De kracht van kernwaarden

Elk bedrijf heeft kernwaarden (’core values’). Ook als ze (nog) niet benoemd zijn. Wat zijn kernwaarden, hoe ontdek je ze en waarom zijn ze zo belangrijk?

Kernwaarden zijn essentieel

Kernwaarden zijn de essentiële bouwstenen die de grondbeginselen vormen voor alles in de organisatie. Kernwaarden komen voor uit de identiteit (“Wie zijn wij”) en bepalen wat wij als organisatie belangrijk vinden. Wat we waardevol vinden. Kernwaarden sturen hoe we de dingen doen (oa. de processen) en wat we doen (met name het gedrag dat de medewerkers vertonen).

Kernwaarden zijn belangrijk omdat ze zo veel bepalen. Waarden kunnen vooral ook inspireren. Waarom wil je graag werken bij een organisatie? Ongetwijfeld omdat de kernwaarden je aanspreken.

Kernwaarden veranderen niet elk jaar, maar staan voor een veel langere periode vast. Jonge organisaties (0-5 jaar) zullen merken dat hun kernwaarden nog niet zo lang vaststaan. Beschrijf ze echter wel en sta veranderingen toe.

Verhalen

Veel organisaties noemen trots: “kwaliteit”, “klantgerichtheid” en “flexibiliteit” als kernwaarden. Uit onderzoek van het Franse bureau Welcome blijkt de top 10 van waarden van Europese bedrijven er als volgt uit ziet:

 1. Kwaliteit
 2. Innovatie
 3. Klantgerichtheid/tevredenheid
 4. Integriteit
 5. Leefmilieu
 6. Teamspirit
 7. Knowhow
 8. Maatschappelijke verantwoordelijkheid
 9. Succes
 10. Respect

Deze top 10 van waarden inspireert niet. Om twee redenen: het zijn woorden waar je nog alle kanten mee op kunt omdat er nog geen invulling aan is gegeven. Daarnaast zijn deze woorden nu zo vaak gebruikt dat ze cliche zijn.

Dus kernwaarden zijn geen woorden.  Je beeld ze uit door een verhaal, waaraan je invulling geeft aan wat voor jouw organisatie belangrijk is. “Weet je nog, Jan die speciaal ‘s nachts naar Parijs reed om de order toch op tijd bij de klant te krijgen?”. Dat zegt meer over klantgerichtheid dan wat dan ook.

Waarden moet je ontdekken

Kernwaarden kun je niet definiëren. Wij willen klantgericht zijn, dus we zetten klantgerichtheid op nummer 1 van onze lijst met waarden. Kernwaarden zijn er al, je hoeft ze alleen nog te ontdekken. In de praktijk beschrijf je een handvol kernwaarden, zeg een stuk of vijf. Hoe doe je dat?

Door met een klein team te kijken naar één of twee ‘ideale’ medewerkers, collega’s die perfect passen binnen de club. Vervolgens beschrijf je die medewerkers, de verhalen komen onmiddellijk en daaronder kun je de kernwaarden ontdekken. “Office manager Nicolien kwam zelfs op haar vrije dag naar de zaak om bij het tekenen van een grote deal te zijn, want je weet maar nooit of er op het laatste moment nog informatie nodig is die zij kan aanleveren en beslissend is voor het tekenen van een deal”. Wow, wat een verhaal. Zegt veel over de kernwaarde “betrokkenheid”. Dank je wel, Nicolien!

De waarde van kernwaarden

De waarde van kernwaarden ligt bij de inspiratie die ervan uitgaat. Expliciete kernwaarden werken krachtiger dan impliciete waarden. Mensen (klanten, medewerkers) herkennen zich en voelen zich goed bij kernwaarden van je organisatie. Zeker als een organisatie waarden expliciet maakt en koppelt aan een merkbelofte (“binnen 30 minuten is de pizza bij je thuisbezorgd en anders hoef je niets te betalen“), dan ontstaat er energie en beweging de juiste richting op.

3 stappen naar kernwaarden voor je organisatie

Kernwaarden effectief maken binnen je bedrijf doe je in drie stappen:

 1. ontdek de kernwaarden en beschrijf ze: door het expliciet maken vergroot je de werking van kernwaarden. Beschrijf de ideale werknemer(s), vertel de verhalen en ontdek de kernwaarden die eronder liggen.
 2. zet kernwaarden in bij alles wat de organisatie doet. Twee extra belangrijke gebieden: marketing communicatie en werving van nieuwe medewerkers.
 3. versterk kernwaarden: sta minimaal elk kwartaal stil bij de kernwaarden door nieuwe verhalen te ontdekken en daarmee de kernwaarden verder te versterken.

Beschrijf en benut de kernwaarden en ontdek de kracht van kernwaarden voor de cultuur van je organisatie. Ontdek wat jullie kernwaarden zijn en leer deze effectief te maken tijdens de Strategy Sprint in ons Scaling Up Core programma. 

ScaleUp Company