De vijf belangrijkste getallen die groei voorspellen

Gezond groeien betekent dat je weet hoe goed je bedrijf het doet. En waar je kunt en moet verbeteren. Getallen maken groei meetbaar, zichtbaar en bespreekbaar. Wat zijn de meest essentiële getallen die je als ondernemer zeker wilt meten om te groeien?


Groei meten is toekomst voorspellen

Groei meten geeft je informatie over hoe je bedrijf het doet. Of eigenlijk: hoe goed je bedrijf het tot zover heeft gedaan. Veel getallen zijn beschrijvend. Ze beschrijven hoe goed het bedrijf het tot nu toe heeft gedaan. Zoals omzet en winst. Belangrijke getallen. Maar deze getallen zeggen niets over toekomstige groei. Getallen die voorspellen hoe goed je bedrijf het in de toekomst doet zijn veel lastiger te vinden. Hoe meet je toekomstige groei?

Kept Promise Indicators
Getallen die je meet heten ook wel KPI’s. Key Performance Indicators. Of zoals auteur en spreker Verne Harnish van Scaling Up zegt: Kept Promise Indicators. Getallen die de ondernemer, het MT-lid of medewerker belooft bij te dragen aan het bedrijf. Het zijn een handvol getallen die je meet en bespreekt. Maximaal vijf. Misschien denk je gelijk aan omzet, winst en headcount als belangrijke getallen. Of aandeelhouderswaarde. Dat zijn inderdaad belangrijke getallen. Maar niet de belangrijkste als je wilt groeien. Je hebt dan getallen nodig die groei in de toekomst voorspellen. Welke getallen meten succesvolle en gezonde groei?

De vijf belangrijkste voorspellende getallen
De vijf belangrijkste getallen die aangeven of je werkt ‘aan’ je bedrijf en aan groei zijn:

  • 1. de ja/nee-ratio. Als startup kun je prima 100% ‘ja’ zeggen op alles. Maar als je bedrijf groeit, dan moet die ratio anders. Succesvolle groeibedrijven zeggen 20 keer ‘nee’ voordat ze ‘ja’ zeggen.
  • 2. aantal keer koffie drinken met beïnvloeders. Jouw taak als groei-ondernemer is om belangrijke relaties te leggen en te verdiepen. Relaties met de top 150 beïnvloeders in de branche waarin je bedrijf werkzaam is. Die contacten leveren informatie op en maken je bekend binnen het netwerk.
  • 3. aantal uur dat je in flow bent. Of in ‘deep work’, zoals Carl Newport dat in zijn boek ‘Deep Work’ noemt. Als ondernemer moet je ongestoord en onafgebroken 90 minuten achter elkaar kunnen werken aan wat écht belangrijk is. Plan die tijd in. Elke werkdag minimaal 90 minuten.
  • 4. aantal hulpbronnen die je raadpleegt. Je hoeft niet alles zelf te weten of uit te vinden. Dat kun je zelfs niet eens. Hoeveel slimme mensen betrek jij bij een probleem dat je wilt oplossen?
  • 5. tijd die je besteed met leren. Elke dag een uur leren. Boeken lezen, video’s bekijken of een online cursus doen. Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen.

Waak voor de waan van de dag. Maak deze getallen belangrijk en meet ze. Want voor dat je het weet slokt de waan van de dag je helemaal op. In het begin lijkt dat onschuldig. Maar op langere tijd stopt groei zonder pardon. Omdat je zelf de bottle-neck bent geworden. Dat is het laatste dat je wilt.

Hoeveel uur werk jij per week ‘aan’ je bedrijf?

Bewaren

ScaleUp Company