Jaarplan maken voor 2024? In 4 stappen het perfecte plan!

Een goed jaarplan zorgt ervoor dat je team weet welke stappen er worden ondernomen en dat iedereen enthousiast raakt over de toekomst van de organisatie. Het is een jaarlijkse milestone om de diepte in te gaan met het leiderschapsteam en te zorgen voor prioriteiten waar de medewerkers mee aan de slag kunnen gaan voor het komende jaar. De uitkomst is een kraakhelder plan met maximaal 5 prioriteiten, duidelijke cijfers, scherpe targets en de verantwoordelijke personen voor de verschillende onderdelen.

Wij leggen je in dit blog uit hoe je tot een goed jaarplan komt en hoe je alle medewerkers enthousiast krijgt om aan de slag te gaan in het nieuwe jaar. Tevens kun je een gratis voorbeeld jaarplan downloaden, zodat je direct aan de slag kunt gaan. Dit jaarplan is onderdeel van de 10 Rockefeller Habits uit de Scaling Up methode.

Uitgangspunt voor jouw jaarplan van 2024: Dit wordt het beste jaar ooit!

>>Luister nu ook onze podcast over Jaarplannen maken<<

Inhoud

  1. Jaarplan maken in 4 stappen
    1. Voorbereiding en plannen
    2. De annual
    3. Jaarplannen uitwerken
    4. Uitrollen naar het team
  2. Jaarplan voorbeeld
  3. Hulp nodig bij het maken van jouw jaarplan voor 2024?

1. Jaarplan maken in 4 stappen

Het jaarplan bepaal je samen met het leiderschapsteam, met input vanuit de medewerkers in de organisatie. Om tot een goed jaarplan te komen zijn er vier essentiële stappen te nemen.

1.1 Voorbereiding en plannen

De ideale voorbereiding voor het jaarplan start in oktober. Bedenk welke informatie je van elk team nodig hebt binnen de organisatie, zodat je tegen de tijd dat je het plan gaat bespreken met het leiderschapsteam alle informatie hebt om tot een helder en strak plan te komen.

Enkele voorbeelden van informatie per team:

  • Het commerciële team zorgt onder andere voor rapportages over omzet per klant, gemiddelde orderwaardes en feedback van klanten.
  • Het marketing team zorgt onder andere voor rapportage van het aantal leads, conversies en kosten per lead.
  • Het financiële team zorgt onder andere voor rapportages over de omzet, cashflow, en winst.
  • Het HR team zorgt onder andere voor rapportages over ziekteverzuim, personeelsverloop en medewerkerstevredenheid.

Naast de informatie per afdeling is er nog meer informatie in te winnen zoals bijvoorbeeld een klant-analyse, trends in de markt of branche, concurrentie analyse en customer journey analyse. Uiteraard is het ook terugblikken op jaarplan van het afgelopen jaar.

In deze fase plan je in wanneer alles gedaan moet zijn en wie daarvoor verantwoordelijk is. Daarnaast plan je ook de stappen 2, 3 en 4 in, zodat je een heldere tijdlijn hebt. Het plannen is van essentieel belang om de juiste stappen te volgen en te komen tot een goed jaarplan.

 “Een goed leiderschapsteam lost elk jaar een verschillende problemen op, een slecht leiderschapsteam altijd dezelfde.” 

Lessons Learned

Om vooruit te kijken is het van belang te weten hoe je het hebt gedaan in het vorige jaar. Twee vragen die je kunt stellen aan het leiderschapsteam, maar ook juist de rest van de organisatie zijn:

  • Wat is het grootste succes van afgelopen jaar?
  • Waar balen we van in het afgelopen jaar?

Aan het leiderschapsteam kun je ook nog de volgende vraag stellen:

  • Welk rapportcijfer geef je het plan van het afgelopen jaar?

Van alle antwoorden maak je een backlog. Prioriteer in wat je mee wilt nemen naar het komende jaar. Waarschijnlijk herken je patronen binnen de organisatie. Ontdek ze, leer ervan en zorg dat je daardoor als organisatie nog beter gaat presteren.

1.2 De annual

Tijdens een tweedaagse sessie met het leiderschapsteam bespreek je alle input vanuit de voorbereiding en gaat het vooral om keuzes maken. Deze twee dagen vinden idealiter plaats in november.

Dag 1 bestaat uit het delen van de lessons learned en het aanscherpen van het fundament. 

Dag 2 bestaat uit het maken van keuzes voor de komende 3 tot 1 jaar.

Tijdens deze dagen kijk je terug  op het afgelopen jaar. Samen bepaal je de belangrijkste lessen voor de organisatie, het leiderschapsteam en per individu. Een goed leiderschapsteam lost elk jaar een aantal problemen op, een slecht leiderschapsteam altijd dezelfde.

Als je alle belangrijke informatie hebt besproken ga je beginnen met het invullen van het jaarplan. In Scaling up termen noemen we het jaarplan het One Page Strategic Plan (OPSP). Echter is het OPSP meer dan een jaarplan het is namelijk een invuloefening om de koers uit te zetten voor de aankomende 10 jaar. 

