Vier zonden van ondernemers

zonden ondernemer

Ondernemers. Mooie mensen. Ondernemers kunnen mensen en ideeën verder brengen. Tenminste… als zij zelf bij de les blijven. Pas op voor de vier zonden van ondernemers.

Ideaal beeld

Vaak hoor je een ideaal beeld van ondernemers. Succes, grote auto’s (tegenwoordig hybride) en veel geld. Succesverhalen inspireren. Maar voor elke succesvolle ondernemer zijn er een aantal die in de marge werken. Letterlijk in de marge. Want hoewel hun idee uitstekend is, krijgen ze het gewoon niet écht van de grond. Het loopt wel, maar niet super. Hoe komt dat?

Vier zonden van ondernemers

Ondernemers zijn in het begin gepassioneerd en gefocust. Opstarten vergaat ze prima. Maar al snel dreigt er sleur. Dat is het moment om superalert te zijn voor de volgende vier zonden:

  • vergeten groot te dromen. Ondernemers kunnen groot dromen. Maar vaak kan het nóg groter… 😉 Groter dromen inspireert. Maar de waan van de dag haalt de grote droom al snel weer naar beneden. Natuurlijk willen we heel Europa bedienen, maar we krijgen het in Nederland nog niet eens goed. De ‘hoe doen we het’ wordt belangrijker gemaakt dan ‘wat doen we’ (en ‘waarom’ doen we het dan). De ondernemer bewaakt het ‘waarom’ en ‘wat’. Hij of zij zorgt ervoor dat de droom gróót is. En niet onderneeuwt.
  • raken snel verveeld. Als mensen en organisatie zich niet snel genoeg ontwikkelen, dan gaat de ondernemer zich vervelen. Dat gebeurt ook als zijn eigen rol verandert naar die van leidinggevende. Verveling is vervelend 😉 Verveling is dodelijk als de ondernemer naar zijn of haar verveling luistert en iets anders of ergens anders gaat ondernemen.
  • niet weten wanneer de stekker eruit moet. Nieuwe ideeën en investeringen hoeven niet te werken. Soms lukt het gewoon niet. Een nieuwe business unit, een nieuwe sales manager… Als ondernemer probeer je van alles, maar het lukt niet. Wat nu? Wat je zou moeten doen is de stekker eruit trekken. Er mee stoppen. Je verlies nemen. Maar als rasoptimist probeer je het nog één keer. (en nog een keer).
  • ontwikkelen zichzelf niet. Een ondernemer in een groeiend bedrijf krijgt steeds een andere rol. Het bedrijf vraagt steeds andere dingen van de ondernemer. Als de ondernemer vergeet zichzelf te ontwikkelen, dan streeft het bedrijf de ondernemer voorbij. Maar dat gebeurt jou toch niet? Veel ondernemers werken vooral ‘in’ hun bedrijf. Druk druk druk. En als ze daar genoeg van hebben gaan ze ‘buiten’ hun bedrijf iets nieuws beginnen. Maar als je nu eens ‘aan’ je bedrijf gaat werken? En ‘aan’ jezelf?

Wat doen ze als gevolg? Starten een nieuw bedrijf op en verleggen hun focus naar iets nieuws en uitdagends. Daarmee ontwikkelt hun bedrijf zich niet voorspoedig verder. Ja, het loopt. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Weer een kans op een succesverhaal verkeken…

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company