A-spelers werven met Topgrading

Sneller groeien doe je met de beste mensen. A-spelers. Met A-spelers gaat groei snel en moeiteloos. En vooral met veel fun. Maar hoe werf je veel A-spelers?

A-spelers
A-spelers zijn de beste mensen op de beste plek in de organisatie. Die de juiste dingen doen. Op het juiste moment. A-spelers zijn mensen die in de cultuur passen. Daarnaast zijn ze productief. Ik schreef er eerder over (Winst met A-spelers). Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk A-spelers werven. Maar dat gaat vaak mis. Waarom eigenlijk?

Veel CV’s geen garantie op succes
Veel organisaties zetten online methoden en social media in. Monsterboard bijvoorbeeld. Of een mooie banner op Facebook. Het leidt vaak tot veel CV’s. Goed nieuws? Nou nee. Want hiertussen zitten bijna nooit A-spelers. Wel veel C-spelers. Onderzoek toont aan dat slechts 25% van de geworven medewerkers een A-speler zijn. 25% wel, dus 75% niet! Dat vraagt om een andere aanpak. Een aanpak die wellicht eerder begint dan je nu gewend bent.

Proactief of reactief werven
Veel organisaties beginnen met werven als ze iemand nodig hebben. Ze hebben een groot project binnengehaald. Yes! Morgen hebben we een projectmanager nodig. Go for it! Maar… dat is te laat. Medewerkers werven als je ze nodig hebt leidt tot snelle besluiten uit een beperkt aanbod. “Laten we de minst slechte nemen”. Of nog erger: “Laten we Jan nemen, die kan volgende week al beginnen”. Je kunt beter werven op geschiktheid dan op beschikbaarheid. Maar dan heb je wel tijd nodig. Dus je begint met werven voordat je iemand nodig hebt. Proactief werven. Hoe werf je proactief A-spelers?

Meer A-spelers in 3 stappen
Ideaal heb je een grote keuze uit potentiële A-spelers. Dat kan met de volgende drie stappen:

  1. Werving via A-spelers. Een goede methode is om A-spelers te vragen of ze nog mensen kennen. A-spelers zijn natuurlijk je huidige A-spelers. Maar ook vroegere A-spelers die inmiddels ergens anders werken. Of freelancers die voor je werken en een A-speler zijn. Zelfs A-klanten kunnen je helpen aan A-spelers. Voorwaarde is dat die mensen je organisatie goed kennen. Zo weten ze precies wat je nodig hebt.
  2. Werving via connectors. Connectors zijn A-spelers uit je netwerk. Bijvoorbeeld klanten en leveranciers. Netwerkers die een groot netwerk hebben van A-spelers. Je kent ze ongetwijfeld. Van die mensen die de hele wereld kennen. Bouw een relatie op met connectors. Omdat ze je bedrijf kennen, kunnen ze goede aanbevelingen doen.
  3. Werving via virtual bench. Een virtual bench is een reservebank met kandidaten die je kent en goed vindt. Maar die je nu nog niet nodig hebt. Ze werken ergens anders. Je houdt contact met ze. Definieer een handvol aandachtsgebieden die belangrijk voor je bedrijf zijn. Bouw voor die aandachtsgebieden een virtual bench op van maximaal 10 potentiële kandidaten. Als een vacature ontstaat, dan heb je al zo’n 10 potentiële kandidaten binnen je bereik. Die je bedrijf al kennen, omdat je contact met ze hebt gehouden.

Pffff. Dat klinkt als veel werk. Ja, dat is veel werk als je nu iemand nodig hebt. Maar niet als je het opzet en bijhoudt. Dan bespaart het plotseling veel werk wanneer je een A-speler zoekt.

Met drie stappen kun je meer A-spelers werven met Topgrading. Groeien wordt leuk als je werkt met veel A-spelers. Zodat je op dat moment met hart en ziel kunt zeggen: “Ik wens mezelf veel personeel”.

Werken met meer A-spelers? Jouw bedrijf uitbreiden met de beste mensen? Gebruik de beste methode hiervoor, Topgrading. Leer er over in de komende Topgrading Workshop (meld je direct aan of eerst meer informatie).

ScaleUp Company