De BHAG

De Big Hairy Audacious Goal

Zonder richting geen actie. Een gedurfd doel geeft energie en inspiratie. Zeker als dat doel specifiek is en bijna onbereikbaar lijkt. Het formuleren van een zogenaamde BHAG heeft zin. Leer nu hoe je dat doet.

De BHAG

De term BHAG (Big Hairy Audacious Goal) komt van Jim Collins. Collins ontdekte na uitgebreid onderzoek dat ondernemingen die zo’n doel hadden geformuleerd veel beter presteerden dan organisaties die dat niet hadden. Het ging daarbij om BHAGs die tot de verbeelding spraken en superuitdagend geformuleerd.

Een BHAG formuleer je voor 20-30 jaar. Daar zit ook het verschil met het bestaansrecht. Het bestaansrecht blijft altijd van kracht, bij een BHAG ga je op weg om hem te vervullen.

In plaats van 20-30 jaar adviseren wij overigens 10 jaar, de wereld verandert snel genoeg op dit moment!

In de Nederlandse editie van “Mastering the Rockefeller Habits” van Verne Harnish heet de BHAG het Grote Gedurfde Dappere Doel. Het is de grote ondernemersdroom.

Kenmerken van de BHAG

Een BHAG die voldoet aan de volgende kenmerken inspireert:

 • een BHAG spreekt tot de verbeelding en is levendig beschreven
 • een BHAG is zo uitdagend geformuleerd dat je twijfelt of het realistisch is. Die twijfel is belangrijk. Die inspireert. Eigenlijk denk je: “ze zijn gek, maar…”.

Verschillende BHAG’s

Er zijn verschillende BHAG’s te definiëren:

 • een kwantitatief of kwalitatief doel: “we willen 1.000 fillialen in Nederland”, “we willen in vijf landen vertegenwoordigd zijn”, “we willen ieder kind in de derde wereld het mogelijk maken om naar school te gaan”
 • kan competitief zijn, je wilt een grote concurrent vermorzelen. “Vermorzel Adidas” (Nike, 1960)
 • als een rolmodel. “We willen net zo alom vertegenwoordigd zijn als Microsoft” of “We willen dezelfde cultuur en uitstraling hebben als Google”
 • gericht op interne transformatie. “We willen van een conservatieve productenbedrijf naar een moderne servicegerichte organisatie”

Belangrijk voor de goede BHAG is waar je nu staat. Als je vandaag 900 filialen hebt, is 1.000 filialen geen uitdagend doel. Maar als je nu 2 filialen hebt, dan inspireert 1.000 wel!

Voorbeelden
Er zijn wereldberoemde voorbeelden van personen die hun BHAG formuleerden:

 • John F. Kennedy in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw: “We will put a man on the moon”. Maar Kennedy was nòg specifieker: “Before the end of this decade. And we will return him safely”. Alle energie ging naar het ruimtevaartprogramma en in 1969 is dit gelukt.
 • Bill Gates een twintigtal jaren later: “in elk huis een Personal Computer”. We weten inmiddels allemaal dat Gates eigenlijk een een iets te kleine BHAG voor zichzelf had geformuleerd 😉 Maar begin 80’er jaren verklaarden we hem voor gek…

Voorbeelden die we hebben gezien in de praktijk:

 • we willen het Nederlandse MKB helpen om € 250 miljoen aan waarde te creeëren
 • we willen in vijf landen aanwezig zijn
 • we willen nummer 1 zijn in de bouw- en installatiebranche

In sessies merken we dat denken over de BHAG soms ongemakkelijk aanvoelt. Want 10 jaar is toch wel lang… en zo’n doel, is ons dat ooit wel gegeven? In alle gevallen blijkt dat een goed geformuleerde BHAG na enige tijd gaat leven en energie geeft. En misschien belangrijker nog: een kader geeft om beslissingen te nemen die genomen moeten worden. Zelfs als je nooit je grote doel zou halen, zelfs dan nog is het formuleren ervan waardevol.

Een BHAG geeft inspiratie en energie, richting en een kader, wat is die van jou?


In het groeiprogramma Scaling Up Core begeleiden we ondernemers en het MT stapsgewijs met het formuleren van de perfecte BHAG: check hier het groeiprogramma. 

Bewaren

ScaleUp Company