Businesscoach: Groei aan de hand van een coach

Businesscoach. Niet te verwarren met een ondernemerscoach. Of personal coach. Life coach. Managementcoach… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Onder druk van corona en de resulterende economische dip, nam de afgelopen jaren het aantal coaches in Nederland flink toe. Coaching -en dus ook business coaching- is geen beschermd beroep, zoals bijvoorbeeld psycholoog dat wel is. Het resultaat hiervan is dat menig ondernemer door de bomen het bos niet meer ziet als ze merken dat groei stokt en hulp zoeken van een coach om hun onderneming weer op het juiste pad te krijgen. En dat is zonde. Een ervaren businesscoach legt namelijk snel de vinger op de zere plek en helpt vervolgens de organisatie, het leiderschapsteam en jou persoonlijk om de hobbels te overkomen en gezond richting de volgende groeifase te gaan.

Ben jij benieuwd hoe je temidden van de wildgroei aan coaches en langs termen als gechallenged worden, jou in je kracht zetten en lekker klankborden in een bila het kaf van het koren kunt scheiden? In dit blog geven we je de handvatten om op een rijtje te krijgen of jouw onderneming in een fase zit waarin businesscoaches meerwaarde kunnen bieden en hoe je vervolgens een businesscoach vindt die bij jouw scale-up past.

Inhoud

  1. Wat doet een business coach?
  2. Waarom een business coach?
  3. Ondernemerscoach versus business coach: wat is het verschil?
  4. Wat levert een business coach op?
  5. Ik zoek een business coach!
  6. Wat kan een businesscoach?
  7. Coachingstrajecten
  8. De beste businessescoaches van Nederland

1. Wat doet een business coach?

Businesscoach kent vele definities. Wat een business coach precies doet, hangt voor een groot deel af van de organisatie en de opdracht die de coach krijgt. Als je ‘m toch wilt platslaan, dan kan een brede definitie van een businesscoach zijn iemand die een managementteam van een organisatie ondersteunt in het benutten van potentie. Dat is natuurlijk nog steeds lekker vaag en jeukt ook nog wel iets, dus laten we de term business coach benaderen vanuit ons eigen kader.

De business coach en Scaling Up

In de context van de Scaling Up methodiek kunnen we wat een businesscoach doet beter uitleggen. Een businesscoach die bedreven is in Scaling Up, helpt jou en je MT vanuit het Four Decisions Model gefaseerd kijken naar waar op dit moment het grootste obstakel richting groei zit, om vervolgens te helpen die haperingen te doorbreken. Die hulp kan dus zitten op strategisch niveau, in de executie, financiën of je mensen. Ook de vorm van hulp die een businesscoach vervolgens biedt, verschilt. Een-op-een coaching van jou als ondernemer, het verbeteren van de teamdynamiek, leertrajecten en andere mogelijke oplossingsrichtingen maken allemaal deel uit van gereedschapskist aan hulp die een businesscoach bij zich heeft. Een businesscoach bedreven in Scaling Up heeft veel weg van een huisarts: met een bewezen model onder de arm maken businesscoaches een goeie en vlotte anamnese van de obstakels naar groei, lossen struikelblokken en problemen op waar ze kunnen en als er echt iets mis zit, wordt een een leiderschapsteam of ondernemer doorverwezen naar de specialist. 

2.Waarom een business coach?

Een businesscoach, waarom zou je? Een goed gesprek met een paar vrienden en een discussie over je bedrijf ‘s avonds aan de keukentafel zijn toch ook heel verhelderend? Natuurlijk. Maar er komt altijd een moment dat bedrijven verder willen, voelen dat het niet lukt, maar er vanuit de tunnel waar ze samen in zitten niet uitkomen. Een blik van buiten -observaties van een afstand- zijn dan goud waard. Misschien komt daar het woord coach ook wel vandaan: de spits in de punt van de aanval ziet in het veld zelf ook niet dat de rechtsback en de keeper staan te fluimen. De coach heeft vanaf de zijlijn -zelf zonder bal- perfect het overzicht en weet exact wat de spelers tijdens de rust in de kleedkamer moeten horen om die vervelende nul van het scorebord te spelen. 

