Handboek 75 Prestatie-indicatoren is onbetaalbaar

KPI’s. Key Performance Indicators. Perfect om bijdrage en voorgang tastbaar en inzichtelijk te maken. Maar in de praktijk is het vaststellen van precies de juiste KPI’s best een klus. Lees daarom het boek “De 75 prestatie-indicatoren die elke manager moet kennen”.

Het belang van KPI’s
KPI’s zijn belangrijke tools om succes te meten en problemen bloot te leggen. We schreven er natuurlijk al veel vaker over, zoals over Kept Promise Indicators. KPI’s zijn universeel toepasbaar voor je gehele bedrijf, op afdelingen, op processen en op bijdragen van medewerkers. De kunst is om het aantal KPI’s te beperken tot een handvol. Bijvoorbeeld drie tot vijf. Dat betekent dat je de juiste KPI’s moet kiezen. Want de grootste valkuil is dat je veel te veel gaat meten. Maar waar vindt je uitgebreide en praktische informatie over KPI’s?

Financial Times Handboek
Het KPI handboek van de Financial Times is een must have. Het boek is geschreven door Bernard Marr. De Nederlandse vertaling is duur (€ 36) maar het geld volledig waard. Waarom? Omdat het helder geschreven en ingedeeld is. Het handboek presenteert KPI’s vanuit zes verschillende perspectieven:

  1. financieel perspectief
  2. klantperspectief
  3. marketing- en salesperspectief
  4. perspectief van operationele processen en toevoerketens
  5. werknemersperspectief
  6. perspectief van maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven

Per perspectief geeft het handboek vele voorbeelden van mogelijke prestatie-indicatoren. Lekker praktisch, met waarom de KPI belangrijk is, hoe je het kunt meten, wat de kosten en inspanning zijn om het te meten, voorbeelden, tips en waarschuwingen en bronnen. Uitgebreide beschrijving per KPI. Daarom is het handboek maar liefst 365 pagina’s en beschrijft het ‘maar’ 75 presentatie-indicatoren. Maar dat is meer dan voldoende. Het handboek is een ideaal hulpmiddel om snel de juiste handvol KPI’s voor je business of afdeling of bijdrage te bepalen. En dan is € 36 plotseling weinig geld.

Toegankelijk: 8
Toepasbaar: 9
Up-to-date: 9

ScaleUp Company