Verandervisie

Veranderen. Dat kunnen ondernemers als geen andere. Maar vaak doen ze dat op een onhandige manier en vergeten ze hun mensen mee te krijgen. Hoe kan dat anders?

Mensen meekrijgen
Veel ondernemers raken mensen kwijt als ze iets willen veranderen. En dat is jammer. Want ondernemers zien als geen ander wat er beter kan. Dus roepen ze wat er moet veranderen. “We moeten meer klantgericht gaan werken!”. “Laten we hier eens out-of-the-box denken!”.

Herkenbaar?

Veel ondernemers lopen daarna snel door naar hun volgende klant, opdracht of uitdaging. En laten hun mensen in opperste verwarring achter. Wat moeten ze nu doen? En wat riep de ondernemer gisteren ook al weer? Wat kan de ondernemer doen om meer duidelijkheid te scheppen?

De verandervisie
De verandervisie is een krachtige tool om consistent te communiceren wat er beter kan. De verandervisie is heel eenvoudig en werkt als volgt:

van <huidige situatie> naar <gewenste situatie>

Enkele voorbeelden:
– van productgericht naar klantgericht
– van reactief naar proactief
– van projecten die uitlopen naar projecten die we op tijd opleveren
– van veel te weinig cash naar weinig cash
– van alles op papier naar alle sales in een CRM-systeem

Verandervisies kunnen grote en kleine veranderingen aangeven. Maar waarom werkt die verandervisie zo goed?

De kracht van de verandervisie
De verandervisie is een krachtige tool om drie redenen:

  1. schept duidelijkheid, omdat de ondernemer duidelijk zegt wat er moet veranderen (wat beginsituatie en eindsituatie is)
  2. schept helderheid als de ondernemer telkens dezelfde verandervisie noemt. Als hij er een stuk of drie kiest, dezelfde woorden gebruikt en deze steeds herhaalt, dan leidt dat tot helderheid.
  3. eenvoudig te onthouden. Verandervisies zijn eenvoudig om te onderhouden. Gewoon weinig woorden om te onthouden 😉

Een verandervisie maakt strategie zichtbaar en overdraagbaar.

Mijn verandervisie nu? Van iemand die dit artikel leest naar iemand die wat met dit artikel doet. 😉 Wat kan ik dan verbeteren?

ScaleUp Company