftes doe jij aan je klanten? En waarom zijn deze zo belangrijk? Een krachtige set aan merkbeloftes is dan ook een behoorlijke uitdaging voor de gemiddelde scale-up, maar ze kunnen erg veel opleveren. Hoe zorg je voor scherpe beloftes en wat moet je vooral niet doen? 

Image

Aflevering 11 - Meeting ritme

De kwaliteit van een leiderschapsteam wordt direct beïnvloed door de kwaliteit van overleggen. Hoe worden besluiten genomen? Hoe worden acties vastgelegd? Wordt er gerapporteerd? Hoe is de kwaliteit van de informatievoorziening en data? Beginnen vergaderingen op tijd? Het meeting ritme is de hartslag van de organisatie.

Image

Aflevering 10 - Sandbox

In deze aflevering gaan we het hebben over de sandbox. Wat verkoop je, aan welke klant en waar? De market fit is de mate waarin jouw product/ dienst succesvol is in jouw markt(en). Het bepaalt of je geweldig scoort of juist loopt te ploeteren. Het vinden van de juiste market fit is één van de moeilijkste uitdagingen voor ieder bedrijf.

Image

Aflevering 9 - Rollen en verantwoordelijkheden

In deze aflevering gaan we het hebben over rol-helderheid in het leiderschapsteam. Waarom is het logisch dat niemand snapt wie wat nou precies doet in je leiderschapsteam? En waarom is dat wel heel belangrijk? We gebruiken daarvoor de FACe tool (Function Accountability Chart). Wat is dat en hoe gebruik je het? 

Image

Aflevering 8 - Jaarplan maken

Hoe zorgt een goed jaarplan voor het beste jaar ooit? We gaan het hebben over wat een goed jaarplan inhoudt. Hoe maak je dat eigenlijk? Welke elementen zijn belangrijk? Welke keuzes moet je maken en wat betekent het nou eigenlijk voor je bedrijf als je een goed jaarplan hebt? Zowel intern als extern. 

Image

Aflevering 7 - BHAG

De BHAG is een groots doel dat dient als stip aan de horizon voor jouw scale-up. Je weet nog niet hóé, maar wel dát je dit doel ooit wilt bereiken. In onze podcast leer je waarom je een BHAG (Big, Hairy, Audacious, Goal) nodig hebt en hoe je die formuleert. Maakt jouw BHAG je een beetje bang? Dan ben je op de goede weg!

Image

Aflevering 6 - Thema's

In deze aflevering gaan we het hebben over thema 's. Wat is een goed thema, waarom is het zo belangrijk? Wat kan het doen voor je organisatie én voor je groei? Bart en Victor delen weer hun ervaringen. Wat moet je wel en wat moet je het niet doen? En we eindigen natuurlijk weer met een beknopte samenvatting.

Image

Aflevering 5 - Kernwaarden

Peter Drucker zei het al, culture eats strategy for breakfast!  Kernwaarden zijn eigenlijk gewoon heel simpel, hoe doe je wat je met elkaar? Hoe gaan we met elkaar om? Ze zijn er altijd al, maar op gegeven moment gaat ie van impliciet naar expliciet. Dus op gegeven moment ben je zo groot geworden dat je dat expliciet moet maken.

Image

Aflevering 4 - Scaling Down

Scaling Up wordt vaak in één adem genoemd met groeien. Maar wat als het tegen zit? De methodiek van Scaling Up geeft niet alleen focus om te groeien, maar geeft ook een stip op de horizon zodat je ook in zwaar weer koers houdt. Het overleg ritme, de kpi’s en het toegankelijke OPSP maken je wendbaar en houden je schip op koers.

Image

Aflevering 3 - One Page Strategic Plan (OPSP)

Het belangrijkste wat je als ondernemer moet doen, is je groeiplan zo opstellen, dat iedereen weet waar hij aan toe is. Op 1 A4je: the One Page Strategic Plan (OPSP). Bart en Victor vertellen wat over hun eigen ervaringen. Ze delen een paar hele mooie en een paar hele slechte voorbeelden van hoe het moet en hoe het niet moet. 

Image

Aflevering 2 - Groeifases

Groeifases: je kan er een boek over schrijven. Je bedrijf is uniek, maar je problemen niet. Ieder bedrijf loopt door dezelfde fases als het groeit. En als je die fases kent en je weet wat je te wachten staat, kun je daarop voorbereiden. Bart en Victor nemen je mee door de verschillende fases van groei. Wat definieert ze? Welke uitdagingen horen erbij?

Image

Aflevering 1 - Scaling Up

We nemen je mee in de basis van Scaling Up, het groeivliegwiel. De juiste mensen in de bus bepalen de juiste strategie en met de juiste executie komt er meer cash in het laatje om weer betere mensen aan te nemen en dat gaat steeds sneller en sneller. Wat verandert er nou precies als je met Scaling Up gaat werken? 

Image
ScaleUp Company