Business coach of scale up coach? De beste coach heeft deze 7 skills!

Ben je met in een fase beland met jouw onderneming dat je nog meer aan het werk bent dat je al deed, er heel veel brandjes te blussen zijn en dat je het gevoel hebt dat je niet meer aan de business kunt bouwen? Dan kan jij wel een business coach gebruiken (of ondernemerscoach of scale up coach). Het internet staat vol met verschillende soorten coaches, maar wat is nou de ideale coach voor jou? In deze blog geven we aan wat de geschikte coach is voor jouw onderneming. 

ScaleUp Company heeft gewerkt met meer dan 2000 scale up organisaties. Wij zijn daarmee dé nummer 1 groeipartner van scale up bedrijven in Nederland. Continue zoeken wij naar mogelijkheden om de groei bij bedrijven duurzaam te versnellen. Met alle informatie die we terug krijgen van onze klanten passen we onze coaching-set uit. Wij zijn de ideale groeipartner voor scale Ups. De informatie uit het blog is vanuit onze theorie met aanvullingen vanuit de praktijk.

“A good coach can change a game. A great coach can change a life.” – John Wooden (basketball coach)

Inhoud business coach vs scale up coach

  1. Wat wil je bereiken met de onderneming?
  2. De beste scale up coach heeft deze 7 skills
  3. Business coach, ondernemerscoach of scale up coach?
  4. Hoe ziet een traject er uit met een scale up coach?
  5. Meest gestelde vragen over businesscoaches (of scale up coaches)

1. Wat wil je bereiken met de onderneming ?

Het is goed om te bedenken in welke fase je staat met je onderneming en welke coach je daar bij nodig hebt. Als je nog niet zo lang bent begonnen bent met de onderneming kun je bijvoorbeeld  kiezen voor een business coach die je helpt bij het behalen van meer omzet of helpt om wat meer structuur aan te brengen. In die fase heb je nog niet veel medewerkers in dienst en zit je nog in de start-up fase. Het zijn vaak business coaches die in deze fase helpen bij een organisatie. In Nederland zijn er steeds meer business coaches, meestal zijn dat ZZP-ers. 

Ben je al wat verder met jouw organisatie en heb je al meer dan 15 medewerkers in dienst, dan kom je in de scale up fase terecht. Een van de meest lastige fase voor ondernemers omdat je nu niet alles zelf meer kunnen doen en werk aan medewerkers uit handen moeten geven (wat een ondernemer meestal niet leuk vind). Met meer mensen gebeurd er ook steeds meer op de werkvloer en zullen er brandjes geblust moeten worden. Daarnaast speelt er op allerlei vlakken steeds meer en is het voor jou als ondernemers steeds onrustiger en maak je steeds meer uren. Wil je meer rust binnen de organisatie en een duurzame groei bereiken met de onderneming? Dan is het raadzaam om met een scale up Coach aan de slag te gaan. In het volgende hoofdstuk leggen we uit wat de skill-set is van een scale up coach.

Wat je ook doet, ga met iemand echt een tijd aan het werk. De coach zal de onderneming moeten begrijpen voordat hij of zij de beste adviezen kan geven. De waarde van de coach zal hoger worden naarmate deze langer met jou samenwerkt.

Business coach - goals

2. De beste scale up coach heeft deze 7 skills

Een scale up coach heeft een brede set aan kwaliteiten nodig om als groeipartner te fungeren voor ambitieuze scale up bedrijven. De 7 skills hebben we hieronder per punt beschreven:

1. Coaching

Een goede coach zorgt ervoor dat het maximale uit het team wordt gehaald en dat individuen in het team beter gaan presteren. Elk individu heeft andere behoefte of een andere coaching stijl nodig om te worden geprikkeld. De coach weet verschillende stijlen toe te passen, zodat hij of zij de individuen weet te triggeren om te groeien naar een volgend level. De scale up coach doet interventies op persoons- en teamniveau. Dat kan onder andere door mensen aan te spreken op (disfunctionele) patronen, zodat die worden doorbroken en zorgt daardoor dat het team beter gaat functioneren. De coach is iemand die meekijkt, reflecteert en een spiegel voorhoud. De coach ziet waar de tekortkomingen en ook sterke punten liggen van het team en koppelt dat op de juiste manier terug aan de ondernemer. 

2. Processen en structuren

Een goede coach is tevens een goede facilitator. Tijdens een meeting met het leiderschapsteam zorgt de scale up coach ervoor dat alles goed is voorbereid, van stiften tot de agenda van de meeting, alles is tot in de puntjes geregeld.. De coach bezit kwaliteiten van een goede dagvoorzitter. Dat wil zeggen: er heerst een fijne sfeer, er is goede energie en dat voelt de coach aan, er kan gelachen worden en spanningen kan hij benoemen. Alles wordt eraan gedaan om het maximale uit een meeting te halen.

3. Strategisch en tactisch meedenken

Een goede coach kan meedenken op strategisch en tactisch niveau meedenken. Niet alleen wordt er op dat niveau geacteerd, de coach begrijpt de vraagstukken omdat hij/zij deze al eens heeft doorlopen bij zijn eigen onderneming. De coach heeft dit al eens meegemaakt en weet ook de valkuilen te benoemen voordat er strategische keuzes gemaakt worden. 

De meest ondernemers zijn opportunisten, dat wil zeggen dat ze groots denken en dat het team daar nog niet is of dat de ondernemer misschien zelf wel wat te snel wil (herkenbaar?).

De coach zorgt ervoor dat korte en lange termijn in balans blijven en kan de juiste prioriteiten aangeven. Het leiderschapsteam kan daardoor de juiste keuzes maken. 