“Als je in het flesje zit, kun je niet op het etiketje kijken” – Matthijs, businesscoach

Het voordeel van een businesscoach die werkt vanuit de scalingup methodiek, is dat deze een gestructureerde, tried and tested aanpak meeneeemt om jou als ondernemer te helpen. Met de DSM-5 van bedrijfsgroei op zak is iedere hobbel, elke uitdaging, ieder knelpunt richting groei specifiek, maar de behandeling is bekend, uitgebreid getest en goed bevonden.  

3. Ondernemerscoach versus business coach: wat is het verschil?

Het grote verschil tussen een businesscoach en een ondernemerscoach, is dat de ondernemerscoach niet het leiderschapsteam als geheel coacht, maar alleen jou als ondernemer. Het kan natuurlijk zijn dat de businesscoach in haar anamnese ontdekt dat de ondernemer vastloopt of in een patroon zit waardoor het bedrijf stokt. Afhankelijk van de ervaring en expertise van de businesscoach, kan deze vervolgens de ondernemer zelf coachen, of specialistische hulp invliegen als de businesscoach niet voldoende kennis of ervaring heeft. Een goeie business coach zal altijd de oplossing aandragen die het best past bij de situatie.

4. Wat levert een business coach op?

De grootste kracht van een businesscoach is de observatiekracht vanaf de zijlijn, gecombineerd met kennis en kunde op het gebied van strategie, bedrijfsvoering, mensen en cash. Een business coach helpt je vervolgens snel een analyse te maken van de grootste uitdagingen die jouw bedrijf in de weg staan en heeft de tools om die uit de weg te ruimen.

Natuurlijk kun je er ook zelf proberen uit te komen. En veel ondernemers zullen dat ook altijd doen. Met gemixt success. Uiteindelijk is het een return on investment vraagstuk: blijf ik proberen vanuit mijn potje op het etiketje te kijken, of schakel ik een professional in die ons er in een paar klappen vakkundig doorheen trekt? Er zijn maar weinig gevallen waarin de investering van het in de arm nemen van een businesscoach zich niet dubbel en dwars uitbetaalt in snelheid, tijd en het voorkomen van (veel) gedoe. 

Wanneer een businesscoach is uitgespeeld

De meerwaarde van een businesscoach is dus groot. Deze meerwaarde is tevens tijdgebonden. Zo gauw een businesscoach teveel in de organisatie zit of misschien zelfs een rol krijgt in je MT, ligt gevaar op de loer. De kracht van een business coach bestaat bij de gratie van de frisse blik. Als de coach op een gegeven moment “one of the guys” wordt, dan heeft de businesscoach haar kracht verloren. Observeren, analyseren, coachen, groeien en weer weg. Zo haal je het meeste uit je samenwerking met een businesscoach. 

5. Ik zoek een business coach!

Je hebt alles op een rijtje gezet en komt tot de conclusie dat een businesscoach jou kan helpen om de groei van je organisatie weer nieuwe leven in te blazen. De kogel is door de kerk. Maar hoe vind je een coach die bij jou en je organisatie past?

Als je aan de slag wilt met een businesscoach zijn de mogelijkheden legio. Wij adviseren altijd je netwerk in te zetten als je op zoek bent naar hulp van een business coach, of te kijken in een bestaande netwerken met een kwaliteitskeurmerk. TwoBirds Company en NLgroeit zijn bijvoorbeeld netwerken waar veel kwalitatieve businesscoaches bij zijn aangesloten. En vanzelfsprekend kun je ook in het netwerk van ScaleUp Company terecht voor een ervaren business coach. 

Vertrouwen in je businesscoach

Ervaringen van anderen met een businesscoach en zoeken in een kwalitatief netwerk zijn dus vaak goede startpunten. Heb je vervolgens een coach op het oog, dan is het essentieel dat je eerst, weg van de inhoud, onderzoekt of er een klik is. Een coach krijgt veel verantwoordelijkheid in jouw bedrijf, dus zonder een fundament van vertrouwen kun je niet op pad samen. Kun je door een deur met elkaar? Vertrouw je me? Of deze diepere klik er is, kun je op verschillende manieren onderzoeken. Plan bijvoorbeeld een stevige wandeling door de duinen met je beoogd businesscoach. Ga eten samen. Of pak het nog iets grondiger aan: bezoek samen een andere coach voor de waardevolle blik van buiten. Wat observeert een coach in jullie dynamiek? Kun je samen in een ruimte zitten? Vaardigheden kun je bijtrainen, maar elkaars rode knoppen en kernwaardes zijn eigenlijk altijd statisch. Zoek dit dus uit voordat je met elkaar in zee gaat.

