stoppen met sterren

Top restaurant Oud Sluis stopt. Het beste restaurant van Nederland is niet binnenkort meer. Een vrijwillig besluit van de ondernemer om op het hoogtepunt te stoppen. Drie sterren en een prachtpositie. Wat kunnen we leren van het besluit van Sergio Herman?

Oud Sluis stopt
Restaurant Oud Sluis behoort tot de absolute top. In Nederland en in de wereld. Het beste restaurant van Nederland volgens gids Lekker. Het maximale aantal punten volgens Gault Milau. Drie Michelinsterren. In de wereld top 50 volgens San Pellegrino. Wow. Wat een restaurant kan behalen, heeft Sergio Herman behaald. Een top restaurant. Op het hoogtepunt. En Sergio besluit te stoppen. Boem. Over en uit.

Besluit
Sergio Herman neemt een rigoreus besluit. Stoppen met zijn toprestaurant. Niet verkopen, er geen bedrijfsleider op zetten, niet tussen het oude avontuur en een nieuw avontuur heen en weer pendelen. Nee. Gewoon stoppen. Om tijd vrij te maken voor nieuwe zaken. Soms nemen ondernemers besluiten om de toekomst vrij te maken voor nieuwe avonturen en bedrijven. Veel ondernemers nemen dergelijke besluiten nét te laat. “Nog even dit…” of “Laten we nog € 50.000 investeren en dan…”. Het besluit van Sergio Herman is duidelijk en perfect op tijd. Tijd vrij maken voor andere zaken door met het bestaande op het hoogtepunt te stoppen. Ook al heeft dat oude een klinkende reputatie. Hoe reageren zijn vakgenoten?

Reacties allesbepalend
Vele toprestaurateurs reageren. Zoals Ron Blaauw, Joop Braakhekke en Jonnie Boer. Niet de minste. Allen zeggen dat het stoppen van Oud Sluis jammer en een gemis voor Nederland is. Maar ook allen zeggen dat Sergio zelf niet weg is, die gaat gewoon door. “We komen hem zeker weer tegen”. Duidelijk. De ondernemer is niet zijn restaurant of bedrijf. Het bedrijf stopt. De ondernemer gaat door. We zijn benieuwd…

ScaleUp Company