Valkuilen bij het interviewen van kandidaten

Het interviewen van kandidaten is een vak apart. Of niet? Je krijgt meer informatie van kandidaten als je de goede techniek gebruikt. Voorkom daarom deze 10 valkuilen bij het interviewen van kandidaten.

  1. Te snel terzake komen. Vergeten rapport op te bouwen. Stel de kandidaat bij binnenkomst gerust en leg uit hoe het proces van het interview eruit ziet.
  2. Gezamenlijke onderwerpen. Soms gebeurt het: een kandidaat brengt een onderwerp ter sprake waarover je beiden gepassioneerd bent. Zeezeilen bijvoorbeeld… Voordat je het weet heb je een geanimeerd gesprek. Maar geen interview. Het interview gaat over de kandidaat, niet over jou.
  3. Vergeten door te vragen. Het antwoord van een kandidaat is één, maar lichaamstaal is iets anders. Let op lichaamstaal en vraag daarop door.
  4. Focus op niet essentiële zaken. De kandidaat kan soms uitwijden over iets wat niet ter zake doet. Omgekeerd kan de kandiaat een relevante gebeurtenis verpakken in een bijzinnetje. Vang dergelijke bijzinnetjes en vraag door.
  5. Vergeten vragen specifiek te maken. Een kandidaat kan zeggen dat hij het “uitstekend” deed. Wat is de norm van uitstekend? Dat hij meer dan 1.000 stuks per dag produceerde? Dat hij zijn targets van € 500.000 per jaar altijd ruim overtrof? Met hoeveel dan? Vraag door naar specifieke gegevens.
  6. Verschillende invalshoeken gebruiken. Als een kandidaat even aarzelt gelijk de vraag anders stellen. Vanuit een ander perspectief. Dat geeft de kandidaat meer ruimte om zijn of haar versie in te vullen. Soms heeft de kandidaat even denktijd nodig. Laat de stilte dan even bestaan. Vanuit verschillende perspectieven dezelfde vraag kan verduidelijken maar zal vaker verwarren.
  7. Inconsistente overgangen. Zonder waarschuwing of uitleg doorgaan naar de volgende carrierestap. Sluit de vorige carrièrestap af en ga dan naar de volgende stap.
  8. Fouten van kandidaten belachelijk maken. Soms kan een kandidaat kwetsbaar zijn en een blunder toegeven. Geef daar geen oordeel over. Maak het zeker niet belachelijk.
  9. Teveel informatie. Sommige kandidaten kunnen enorm uitwijden. Houd de kandidaat scherp en gefocust.
  10. Wat zou je baas zeggen? Een goede vraag is wat de baas zou zeggen over de kandidaat. Maar je kunt vaak de gegeven antwoorden niet goed in een kader plaatsen. Vraag daarom eerst naar de baas zelf. Wat waren sterke punten? Wat waren minder sterke punten? Vraag vervolgens “Wat zou je baas over jou zeggen?”. Je hebt dan een kader waarin je de antwoorden kunt plaatsen.

Voorkom deze valkuilen en je krijgt meer informatie uit je kandidaat. En over je kandidaat. Een goed interview vergroot de kans om de juiste medewerker aan te nemen.

Leer hoe je meer valkuilen voorkomt en welke vragen je stelt voor de beste kandidaat.
Jouw bedrijf uitbreiden met de beste mensen? Gebruik de beste methode hiervoor, Topgrading. Leer er over in de komende Topgrading Workshop (meld je direct aan of eerst meer informatie).

ScaleUp Company