Lean Start Up
Onze wereld verandert supersnel, enorm intensief en onomkeerbaar. Zo veranderen ook onze klanten. Dat is een feit. Maar hoe speel je als doorgroei-ondernemer in op die veranderingen? Met Lean Start Up!
Lean Start Up
Met Lean Start Up test je op een snelle en eenvoudige manier nieuwe businessmodellen en producten. De tijd van 5-jarenplannen is voorbij. Voorgoed. Met mooie productplannen ben je tegenwoordig altijd te laat. Lean Start Up is de methodiek die je snelheid geeft en contact laat maken met de markt. Want daar gebeurt het!
In 2011 lanceerde Eric Ries Lean Start Up, door middel van zijn boek. Lean Start Up is een beweging gebaseerd op de lean principes van Toyota. Primair uitgangspunt is het vermijden van afval. Afval wordt daarbij zeer breed gedefinieerd. Afval is alles dat niet direct bijdraagt aan klantwaarde. Kijk eens naar je eigen processen en schrik. Want wat draagt nu werkelijk bij aan klantwaarde? Met Lean Start Up ontdek je wat jouw ‘afval’ is en los je dat op. Maar wat is de eerste stap om Lean Start Up te leren kennen?
5 lean principes
Lean Start Up hanteert vijf principes:
- ondernemers zijn overal. Lean Start Up lijkt vooral geschikt voor startups. Maar blijkt veel breder toepasbaar. Ook gevestigde organisaties kunnen de Lean Start Up-methodiek toepassen. Zelfs grote en logge organisaties. Het is een mindset om van ideeën succesvolle producten te maken.
- ondernemerschap is management. Ondernemen is meer dan een goed idee hebben. Ondernemen gaat over een heldere visie formuleren en communiceren. Ondernemen gaat over de beste mensen om je heen verzamelen. En ondernemen gaat over een gedisciplineerde uitvoering tot aan een eindproduct. Ondernemen is in feite het procesmanagement van idee tot product.
- gevalideerd leren. Snel en methodisch leren over wat werkt en wat niet werkt. Van wie we dat leren? Van onze klanten natuurlijk. Niet met een uitgebreid en prachtig product. Maar met kleine eerste productjes. Leren van klanten en daarop bijsturen of vol gasgeven.
- innovatie boekhouding. Accountability is belangrijk. We meten het proces en de uitkomst. In glasheldere getallen. “Ik voel dat klanten dit nodig hebben” is niet goed genoeg. “7 van de 12 klanten willen hiervoor betalen” geeft een veel beter beeld van mogelijk succes.
- bouwen – meten – leren. Dit is het proces van idee tot product. Je bouwt een eerste versie, je meet wat de respons is van je klanten en je leert daarvan. Wat je ervan leert? Dat je verandert of verder gaat. Je bouwt weer, je meet weer en je leert.
Maak snel fouten, zodat je sneller succesvol wordt. Snelheid is belangrijker dan perfectie. Maar… Lean Start Up gaat vooral over startups. Wat doe je als doorgroei-ondernemer?
Lean Scale Up
De principes en methodiek van Lean Start Up zijn zonder meer toepasbaar op doorgroei-ondernemingen. Zelfs op hele grote ondernemingen. Kijk naar H&M, Zara en Primark. Die winnen niet op productkwaliteit van de ‘oude garde’. Ze winnen wel op snelheid waarmee ze collecties ontwikkelen. Vroeger waren er twee collecties. Zomer en winter. Als retailer bestelde je een half jaar van te voren. Dat is uit. Een nieuwe collectie ligt twaalf weken na het idee in de winkel. Dus als Zara het kan, dan kun jij het ook als doorgroei-ondernemer. De komende tijd schrijven we over Lean Start Up voor doorgroei-ondernemingen. Lean Scale Up.
Deel je ideeën en doe mee! Help je klanten goed in te spelen op de nieuwe versie van onze wereld. Want wachten op de gouden tijden van voor 2008 is zonde van je tijd.
Doe je mee met Lean Scale Up: slim, snel en soepel ondernemen?
Meer Artikelen van Bart van Nol