Kernwaarden bedrijf bepalen? Groeien met een ijzersterke kern

Kernwaarden bedrijf bepalen? Deze waarden zijn een zeer belangrijk onderdeel van de kern van je organisatie. Daaronder vallen ook de missie en de kerncompetenties volgende de Scaling Up methodiek. Wij maken vaak de vergelijking met succesvolle atleten. Zij weten dat ze zonder een sterke kern (romp) geen maximale prestaties behalen. Hoe sterker je core hoe fitter je bent. Als atleet maar dus ook voor jouw bedrijf. Dat zorgt onder andere voor stabiliteit, kracht, beheersing en winst. In deze blog leggen we je uit waarom de kernwaarden zo belangrijk, hoe je ze formuleert en hoe je ze laat leven binnen de organisatie. Daarnaast geven we kernwaarden voorbeelden van bedrijven die weten hoe ze er mee om moeten gaan.

Index

 1. Kernwaarden betekenis
 2. Kernwaarden bedrijf bepalen
 3. Hoe serieus neem je de waarden? 
 4. Werken met kernwaarden
 5. Kernwaarden, missie en visie
 6. Kernwaarden voorbeelden

1. Kernwaarden betekenis

De kernwaarden zijn gedragsregels binnen de organisatie. Oftewel de cultuur en persoonlijkheid van de organisatie. Het is het gedrag hoe je het met elkaar omgaat en wat je van elkaar verlangt. In kleinere bedrijven zie je vaak dat de ondernemer nog veel bepaald en dat iedereen bij hem toetst of iets kan of mag. Bij groeiende organisaties zonder duidelijke kernwaarden zie je dat de ondernemer het steeds drukker krijgt met het maken van beslissingen waarvan hij of zij denkt dat medewerkers dat zelf wel hadden kunnen doen. Of er worden door medewerkers keuzes gemaakt die niet in lijn liggen met de kernwaarden die de ondernemer in gedachten heeft.

Kernwaarden die kies je voor de samenwerking met iedereen waarmee je samenwerkt. Met medewerkers, klanten, stakeholders en leveranciers. 

2. Kernwaarden bedrijf bepalen

Bedrijven steken soms veel tijd en geld in managementvergaderingen en onderzoeken onder hun werknemers om erachter te komen wat hun kernwaarden zijn. Vaak zien we veelal clichés en kernwaarden die bij elk ander bedrijf ook passen. Het vaststellen van kernwaarden is een verkennend proces. Tevens is het geen verlanglijstje van waarden die je graag zou willen hebben.

Wij gebruiken veel oefeningen waarin we onderzoeken wat de gedragsfeiten zijn binnen de organisatie. Deze oefening doe je samen met het management team. Twee voorbeelden van hoe je aan de kernwaarden komt voor je organisatie zijn als volgt:

 1. Stel een lijst op van alle kernwaarden die je voorbij ziet komen in de organisatie. Maak van de grote lijst een shortlist, totdat je uitkomt op maximaal 5 kernwaarden.
 2. Wie in jouw organisatie zou je willen clonen en wat voor gedrag laat die persoon zien? Laat elk MT lid dit individueel van elkaar opschrijven en voeg de belangrijkste gedragingen samen. Dit ook weer tot maximaal 5 kernwaarden.

Wanneer je eenmaal een conceptlijst hebt maak je deze niet meteen definitief. Beschrijf de kernwaarden in de vorm dat mensen er actie kunnen ontlenen. Laat je kernwaarden ongeveer een jaar als concept staan voordat je ze graveert in steen. Stel regelmatig de vraag in het MT of er voorbeelden zijn van hoe we de waarden in praktijk hebben gebracht. Kun je er geen voorbeelden bij bedenken, dan is het een kernwaarde die waarschijnlijk niet past bij de organisatie.

3. Hoe serieus moet je kernwaarden nemen?

Het eerste vakje op het One Page Strategic Plan (OPSP) is bestemd voor de kernwaarden. Dat is niet voor niets. De kernwaarden zijn het DNA van jouw organisatie en dus zeer belangrijk om te definiëren. Bedrijven met minder dan 40 medewerkers hebben meestal nog geen vaste kernwaarden. Deze bedrijven zijn nog zoekende naar de persoonlijkheid van de organisatie en komen er nog mee weg als de kernwaarden nog niet voor honderd procent zijn vastgelegd.