6. Wat kan een businesscoach?

Wat een businesscoach heeft aan vaardigheden is natuurlijk heel persoonlijk. De een is sterk in strategie, de ander beter in uitvoering. Sommige coaches kunnen erg goed de diepte in en een-op-een coachen, andere coaches zijn weer extreem breed inzetbaar. Als je een business coach zoekt, kijk dan dus altijd goed naar zijn achtergrond en of de specifieke vaardigheden van de desbetreffende businsscoach aansluiten bij jouw vraag of opdracht. Naast expertisegebieden heeft een goede business coach op zijn minst een aantal goed ontwikkelde basisvaardigheden:

    1. Iets kunnen benoemen zonder persoonlijk te worden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het sec teruggeven van een observatie is een kunst. Wat er vervolgens gebeurt met de observatie, de interpretatie en verwerking, ligt bij de coachees. De coach is een spiegel. Je moet het uiteindelijk zelf doen.
    2. Iets waarnemen, teruggeven en niet oordelen. Hier gaat het veel mis. Als er van de businesscoach een oordeel meekomt met de observatie, wordt het onveilig. “Is het niet goed? Maar we hebben toch ons best gedaan?” Een onveilige situatie is de doodsteek voor samenwerking met een coach.
  • Dingen uitvoerbaar maken. Vaak blijven gesprekken over de business en richting hoog over en abstract. Een businesscoach met ervaring kan zaken snel uitvoerbaar en praktisch maken.

7. Coachingstrajecten

Natuurlijk kun je als ondernemer ook gebruik maken van het netwerk van ScaleUp Company en met je bedrijf aan de slag in een van de coachingstrajecten die wij hebben samengesteld.

Het Scaling up Heartbeat programma

Het Heartbeat programma is bedoeld voor het leiderschapsteam van scale-ups. Het programma is samengesteld door businesscoaches die meer dan 2500 organisaties hebben geholpen met groeien. Het traject start met het opstellen van een groeiplan voor jouw organisatie. Dit doe je onder begeleiding van een business coach. Daarna ga je samen met het leiderschapsteam en de business coach aan de slag met de fundering. Na enkele sessies heb je samen een ijzersterke groeistrategie op papier gezet.

De volgende stap is de uitvoering. Hoe werk je dagelijks met hele hele team aan de strategie? De businesscoach helpt je glasheldere prioriteiten en doelstellingen te formuleren en die te monitoren door middel van een set KPI’s. Daarnaast helpt de coach je een meetingritme te implementeren.

De derde pijler is mensen. Wat is de cultuur en wat zijn de kernwaarden van het bedrijf? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Met de beste mensen ga je de juiste dingen doen. De businesscoach helpt je deze kernwaarden te ontdekken en tot leven te brengen in je organisatie.

Jullie team wordt door een business coach begeleid met het implementeren van de onderdelen van de Scaling Up methodiek. Bij elke stap die je zet analyseert de coach samen met jouw leiderschapsteam de grootste obstakels en helpt jullie deze uit de weg te ruimen. Tevens krijg je toegang tot ons netwerk, waarin we het hele jaar door inspirerende events organiseren en kennis en ervaring delen..

8. De beste businessescoaches van Nederland

Of je nou een businesscoach in Amsterdam zoekt of ergens anders in Nederland, Scale Up Company heeft door de jaren een netwerk van meer dan 2500 businesscoaches en groeiprofessionals opgebouwd. De coaches die bij ons zijn aangesloten zijn allemaal zelf (ex) ondernemer en gepokt en gemazeld in de Scaling Up methodiek. Er is geen uitdaging die ze nog niet eerder hebben gezien en geen horde die ze nog niet eerder hebben genomen. 

Zit jij vast in patronen en heb je het gevoel dat groei stokt en je er zelf niet meer uitkomt? Doe jezelf een plezier. Ga op zoek naar een business coach.

ScaleUp Company