Groeimindset

Groeien. Voor ondernemers vaak vanzelfsprekend. Onderzoek toont aan dat de groeimindset belangrijk is. Heb jij een groeimindset?

Twee mindsets
Er zijn twee mindsets om naar groei te kijken. Carol S. Dweck schrijft erover in haar boek “Mindset, the new psychology of success”. De ondertitel spreekt me aan. “How we can learn to fulfill our potential”.

De twee mindsets zijn:

  • de vaste mindset (the fixed mindset). Dit zijn mensen die ervan uitgaan dat kwaliteiten en aspecten vast staan. “Wij zijn nu eenmaal niet goed in klachtafhandeling”, is een uitspraak van iemand met een vaste mindset. Het is zo en dus kunnen we het niet veranderen. Groeien doe je door te bewijzen. Dat vreet energie.
  • de groeimindset (the growth mindset). Mensen met een groeimindset gaan er vanuit dat alles vormbaar is, alles kan groeien. Als iets nu zo en zo is, dan kunnen we besluiten om er aan te werken om dat te veranderen. Of besluiten om dat niet te doen.

Mensen hebben altijd wel een beetje van beide mindsets. Maar één overheerst vaak. Welke is dat bij jou?

De groeimindset in actie
Je bedrijf groeit tot haar volle potentieel met een groeimindset. De organisatie heeft een groeimindset als het merendeel van de medewerkers een groeimindset heeft. Als ondernemer ben je nieuwsgierig naar hoe dingen werken. En ook waarom ze niet werken. Je wilt weten hoe je naar het volgende niveau komt. Ook al is het helemaal niet zo duidelijk dat er wel een volgend niveau is. Je stelt jezelf vragen die jou of de ander laten nadenken, laten groeien. En niet vragen die duwen naar een antwoord of beschuldiging. Wil je dat het groeipad van je organisatie vol met uitdagingen en obstakels ligt? Of juist dat groei zo moeiteloos mogelijk gaat? Mensen met een groeimindset zijn overzadigbaar nieuwsgierig.

Wil je meer weten? 😉

Bewaren

ScaleUp Company