Groeien tot het volle potentieel

Groeien. Een modewoord uit de vorige eeuw. Want groeien is uit. Groeien mag plotseling geen doel meer zijn. Zo lijkt het. Of zit het anders?

Economisch groeien?

Groeien lijkt alleen over méér te gaan. Méer omzet, méér winst en méér mensen op de loonlijst. Landen meten het BNP (Bruto Nationaal Product) en bedrijven omzet en winst. Economische getallen. We hebben afgesproken dat het goed gaat als die getallen groeien, groter worden. We raken collectief in paniek als die getallen kleiner worden. Zo bezien is groeien eenzijdig belicht. Wel gemakkelijk meetbaar. Maar er is meer.

Groeien is ontwikkelen

Groeien is veel breder dan méér omzet en winst. Organisaties groeien. Mensen groeien. Groeien is groter worden. Maar groeien is ook beter worden. Groeien is zeker ook veranderen. Niet om het veranderen, maar om aan te sluiten op de grotere context. Groeien is ontwikkelen. Maar wat ontwikkel je dan?

Groeien tot het volle potentieel

Groeien is ontwikkelen tot het volle potentieel van je organisatie. Groeien is eigenaarschap nemen over de kernideologie en die te manifesteren in onze wereld. Groeien zit eigenlijk al in je organisatie. Lees maar eens over het bonsaiboompje.

Neem een bonsaiboompje. Een ikoon. In het DNA van de bonsaiboom zit ingebakken dat het een bonsaiboom wordt. Een mooie of misschien een lelijke. Een volgroeide of misschien juist onderontwikkeld omdat het in de schaduw opgroeit. Hoe dan ook. Het is een bonsaiboom, het blijft een bonsaiboom. Je kunt de condities verbeteren waarop de bonsaiboom ontwikkelt. Maar je kunt er geen stoere eik van maken. Schreeuwen, vloeken en veel mest helpen niet.

Groeien tot het volle potentieel is ontwikkelen wat jouw organisatie wil en kan bijdragen. Want het is zonde als die bijdrage verloren gaat. Dus blijf je groeien?

Drie fasen van groeien tot het volle potentieel

Groeien tot het volle potentieel van je organisatie is nooit klaar. Jouw organisatie groeit elke dag. Maar het groeien verandert wel. De drie fasen van groeien zijn:

  1. groeien. Dit is de groeifase van méér en groter. Deze fase is nodig om … Als de grenzen aan de groei in zicht komen, is het tijd om over te schakelen op de tweede fase van groei.
  2. verbeteren. Hoe kun je impact behouden met minder moeite. Mindful organiseren. Verbeteren is ook groeien. Efficiënter dezelfde impact realiseren is een uitdagend vraagstuk.
  3. vernieuwen. Vernieuwen is cruciaal om in te spelen op kansen en bedreigingen. Om de bijdrage van de organisatie steeds aan te passen aan de vragen uit de markt. Alles in de natuur heeft een levenscyclus van groeien, bloeien, vruchten dragen en sterven. Vernieuwen gaat over zoveel mogelijk bloeien en vruchten dragen.

Groeien én bloeien?

En bloeien? Hoort dat niet bij groeien? Jazeker! Bloeien is een fase waarin je geniet van de successen en die viert. Bloeien is een fase om bij te komen van de intensieve groeispurt. Bloeien maakt klaar voor de volgende groeispurt. Bloeien maakt groeien leuk en leidt tot harder groeien. Maar niet alleen economisch 😉 Groeien doe je tot het volle potentieel.

ScaleUp Company