Waarin ben je het beste van de wereld?

Kerncompetenties. De beste zijn in iets. Voor organisaties is het van groot belang dat zij hun kerncompetenties glashelder hebben én bewaken. Het is echter niet eenvoudig om achter die kerncompetenties te komen. Ontdek hoe je dat in twee stappen doet.

Kerncompetenties
De kerncompetenties beschrijven die activiteiten, vaardigheden en aspecten waar de organisatie extreem bijzonder en duurzaam onderscheidend. Extreem, want je scoort er een 9+ of hoger op. Voor concurrenten is het moeilijk -zo niet onmogelijk- om dit te kopiëren. Kerncompetenties kunnen gaan over:

  • vaardigheden — dingen waar de organisatie excellent in is, zoals usability en design bij Apple
  • activiteiten — activiteiten die de organisatie voorsprong geeft, bijvoorbeeld supersnelle levering (denk aan Overtoom), uniforme uitstraling (McDonalds) of innovatie
  • aspecten — bijvoorbeeld processen, systemen, exclusieve contracten, licenties en patenten.

Hamel en Prahalad lanceerden het begrip kerncompetenties in 1990 (!) en het is en blijft opportuun. Misschien zijn kerncompetenties wel juist belangrijker in onze onzekere en chaotische en verwarrende tijd!

Maar wat hebben klanten aan de kerncompetenties van je organisatie?

Klantbeleving
Kerncompetenties moeten natuurlijk waardevol zijn voor klanten. Kerncompetenties moeten voldoen aan:

  • klanten een voordeel verschaffen.
  • moeilijk voor concurrenten zijn het te imiteren.
  • inzetbaar over meerdere producten en markten.

Naast één of meerdere kerncompetenties heeft een organisatie ook noodzakelijke competenties (competenties die niet onderscheidend zijn, maar wel noodzakelijk voor het voortbestaan) en uitwisselbare competenties.

Kerncompetenties beschrijven
Het is belangrijk om de eigen kerncompetenties goed te kennen. Met name vanuit twee perspectieven: marketing en innovatie. Heldere kerncompetenties kun je uitstekend gebruiken om mee naar de markt te communiceren. Innovatie is belangrijk om in deze kerncompetenties te blijven investeren. Je wilt natuurlijk niet dat de aandacht verslapt om datgene dat je duurzaam concurrentievoordeel geeft!

Dus neem tijd om de kerncompetenties te beschrijven. Je zult merken dat dit nog niet zo eenvoudig is. Waarom is het lastig om de kerncompetenties van je eigen organisatie te beschrijven? Omdat je er zo goed in bent! Ze zijn vaak zo evident, dat je ze zelf over het hoofd ziet 🙂 Maar je klanten niet! Want kerncompetenties spelen een cruciale rol bij klantbeleving.

Je ontdekt en beschrijft de kerncompetenties van je organisatie in twee stappen:

  • Stap 1. Schrijf alle bijzondere vaardigheden, activiteiten en aspecten op en kies daaruit 3-5 die niet gemakkelijk te kopiëren zijn door je concurrenten.
  • Stap 2. Test dit de komende tijd bij klanten en leveranciers en vraag hun feedback.

Ontdek en beschrijf waarin je het beste bent van de wereld.

Bewaren

ScaleUp Company