Eerst een kogeltje, dan een kanonskogel

De wereld verandert supersnel. Hoe speel je daarop in? Jim Collins toont met onderzoek aan hoe succesvolle bedrijven nieuwe kansen onderzoeken. Eerst kleine kogeltjes schieten en dan…

Anders ontdekken
Markt- en kansverkenning vindt nu anders plaats dan 10-20 jaar geleden. De markt verandert snel, technologie evolueert razendsnel om het maar niet over klanten te hebben. De oude strategie van een idee bedenken, uitwerken, marktonderzoek doen, testen in de markt en dan met veel lawaai lanceren werkt niet meer. Te kostbaar, te hoog afbreukrisico en waarschijnlijk heeft een concurrent jouw kans al ingepikt. Dat kan anders en moet anders. Maar hoe?

Kleine kogeltjs en grote dikke kanonskogels
Collins concludeert in zijn nieuwste boek Great By Choice dat succesvolle bedrijven snel onderzoekend zijn en daarna volledig ervoor gaan. Het snel onderzoeken noemt Collins empirische creativiteit. Het lijkt op het goed inzetten van je munitie. Schiet eerst met kleine kogels, dan met kanonskogels. Collins presenteert de volgende stappen:

  • schiet kleine kogels af
  • bepaal welke kogeltjes iets belangrijks hebben geraakt
  • overweeg of zo’n doelgericht kogeltje een echte grote dikke kanonskogel rechtvaardigt. Is het doel aantrekkelijk genoeg voor jouw organisatie?
  • geef voldoende middelen en aandacht om een echte grote dikke kanonskogel af te vuren — na volledige kalibratie
  • vuur geen ongekalibreerde kanonskogels af. Dat leidt tot brokken en een verspilling van kostbare middelen.
  • gooi kleine kogels weg die niet hebben geleid tot het gewenste succes. Niet nogmaals proberen!

Maar wat is een kleine kogel? Collins definieert een kleine kogel als empirisch onderzoeken met:

  • lage kosten. Of kosten laag zijn hangt af van de grootte van de organisatie.
  • laag risico. Het gaat hier om het risico dat de organisatie loopt als de kleine kogel niets raakt of gewoon niet goed is.
  • weinig aandacht of beter: leidt de organisatie niet af van de ‘mainstream’ business

Great By Choice
Het nieuwste boek van Jim Collins is opnieuw baanbrekend. In zijn vorige boeken “Build to Last”, “Good to Great’ en “How the mighty fall” introduceerde Collins baanbrekende concepten. BHAG, Hedgehog, Level 5 Leadership en meer. Het bijzondere aan dit vierde boek is dat Collins weer nieuwe concepten introduceert zonder de oude concepten te herhalen. Wederom baanbrekende en vooral practische concepten. Zoals het SMaC Recept en de empirische creativiteit met kleine kogeltjes en kanonskogels.

ScaleUp Company