Bedrijven boven de 40 medewerkers hebben kernwaarden nodig, zodat iedereen weet wat de cultuur is. Je komt er niet meer mee weg als je geen goede kernwaarden hebt geformuleerd. Ze moeten vanaf nu ingebakken zijn in de organisatie. In deze fase maak je alle beslissingen aan de hand van de kernwaarden. 

Als jouw best performende werknemer of bestbetaalde klant niet bij de kernwaarde past van de organisatie, dan beëindig je de samenwerking. Dat klinkt misschien wat hard of zwart/wit gedacht, maar dit geeft aan hoe serieus je het moet nemen. Als je die beslissing niet neemt dan zal dat op lange of misschien al korte termijn invloed hebben op de cultuur van de organisatie. Op lange termijn is het effect altijd positief om met de juiste mensen te werken, die werken volgens de waarden van de organisatie.

4. Werken met kernwaarden

Het gedrag dat bij de kernwaarden past begint altijd bij het management team. Leef de kernwaarden consistent na. Alleen dan zullen medewerkers volgen in hun gedrag. Hieronder een aantal tips om de kernwaarden te laten leven in de praktijk:

 1. Bij gebruik in feedback in gesprekken met medewerkers, klanten, shareholders. 
 2. Vertel kernwaarden verhalen tijdens meetings (daily, weekly, quarterly en annual). Verzin twee core value stories die echt aantonen dat je de kernwaarden naleeft.
 3. Maak de kernwaarden zichtbaar. In het kantoor of online. Zorg ervoor dat medewerkers elke dag de kernwaarden zien. 
 4. Gebruik de kernwaarden om de aandacht te vestigen op de inspanningen van je bedrijf om beter te worden. Je kunt elk kwartaal een thema nemen dat ingaat op een van de kernwaarden.
 5. Gebruik de kernwaarden bij het aannamebeleid. Het eerste dat op de vacature komt te staan zijn de kernwaarden van de organisatie.
 6. Laat je bij het geven van erkenning en beloningen leiden door de kernwaarden. Het belonen zorgt voor extra stimulans en je creëert ook nog eens nieuwe verhalen.
 7. Bij scale-ups zijn er dagelijks vele keuzes te maken. Zorg ervoor dat je alle keuzes (zowel dagelijkse als strategische keuzes) maakt op basis van de kernwaarden. Dit is een van de moeilijkste, maar ook belangrijkste stap om te nemen.

5. Kernwaarden, missie en visie

Deze drie componenten zijn de kern van je organisatie. Zoals je in de intro al kon lezen is het belangrijk om een sterke romp (kern) te hebben. Op het OPSP staan deze drie vooraan, omdat deze componenten de identiteit van je organisatie zijn. Je zal hier misschien wat aan schaven in de loop der tijd maar het zal alleen in zeldzame gevallen wijzigen. Deze elementen staan aan de basis voor alle keuzes die je voor de lange en korte termijn neemt. Als je organisatie groter wordt is het steeds belangrijker om iedereen bij elkaar te houden middels de kernwaarden, missie en visie.

6. Kernwaarden voorbeelden

Ben je bezig met je organisatie om de kernwaarden te bepalen en zoek je naar voorbeelden die je kunnen helpen ter inspiratie? Hieronder hebben we een aantal bekende en misschien minder bekende bedrijven geplaatst die weten waarom kernwaarden zeer belangrijk zijn en ze ook tot leven laten komen.

Kernwaarden voorbeeld Coolblue

In Nederland een van de bekendste bedrijven waarvan zowel intern als extern iedereen weet hoe de cultuur van de organisatie is. Het volgende geven ze aan op hun eigen website over de cultuur: De waarden beschrijven wie we zijn, waar we voor staan, wat ons verbindt en hoe we met elkaar omgaan. Onze merkwaarden helpen ons keuzes voor de toekomst te maken. Voor elk besluit, hoe klein ook, kunnen we deze waarden gebruiken om te kijken of het bij ons past.

Kernwaarden bedrijf laten leven? Of heb je andere uitdagingen in jouw organisatie?

Doe de gratis ScaleUp test om te ontdekken waar jouw groeikansen liggen>>>

ScaleUp Company