Jaarplan maken voor 2022? In 4 stappen het perfecte plan!

Een goed jaarplan zorgt ervoor dat je team weet welke stappen er worden ondernomen en dat iedereen enthousiast raakt over de toekomst van de organisatie. Het is een jaarlijkse milestone om de diepte in te gaan met het leiderschapsteam en te zorgen voor prioriteiten waar de medewerkers mee aan de slag kunnen gaan voor het komende jaar. De uitkomst is een kraakhelder plan met maximaal 5 prioriteiten, duidelijke cijfers, scherpe targets en de verantwoordelijke personen voor de verschillende onderdelen.

Wij leggen je in dit blog uit hoe je tot een goed jaarplan komt en hoe je alle medewerkers enthousiast krijgt om aan de slag te gaan in het nieuwe jaar. Tevens kun je een gratis voorbeeld jaarplan downloaden, zodat je direct aan de slag kunt gaan. Dit jaarplan is onderdeel van de 10 Rockefeller Habits uit de Scaling Up methode.

Inhoud

 1. Jaarplan maken in 4 stappen
  1. Voorbereiding en plannen
  2. De annual
  3. Jaarplannen uitwerken
  4. Uitrollen naar het team
 2. Jaarplan voorbeeld
 3. Hulp nodig bij het maken van jouw jaarplan voor 2022?

1. Jaarplan maken in 4 stappen

Het jaarplan bepaal je samen met het leiderschapsteam, met input vanuit de medewerkers in de organisatie. Om tot een goed jaarplan te komen zijn er vier essentiële stappen te nemen.

1.1 Voorbereiding en plannen

De ideale voorbereiding voor het jaarplan start in oktober. Bedenk welke informatie je van elk team nodig hebt binnen de organisatie, zodat je tegen de tijd dat je het plan gaat bespreken met het leiderschapsteam alle informatie hebt om tot een helder en strak plan te komen.

Enkele voorbeelden van informatie per team:

 • Het commerciële team zorgt onder andere voor rapportages over omzet per klant, gemiddelde orderwaardes en feedback van klanten.
 • Het marketing team zorgt onder andere voor rapportage van het aantal leads, conversies en kosten per lead.
 • Het financiële team zorgt onder andere voor rapportages over de omzet, cashflow, en winst.
 • Het HR team zorgt onder andere voor rapportages over ziekteverzuim, personeelsverloop en medewerkerstevredenheid.

Naast de informatie per afdeling is er nog meer informatie in te winnen zoals bijvoorbeeld een klant-analyse, trends in de markt of branche, concurrentie analyse en customer journey analyse. Uiteraard is het ook terugblikken op jaarplan van het afgelopen jaar.

In deze fase plan je in wanneer alles gedaan moet zijn en wie daarvoor verantwoordelijk is. Daarnaast plan je ook de stappen 2, 3 en 4 in, zodat je een heldere tijdlijn hebt. Het plannen is van essentieel belang om de juiste stappen te volgen en te komen tot een goed jaarplan.

 “Een goed leiderschapsteam lost elk jaar een verschillende problemen op, een slecht leiderschapsteam altijd dezelfde.” 

1.2 De annual

Tijdens een tweedaagse sessie met het leiderschapsteam bespreek je alle input vanuit de voorbereiding en gaat het vooral om keuzes maken. Deze twee dagen vinden idealiter plaats in november.

Dag 1 bestaat uit het delen van alle plannen die zijn voorbereid.
Dag 2 bestaat uit het maken van keuzes voor de komende 3 tot 1 jaar.

Tijdens deze dagen ga je terugkijken op het afgelopen jaar. Samen bepaal je de belangrijkste lessen voor de organisatie, het leiderschapsteam en per individu. Een goed leiderschapsteam lost elk jaar een aantal problemen op, een slecht leiderschapsteam altijd dezelfde.

Als je alle belangrijke informatie hebt besproken ga je beginnen met het invullen van het jaarplan. In Scaling up termen noemen we het jaarplan het One Page Strategic Plan (OPSP). 

Tijdens het invullen van het jaarplan maak je de stip op de horizon duidelijk, dat is de BHAG (10 jarendoel). Klopt je 10 jarendoel en kernstrategie nog of moet je die aanscherpen? Zorg ervoor dat het 10 jarendoel helder en uitdagend is. Je moet er samen energie van krijgen en datzelfde geldt voor alle medewerkers binnen de organisatie. Vanuit de lange termijn strategie ga je terugwerken naar wat er in het aankomende jaar gedaan moet gaan worden. Meestal is een tussenstap het invullen van de drie jaar prioriteiten. 

Op het OPSP vul je in wie je bent als organisatie, de strategie, welke klanten je wilt bedienen, de belangrijkste doelen en de prioriteiten. 

Aan het einde van de annual heb je een strak en helder plan voor het komende jaar.

1.3 Jaarplannen uitwerken

Alle voorbereiding zit er op en je hebt het jaarplan ingevuld. Dan is het tijd om met de teams uit te werken wat de plannen per afdeling worden om zodoende de prioriteiten en KPI’s te behalen voor het komende jaar. De leden van het leiderschapsteam gaan in hun teams aan de slag met de informatie vanuit het jaarplan. Deze plannen zullen nog eenmaal worden afgestemd met het leiderschapsteam en dan is het jaarplan afgerond.

1.4 Uitrol naar het team

Een belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen of waar niet de juiste tijd en aandacht aan wordt besteed is de uitrol van het jaarplan naar de teams. Maak er een jaarlijks event van om het jaarplan te presenteren. Voorafgaand aan de feestelijke kerstborrel is een mooi moment om het jaarplan te presenteren aan alle medewerkers. Je zou zelfs nog een thema kunnen bedenken om aan het event te hangen. Het is een moment om het jaar af te sluiten, de mooie plannen te presenteren voor het volgende jaar en niet vergeten om dit met z’n allen te vieren.

Vanaf 1 januari kan iedereen aan de slag om er weer het beste jaar ooit van te maken!

2. Jaarplan voorbeeld

Vanuit alle feedback, onderzoeken, cijfers en insights maak je een jaarplan. Al deze informatie breng je tot de kern in een document. Dat noemen we in Scaling up het OPSP. Oftewel het One Page Strategic Plan. 

>>Download het format jaarplan gratis door hier te klikken<<

Na het invullen van het jaarplan voorbeeld is het tijd om het document te presenteren zoals we bij stap 4 al vertelden. Echter is er nog een stap die je moet nemen. Het document moet op een plek opgeslagen worden waar iedereen eenvoudig toegang tot heeft. 

Voorbeeld van het jaarplan (OPSP)

Jaarplan maken - ScaleUp CompanyJaarplan maken - ScaleUp Company

3. Hulp nodig bij het maken van jouw jaarplan voor 2022?

Wil je samen met het leiderschapsteam een jaarplan maken dat ambitieus is, maar ook realistisch, past bij de lange termijn strategie en waar medewerkers energie van krijgen? Onze Scaling up experts helpen je graag met het maken van het jaarplan, de voorbereiding en de executie ervan. 

>>Klik hier om in contact te komen met een van onze experts<<

ScaleUp Company