ScaleUp story: Bastiaan Janssen (Vijfhart)

Bastiaan Janssen is eigenaar van IT-opleider Vijfhart, AT Computing en CIBIT opleiders en adviseurs. Recent heeft hij leiders aangesteld voor de bedrijven, Bastiaan is bezig zichzelf los te maken van de dagelijkse operatie. En dan? Ondernemen! ‘Hoe maak ik onze bedrijven zo succesvol mogelijk? Die vraag houdt me bezig.’

Wat was voor jou de aanleiding om met scaling up aan de slag te gaan?

‘Ik las het boek voor de tweede keer en was eerder al eerder in aanraking gekomen met de methode via de Entrepreneurs Organization. ‘Daar moeten we mee aan de slag,’ zei ik tegen de leiderschapteams. Na de eendaagse cursus bij de ScaleUp Company probeerden we scaling up zelf te implementeren, maar dat stierf een snelle dood. De dagelijkse operatie trok te hard aan ons. De ideeën zijn er wel, maar het gaat om de uitwerking. In veel MT’s worden goede dingen besproken, maar de juiste dingen doen is een tweede. Een bedrijf leiden is jezelf steeds weer naar de finish duwen. Het is niet altijd leuk.’

Dus schakelde je hulp in.

‘Ik wil aan in plaats van in mijn bedrijf werken. Voor Vijfhart, AT Computing en CIBIT heb ik inmiddels leiders aangesteld. Zij zijn verantwoordelijk. Aan mij de taak om hen te faciliteren. Het jaarprogramma van de ScaleUp Company biedt handvatten om een plan te maken op basis van de scaling up methode en dat plan vervolgens uit te voeren. Mensen gaan in de regel dingen doen als ze het nut ervan inzien. Ownership is magic is een van mijn favoriete oneliners.’

Kunnen de leiders die je hebt aangesteld eigenaar worden als ze feitelijk gezien geen eigenaar zijn? 

‘Wat mij betreft wel. Eigenaarschap gaat niet alleen over aandelen die je wel of niet bezit. Ownership ontstaat ook als je de ruimte krijgt om er je eigen draai aan te geven. Het is jouw label, jij mag het doen. Het risico is dat ik als eigenaar veto kan uitspreken en overal tussendoor kan fietsen. Het is spelen met vuur, dus daar waak ik voor. Laatst zei een van de leidinggevenden: ‘Bastiaan, dit is jouw langste poging om je terug te trekken. Goed gedaan.’ Nu volhouden. Overigens onderzoek ik of aandelen aan de leiders kan verkopen.’

Jullie zijn een groep snelgroeiende bedrijven. Wat zorgde voor de meeste groeiversnelling? 

‘Mijn vader – van wie ik Vijfhart in 2016 overnam – was pionier en micromanager. Ik ben meer een ondernemer die uitbouwt en groter maakt. Ik ben van de rijdende trein harder laten rijden. Alleen al besluiten dat je groter wilt worden doet veel. Daarnaast heb ik nog meer ingezet op sales en acquisitie. De vraag is: hoe hard kun je groeien met behoud van cultuur en kwaliteit? Was het maar zo makkelijk dat ik honderd salesmedewerkers aanneem en dat ik dan honderd keer zo groot word.’

Wat wordt jouw rol binnen het Scaling Up programma dat jullie volgen?

‘Ik wil dat zij het doen. Met zij bedoel ik: de leiders van de labels en hun MT’s. Ik ben niet altijd aanwezig op dagen dat ze met het programma aan de slag gaan, maar kom wel direct opdraven als ze me nodig hebben. Ik heb tot nu toe een paar keer input gegeven, maar ik merk meteen hoe verwarrend dat is. Tegelijkertijd zeggen ze dat ze mijn commerciële mentaliteit wel eens missen.’

Dat klinkt als een dunne lijn.

‘Er is een afbreukrisico, dat besef ik. Aan de andere kant: de leider van Vijfhart is sinds juni in zijn rol als directeur en we draaien beter dan verwacht. Hij heeft beslissingen genomen waarvan ik dacht: we zullen zien, maar het pakt goed uit. De winst is goed, de omzet is goed. Mijn focus ligt op hem en de leiders van AT computing en CIBIT. De rest van de organisatie sturen zij aan.’


Bastiaan: ‘Ondernemers die zeggen dat het allemaal geweldig is geloof ik niet’


Waar streef je naar?

‘Bedrijven die onafhankelijk van mij draaien, zodat ik tijd heb om te ondernemen. Hoe maak ik onze bedrijven zo succesvol mogelijk? Die vraag houdt mij bezig. Wij willen van Vijfhart de grootste aanbieder op het gebied van kortlopende IT-cursussen maken, AT Computing laten uitgroeien tot dé open source autoriteit van Nederland en met CIBIT toonaangevend zijn op het snijvlak van business en IT.’

Vijfhart is een familiebedrijf. Staat de nieuwe generatie klaar?

‘Er is een nieuwe generatie, maar ik weet niet of ze klaar staan. Mijn zoon en dochters vragen wel eens: “Kan ik het bedrijf ooit overnemen?” Toen ik dat jaren geleden aan mijn vader vroeg zei hij: “Dat zien we tegen die tijd wel. Misschien kun je het wel helemaal niet.” Het klinkt allemaal mooi, maar het kan ook misgaan want ondernemen is niet altijd leuk. Ondernemers die zeggen dat het allemaal geweldig is geloof ik niet. Het is hard werken. We zullen zien, als mijn zoon of dochters verkeersvlieger, supermarktmanager of stratenmaker wil worden vind ik dat ook goed.’

Op welke momenten is ondernemen wel leuk?

‘Als je merkt dat anderen dingen doen die jij wilt dat ze doen op de momenten dat jij het wilt en dat ze er succes mee hebben. En dat ik dan kan zeggen: “Dat heb je goed gedaan.” Dat is het mooiste wat er is. Ik denk altijd in win-win. Het moet goed zijn voor jou en goed zijn voor mij. Win-win or no deal!’ScaleUp Company is sinds 2020 groeipartner van Vijfhart. Bastiaan en zijn team namen o.a. deel aan de Masterclass Scaling Up en het Scaling Up groeiprogramma. Download de brochure. 

ScaleUp Company