Meedenken op strategisch niveau betekent onder andere: Wat is een winnende strategie, waar liggen de grootste kansen in de markt, hoe maken we een jaarplan dat ambitieus is en waar iedereen mee aan de slag kan en hoe ziet de toekomst er uit in de branche. 

4. Ondernemerschap

Een goede coach heeft alles al eens meegemaakt. Daarbij kun je de vergelijking trekken met sport. Je hebt liever een trainer die het ook allemaal heeft meegemaakt, dan een trainer die alleen de theorie kent. Hoe leuk en interessant is het om van een topsporter een training te krijgen?! Iemand die het op een hoger niveau al eens heeft doorlopen weet de valkuilen en kan je daarvoor behoeden, maar natuurlijk weet diegene ook wat goed werkt en hoe je daar op in kunt spelen. Voor jouw scale up organisatie is het daarom de beste keuze om door een ondernemer te worden gecoacht die alles al eens heeft doorlopen.

5. Tools & theorie 

Scaling up is een bewezen methodiek (met de Rockefeller Habits) die al duizenden bedrijven heeft geholpen om duurzaam te groeien. Een goede scaling up coach kent de theorie door en door en weet deze blauwdruk toe te passen op iedere organisatie. Daarnaast kan de coach praktijkvoorbeelden geven op de toegepast theorie, zodat het herkenbaar is voor de ondernemer en het leiderschap team. Wanneer de theorie goed toegepast wordt zul je zien dat er in korte tijd hele grote stappen genomen kunnen worden. Of het gaat om de BHAG of om goede KPI’s, de coach weet daarover heldere uitleg te geven.

6. Netwerk

Een goede coach verzamelt een netwerk om zich heen waar hij naartoe kan verwijzen. Als ondernemer heb je met veel mensen en/of processen te maken en je weet niet altijd waar je moet zijn voor de juiste informatie. De coach kan je aan laten schuiven bij de juiste mensen. Denk daarbij aan een goede fiscalist, advocaat of iemand die alles weet over HR. Daarnaast heeft de coach ook partijen in zijn netwerk waar je eventueel mee kunt samenwerken of hij schuift potentiële klanten naar je door. 

7. Vertrouwenspersoon

Als laatste is het belangrijk dat de coach iemand is waarop je kunt vertrouwen. Het is een vertrouwenspersoon voor de ondernemer. Maar tegelijkertijd ook meer dan dat. Een sparringpartner en een maatje. Omdat er veel informatie op tafel komt over de ondernemer, de onderneming en de medewerkers moet het vertrouwen groot zijn. Een goede bang creëer je niet in een aantal dagen, maar daar gaat tijd overheen. De waarde van de scale up coach zal dus groter worden naarmate er langer wordt samengewerkt.

3. Business coach, ondernemerscoach of scale up coach?

Er zijn verschillende termen die gebruikt worden voor een coach. Hierboven hebben we uitgelegd wat voor skill-set er nodig is om jouw onderneming verder te helpen groeien. Een business coach (net zoals ondernemerscoach) is in onze ogen een ZZP-er die niet voldoet aan alle kwalificaties die hierboven zijn beschreven. Laat je niet verleiden met video’s waarin gouden bergen worden beloofd in hele korte tijd.

Wij hebben meer dan 25 scale up coaches in dienst en zij hebben samen zeer veel kennis, delen vele praktijkvoorbeelden, hebben een groot netwerk en verbeteren continue coaching kwaliteiten door middel van feedback van klanten. Daardoor zal je zien dat je veel sneller stappen maakt met je onderneming.

4. Hoe ziet een traject er uit met een scale up coach?

Ben je een ondernemer of lid van het leiderschapsteam van een bedrijf met minimaal 15 medewerkers en een omzet van > 2 miljoen? Wil je duurzaam groeien en grote stappen maken? Dan is een scaling up coach perfect voor jou! Wij helpen met het de strategie, de uitvoering en we zorgen ervoor dat de medewerkers tevreden zijn en werken aan de ondernemersdroom. Wij hebben twee programma’s. Programma 1 is voor coaching ondernemer en programma 2 is voor coaching ondernemer en zijn team. Wij geloven niet in korte workshops, maar de lange termijn. 

Wil je meer weten over het aanbod? Klik dan op deze link voor meer informatie>>>

FAQ over business coach en/of scale up coach

Wat kost een business coach?

Ongetwijfeld zal een business coach goedkoper zijn dan een Scale up coach. Bedragen variëren enorm en stel jezelf dus vooral de vraag: wat wil ik dat het oplevert? Als je daar niet uitkomt kun je ook altijd sparren met een van onze Scale up coaches.

Wat is een goede business coach (of scale Up coach)?

Dat is iemand die voldoet aan een skill-set van 7 eigenschappen/kwaliteiten. Onderverdeeld in coach skills, processen & structuren, strategisch & tactisch meedenken, ondernemerschap, tools & theorie, netwerk en vertrouwenspersoon. 

Hoe word je business coach of scale up coach?

Als business coach kun je vandaag nog starten. Daar heb je geen diploma’s of ervaring voor nodig. Als scale up coach heb je veel ondernemingservaring nodig, dat word je dus niet zomaar. Daarnaast zal je een brede skill set aan kwaliteiten nodig hebben, waardoor je een kwalitatieve coach wordt voor de ondernemer en zijn team. Bekijk hier wie onze coaches zijn>>>

Business coach Amsterdam gezocht (of scale up coach)?

Loop je vast met jouw business of wil je gewoon hele mooie stappen maken met jouw onderneming? Dan zijn wij er om je verder te helpen. We hebben 25 scale up coaches in dienst die weten hoe je een successen behaald met het bouwen van jouw onderneming. Bekijk hier wie onze coaches zijn>>>

ScaleUp Company