Leren leren – hoe ontwikkel je de belangrijkste competentie voor groei?

Onze uitdagende wereld vol met kansen stelt hoge eisen aan ondernemers en MT-leden. Ondernemen is topsport. Ondernemen is een vak. Groeien is een keuze. Continu leren is het belangrijkste ingrediënt voor succes. Maar hoe leer je leren? Drie supertips!

“Why entrepreneurs don’t scale!” is het artikel in Harvard Business Review dat onderzocht waarom bepaalde ondernemers wel schaalden en anderen niet. De allerbelangrijkste reden? Openstaan om te leren. Vaak met hulp van buitenaf. Leren is cruciaal voor groei van jezelf en daarmee van je bedrijf. Maar hoe leer je eigenlijk?

Tip 1: Herken je eigen voorkeursstijl om te leren.
Elk mens heeft zijn eigen voorkeur hoe hij leert. Kolb kwam tot vier typen:
– doeners: leren hands-on, brengen het direct in de praktijk en onderzoeken wat er gebeurt
– waarnemers: observeren en leren, bijvoorbeeld door te ontdekken hoe anderen het al doen
– nadenkers: denken veel na en zoeken naar de theorieën en patronen erachter
– toepassers: experimenteren en gaan probleem-oplossend te werk

Tip 2: Bepaal je eigen leerstrategie en leerplan.
Voor je bedrijf kun je een ScaleUp Plan maken die je droom beschrijft. Dat kun je ook voor jezelf doen. Als je weet waar je wilt staan over 5 jaar, dan weet je wat je nu te leren hebt. Je kunt je eigen leerplan maken. Met leergangen, events, cursussen, trainingen en workshops. Die plan je in en daarmee weet je precies wat je dit kwartaal wilt leren.

Tip 3: Leer actief. Je kunt actief en passief leren. Passief leren is lezen of bekijken, aantekeningen maken en die bij de hand houden. Het werkt wel, maar is niet effectief. Veel effectiever is actief leren. Actief leren is er direct mee aan de slag gaan. Door vragen erover te beantwoorden van anderen of het anderen uit te leggen. Door het regelmatig (elke dag?) weer uit je geheugen naar boven te halen. Door er met anderen over te discussiëren en te debatteren.

Maar… pas op voor deze boosdoener! De belangrijkste reden waarom mensen is dat ze er geen tijd voor maken. De waan van de dag is de grootste boosdoener. “Volgende maand” of “na de zomer”, dan doe ik het écht! Je bent zo maar een jaar (of twee) verder. Terwijl de wereld en je bedrijf veranderen.

Je bent nooit uitgeleerd. Daarom is leren leren het belangrijkste wat je nu te doen hebt. Wat ga jij leren?


‘Education is not the learning of the facts, but the training of the mind to think!’ (Einstein)

Leer aan de hand van Scaling Up!

Groei wordt leuker en makkelijker dankzij Scaling Up

Stel je eens voor: een strategie die staat als een huis. Die met passie en toewijding iedere dag tot leven komt in je bedrijf. Waar de juiste mensen de juiste dingen doen. Samen krijgen wij dat voor elkaar, aan de hand van Scaling Up.

>>> Bekijk het groeiprogramma Scaling Up <<<

Je bent nooit uitgeleerd. Daarom is leren leren het belangrijkste wat je nu te doen hebt. Wat ga jij leren?‘Education is not the learning of the facts, but the training of the mind to think!’ (Einstein)Leer aan de hand van ScalingUp! -Groei wordt leuker en makkelijker dankzij Scaling UpStel je eens voor: een strategie die staat als een huis. Die met passie en toewijding iedere dag tot leven komt in je bedrijf. Waar de juiste mensen de juiste dingen doen. Samen krijgen wij dat voor elkaar, aan de hand van Scaling Up.>>> Bekijk het groeiprogramma Scaling Up <<<Je bent nooit uitgeleerd. Daarom is leren leren het belangrijkste wat je nu te doen hebt. Wat ga jij leren?‘Education is not the learning of the facts, but the training of the mind to think!’ (Einstein)Leer aan de hand van ScalingUp! -Groei wordt leuker en makkelijker dankzij Scaling UpStel je eens voor: een strategie die staat als een huis. Die met passie en toewijding iedere dag tot leven komt in je bedrijf. Waar de juiste mensen de juiste dingen doen. Samen krijgen wij dat voor elkaar, aan de hand van Scaling Up.>>> Bekijk het groeiprogramma Scaling Up <<<Je bent nooit uitgeleerd. Daarom is leren leren het belangrijkste wat je nu te doen hebt. Wat ga jij leren?‘Education is not the learning of the facts, but the training of the mind to think!’ (Einstein)Leer aan de hand van ScalingUp! -Groei wordt leuker en makkelijker dankzij Scaling UpStel je eens voor: een strategie die staat als een huis. Die met passie en toewijding iedere dag tot leven komt in je bedrijf. Waar de juiste mensen de juiste dingen doen. Samen krijgen wij dat voor elkaar, aan de hand van Scaling Up.>>> Bekijk het groeiprogramma Scaling Up <<<Je bent nooit uitgeleerd. Daarom is leren leren het belangrijkste wat je nu te doen hebt. Wat ga jij leren?‘Education is not the learning of the facts, but the training of the mind to think!’ (Einstein)Leer aan de hand van ScalingUp!Bewaren

ScaleUp Company