Wij delen het OPSP in drie delen in:

Het fundament van de organisatie en het 10 jaren doel

Het gaat erom dat je scherp bent wie je bent, wat je doet, voor wie je het doet en waarom je het doet. Onder andere de WHY, Kernwaarden en de doelgroep (de doelgroep wordt in scaling Up termen de Sandbox genoemd).

Daarnaast zorg je ervoor dat je een scherpe BHAG formuleert, of aanscherpt.

Een goede BHAG is duidelijk en overtuigend en is een  stip aan de horizon. Het zorgt ervoor dat je een ambitieus target stelt waarvan iedereen in de organisatie energie krijgt.

5 jaarplan

Vanuit het fundament en de lange termijn strategie neem je een stap terug naar het 5 jaarplan. Wie zijn onze concurrenten als we kijken naar onze kernklant en hoe verslaan we hen? Wat zijn de trends in de markt? Is er ruimte voor een andere partij op deze markt of een gat waar we zelf op in kunnen springen? Dit is relevante informatie om vooruit te kijken en het 5 jaarplan in te vullen.

Wat willen we op basis van de vragen hierboven bereiken de komende 5 jaar? Leg dat vast en bedenk dan met wie je dat wilt doen. Welke medewerkers, welke klanten en welke partners. Zoek de mensen uit die je kunnen helpen om slim op te schalen en daardoor groei te versnellen.

Jaarplan maken 2024

Het nieuwe jaar met het nieuwe plan is succesvol als:

  • Je de doelen het volgende jaar weet te realiseren;
  • De werkzaamheden je dichterbij de strategie van het 5 jaarplan brengen;
  • Je stappen maakt en werkt om de BHAG te behalen.

Vergeet daarnaast niet dat je ook persoonlijke voldoening en plezier moet hebben in hetgeen waar je naartoe werkt.

Hieronder een opsomming van vier punten die belangrijk zijn voor het jaarplan maken:

  1. Kerncijfers: Wat zijn de doelstellingen voor omzet, winst, aantal medewerkers. Wat zijn 1-3 andere belangrijke kerncijfers voor dit jaar? 
  2. Jaardoelstellingen: Wat zijn 1-3 belangrijke doelstellingen die direct bijdragen aan het halen van onze ambitieuze kerncijfers. Welke is de belangrijkste? 
  3. Biggest constraint. Wat is onze grootste belemmering om onze jaardoelen en kerncijfers te realiseren? Wat zit ons het meeste in de weg?
  4. Strategische doelen/ Succes strategieën. Wat zijn de strategische doelen voor 2026 om verder te groeien? Komen we hiermee dichterbij onze BHAG?

1.3 Jaarplannen uitwerken

Alle voorbereiding zit er op en je hebt het jaarplan ingevuld. Dan is het tijd om met de teams uit te werken wat de jaarplanning per afdeling gaat worden om zodoende de prioriteiten en KPI’s te behalen voor het komende jaar. De leden van het leiderschapsteam gaan in hun teams aan de slag met de informatie vanuit het jaarplan. Deze jaarplannen zullen nog eenmaal worden afgestemd met het leiderschapsteam en daarna kan iedereen er mee aan de slag.

1.4 Uitrol naar het team

Een belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen of waar niet de juiste tijd en aandacht aan wordt besteed is de uitrol van het jaarplan naar de teams. Maak er een jaarlijks event van om het jaarplan te presenteren. Voorafgaand aan de feestelijke kerstborrel is een mooi moment om het jaarplan te presenteren aan alle medewerkers. Je zou zelfs nog een thema kunnen bedenken om aan het event te hangen. Het is een moment om het jaar af te sluiten, de mooie plannen te presenteren voor het volgende jaar en niet vergeten om dit met z’n allen te vieren.

Vanaf 1 januari kan iedereen aan de slag om er weer het beste jaar ooit van te maken!

2. Jaarplan voorbeeld

Vanuit alle feedback, onderzoeken, cijfers en insights maak je een jaarplan. Al deze informatie breng je tot de kern in een document. Dat noemen we in Scaling up het OPSP. Oftewel het One Page Strategic Plan. 

>>Download het format jaarplan gratis door hier te klikken<<

Na het invullen van het jaarplan voorbeeld is het tijd om het document te presenteren zoals we bij stap 4 al vertelden. Echter is er nog een stap die je moet nemen. Het document moet op een plek opgeslagen worden waar iedereen eenvoudig toegang tot heeft. 

Voorbeeld van het jaarplan (OPSP)

Jaarplan maken - ScaleUp CompanyJaarplan maken - ScaleUp Company

3. Hulp nodig bij het maken van jouw jaarplan voor 2024?

Wil je samen met het leiderschapsteam een jaarplan maken dat ambitieus is, maar ook realistisch, past bij de lange termijn strategie en waar medewerkers energie van krijgen? Onze Scaling up experts helpen je graag met het maken van het jaarplan, de voorbereiding en de executie ervan. 

>>Klik hier om in contact te komen met een van onze experts<<

ScaleUp Company