Handremdenken

Ondernemers denken graag groot. Maar soms lopen ze vast in hun denken. Zetten ze zichzelf voor het blok en komen niet verder. Waarom niet denken soms beter is dan handremdenken.

handremdenken
Handremdenken is jezelf beperken tijdens het denken. Gisteren sprak ik een ondernemer en hij heeft een fantastisch plan. Alleen die financiering… tsja dat gaat natuurlijk nooit lukken. Verkennende vragen wat hij wél zou kunnen doen strandden. Wat kun je doen zonder financiering? Welke alternatieven zie je voor financiering? De ondernemer zat vast in zijn denken. Hij had de handrem er al opgegooid. Want die financiering… ik snapte toch ook wel dat dit niet ging lukken?

Handremdenken is het tegenovergestelde van out-of-the box denken. De ondernemer beperkt zijn creativiteit en zet zich op slot. Maar waarom eigenlijk?

Eerst Wat en dan hoe
Vaak halen ondernemers ‘wat’ en ‘hoe’ door elkaar. Wat ze willen bereiken en hoe ze dat willen doen. Als je met hoe begint, dan krijg je nooit een optimale wat. Begin dus met precies te beschrijven wat je wilt. Bouw nu nog niet de beperkingen in door te denken hoe je dat gaat doen. Dat komt later. Eerst de optimale wat je wilt.

Als je weet wat je wilt, dan onderzoek je natuurlijk hoe je dat wilt bereiken. Focus je nu alleen op de hoe. Dan kun je natuurlijk tegen beperkingen aanlopen. Maar verander niet direct de wat je wilt bereiken, zoek verder of er andere manieren en oplossingen zijn hoe je het kunt doen. Haal wat en hoe niet door elkaar. Maar wat doe je als ook dat niet werkt?

En natuurlijk waarom!
Misschien is het dan gewoon geen goed idee. Stel jezelf de vraag waarom je het wilt bereiken. Draagt het bij aan je grote ondernemersdroom? Vind je het leuk om te doen? Maakt het je blij? De waarom-vraag is altijd een goede check of jij het moet doen.

Als je weet waarom je perse iets wilt, bepaal dan eerst precies wat je wilt bereiken en werk dan uit hoe je het wil bereiken. Want goede ondernemersideeën zijn het waard om goed uit te werken. Niets is zo zonde als een prachtidee dat verstikt in handremdenken.

ScaleUp Company