Zelfgenoegzaamheid als grootste concurrent

zelfgenoegzaamheid als grootste concurrent

“De klanten houden van onze producten. Echt waar!”. De ondernemer sprak zichzelf moed in, ondanks dat de cijfers al jaren tegenvielen. De markt was fors veranderd, zijn producten een beetje. Waarom komt deze ondernemer niet in actie?

Geen urgentie
In veel bedrijven is urgent gedrag zeldzaam. Er is een soort traagheid ontstaan. Traagheid in werken, traagheid in producten ontwikkelen en traagheid in besluitvorming. Traagheid is een gebrek aan urgentie. Je kunt het goed praten met “Ja maar we willen het zorgvuldig doen”. Of “Kwaliteit wint uiteindelijk toch”. Zelfgenoegzaamheid is als een veel te dikke kerel die al jaren niet gesport heeft. “Maar mijn opa werd er 89 mee”.

De traagheid zie je door dikke rapporten. Door uitgebreide marktanalyses. Door veel te lange productontwikkelingen die leiden tot veel te late productintroducties. Of vergaderingen die altijd uit lopen.

Traagheid wordt pas een probleem als de markt buiten sneller veranderd dan wij als bedrijf. Als de markt sneller verandert, dan gaan we achter lopen. Dat zien we vaak niet omdat de eerste signalen minimaal zijn. Kleine haarscheurtjes die we wegwuiven. Want zo gaat dat met al die mooie oude vertrouwde merken die op dit moment verdwijnen. OAD, Siebel en nu recentelijk Halfords. Halfords bestaat al sinds 1892 en sinds 1973 in Nederland. Een maand voor het faillissement werd de webwinkel geopend. Dat is laat. Té laat. Een mooi merk met een rijke historie dat te traag is.

Maar wat veroorzaakt die traagheid?

Zelfgenoegzaam
De Dikke Van Dale zegt over zelfgenoegzaam: al te tevreden met zichzelf. Vaak komt dat door successen in het verleden. “Tien jaar geleden deden we het supergoed”. En hoe is dat nu dan? Het probleem is dat de wereld verandert. Zelfgenoegzaam zijn komt voort uit een vervormd beeld op de huidige realiteit. Vasthouden aan wat eens was. Het is een vals gevoel van veiligheid. Gedrag dat vroeger functioneel was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Sterker, gedrag van toen kan nu zelfs dysfunctioneel zijn. Wat is het gevaar van zelfgenoegzaam zijn?

Grootste concurrent
Misschien is zelfgenoegzaam de grootste concurrent. We kijken naar andere bedrijven in ons speelveld. We kopiëren of beschimpen ze. Soms denken we dat dit onze grootste concurrenten zijn. Maar wat als we nu zelf onze grootste concurrent zijn? Dat we door zelfgenoegzaam zijn niet verder kijken dan onze neus lang is? Zelfgenoegzaamheid als grootste concurrent. Misschien zijn we zelf wel onze grootste concurrent…

 

Foto: Flickr

ScaleUp Company