Visie op medewerkers

Medewerkers zijn het grootste kapitaal van een bedrijf. Tenminste, als je het goed doet. Met de juiste medewerkers op de juiste plek kun je groeien. Maar hoe kom je aan de juiste medewerkers? Het begint met een visie op medewerkers.

A-spelers. Zo noemen we de medewerkers die passen in de cultuur en die leveren waarvoor ze aangenomen zijn. Met A-spelers kun je groeien zonder gedoe en gedonder. Iedereen weet precies wat hij of zij moet doen en doet dan ook goed. Wat een verademing. Een optimaal bedrijf dat groeit heeft zo’n 80% A-spelers. Maar hoe kom je aan meer A-spelers?

A-spelers vind je, ontwikkel je, daag je uit en behoud je. We gebruiken daar Topgrading voor als proces. Maar het begint met een visie op medewerkers. Hoe kijk jij als ondernemer tegen medewerkers aan?

Het idee komt uit mijn studie groeipsychologie. We stelden daar het mensbeeld centraal. Wikipedia zegt over het mensbeeld: “Een mensbeeld is een doordachte en samenhangende voorstelling van wat het betekent mens te zijn.”. Mijn eye opener destijds was dat elke psycholoog anders naar de mens keek. Vermaarde psychologen als Fromm, Perls, Rogers, Jung en Maslow keken enorm verschillend naar de mens. Over wat ontwikkelbaar was in de mens en wat niet en of de mens wel of niet in staat was om zelfstandig te leren en te groeien. Je mensbeeld bepaalt hoe je naar mensen kijkt en wat je van ze wilt en kunt verwachten. Zou dat ook voor mensen in de rol van medewerkers gelden? Als vermaarde psychologen op verschillende manieren naar mensen kijken… Kunnen succesvolle ondernemers dan ook verschillend naar medewerkers kijken?

Een praktisch voorbeeld hoe zo’n medewerkersbeeld enorm kan verschillen: Ik sprak met een succesvol mede-ondernemer over vakantiegeld. We discussieerden over of we vakantiegeld per maand betaalden of als bedrijf opspaarden om in mei uit te betalen aan de medewerkers. Interessante stellingen passeerden de revue. “Wij betalen vakantiegeld maandelijks uit, een medewerker kan een gezin grootbrengen en een huis kopen, dus ook zelf sparen voor zijn vakantie”. Of de andere kant: “Het bedrijf heeft de verantwoordelijkheid om het vakantiegeld te sparen voor haar medewerkers, zodat we zeker weten dat ze op vakantie gaan”. Wat een verschil in opvatting en in visie op medewerkers! Zou je ook een visie op medewerkers kunnen formuleren? En waarom zou je een visie op medewerkers willen ontwikkelen?

Jouw visie op medewerkers is cruciaal bij het aannemen en laten groeien van A-spelers. Je legt in jouw visie de onuitgesproken verwachtingen naar medewerkers vast. De uitgesproken verwachtingen heb je natuurlijk al beschreven in de functie-omschrijving of scorecard. Maar jouw onuitgesproken verwachtingen? Neem daarom de tijd om jouw visie op medewerkers te formuleren.  Neem daarbij ideeën mee als:

  • zijn medewerker bevlogen professionals die willen groeien of solliciteren ze op een baan omdat ze geld moeten verdienen?
  • hoeveel verantwoordelijkheid kan een medewerker dragen?
  • werken medewerkers om te leven of leven medewerkers om te werken?
  • moeten medewerkers blij zijn dat ze bij je mogen werken of moet het bedrijf dankbaar zijn dat medewerkers voor dat bedrijf kiezen?
  • krijg je energie van werken met medewerkers of word je er doodmoe van en zuigen ze je leeg?
  • heeft een medewerker zelf verantwoordelijkheid om mee te groeien met het bedrijf en met de markt of ligt die verantwoordelijkheid bij het bedrijf waarvoor hij werkt?
  • zijn medewerkers prima in staat om voor hun eigen belang op te komen of hebben ze een CAO, OR of vakbond nodig om hun belangen te beschermen?
  • houd je als ondernemer van mensen of zijn mensen een noodzakelijk kwaad om je doel te bereiken?
  • wat betekent “we wensen je veel personeel?” voor jou?
  • zijn medewerkers van nature individualistisch of willen ze juist bij een collectief horen?
  • geven medewerkers het beste van zichzelf of geven ze precies wat er gevraagd wordt (of lopen ze de kantjes er van af)?

Elke visie op medewerkers is goed. Het helder maken van jouw unieke visie op medewerkers is veel waard bij het aannemen van de juiste mensen. Je maakt onuitgesproken verwachtingen uitgesproken. En daarmee help je jezelf, je bedrijf en de medewerker. Want je krijgt precies die mensen die je wilt hebben.

Google ook eens op “visie op medewerkers” of “visie op mensen” om te kijken wat verschillende organisaties als visie-statement gebruiken.

Wat is jouw visie op medewerkers?

Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company