A-spelers maken verschil

“Wij wensen je veel personeel”. Medewerkers geven veel gedoe. En zijn het grootste kapitaal van je bedrijf. Mits het A-spelers zijn. Wat zijn A-spelers en hoe is iemand A-speler?

Topgrading
Topgrading geeft veel informatie over topmedewerkers. Topgrading is ontwikkeld door Brad Smart na jaren van onderzoek. Smart noemt die topmedewerkers A-spelers. A-spelers zijn medewerkers die in de cultuur passen én productief zijn. A-spelers zijn medewerkers waarmee het klikt en die doen wat ze moeten doen. Maar we weten allemaal dat niet iedereen een A-speler is. Welke smaken zijn er nog meer?

A-, B-, C- en D-spelers
De twee assen zijn: cultuur en productiviteit. Cultuur gaat over kernwaardegedrag. Medewerkers die meer kernwaardegedrag vertonen passen in beter in de cultuur. Lees ook De kracht van kernwaarden. Productiviteit gaat over de zichtbare productiviteit voor een bepaalde rol. Productiviteit is benoemd in de scorecard. De scorecard is de functie-omschrijving 2.0. Lees ook Scorecards voor medewerkers. Schematisch is de verdeling als volgt:
cultuur en productiviteit topgrading

 • A-spelers zijn medewerkers die in de cultuur passen en productief zijn. Je wilt zoveel mogelijk A-spelers vinden. En vervolgens ontwikkelen en behouden.
 • B-spelers zijn medewerkers die wel in de cultuur passen maar (nog?) niet productief zijn. B-spelers coach je om zich te ontwikkelen tot A-spelers.
 • C-spelers zijn medewerkers die niet in de cultuur passen maar wel productief zijn. Dit zijn de terroristen. Moeilijk maar wel productief. Je kunt ze slechts beperkt coachen. Als dat niet lukt waarschuwen en daarna afscheid nemen. Dat doet pijn.
 • D-spelers… tja, ze passen niet in de cultuur én ze zijn niet productief. Strategie: afscheid nemen. Teruggeven aan de industrie, zoals de Amerikanen zo mooi zeggen.

Praktische tips
Enkele praktische tips uit onze jarenlange ervaring met Topgrading:

 • medewerkers zijn A-speler binnen een context. Zet ze in een andere rol en kunnen B-speler zijn.
 • een D-speler in jouw bedrijf kan een A-speler zijn in een andere rol bij een ander bedrijf.
 • sommige medewerkers zijn erg productief, maar doen niet waarvoor ze zijn aangenomen. Volgens Topgrading zijn ze dan niet productief.
 • een specialist die A-speler is promoveer je natuurlijk. Maar het kan dan zomaar een B-speler worden.
 • Managers die C-spelers zijn verpesten je organisatie. Ze nemen namelijk C-spelers aan. Ze zoeken mensen die bij hun kernwaarden passen. Niet bij de kernwaarden van je organisatie.
 • streef naar 80% of meer A-spelers. In een snelgroeiende organisatie is het onmogelijk om 100% A-spelers te hebben. Dan is 80% A-speler en 20% B-speler een prima verhouding.
 • de beste manier om A-spelers weg te jagen is door C- en D-spelers niet te verwijderen. Of door zelf geen A-speler te zijn.

Niets is zo fijn als moeiteloos groeien met A-spelers. A-spelers maken verschil. We wensen je veel A-spelers.

Hoe krijg je meer A-spelers? Hoe transformeer je B-spelers naar A-spelers?
Jouw bedrijf uitbreiden met de beste mensen? Gebruik de beste methode hiervoor, Topgrading. Leer er over in de komende Topgrading Workshop (meld je direct aan of eerst meer informatie).

ScaleUp Company