7 Key Takeaways – ScaleUp Summit 2023

De waterval van crises die scale-ups de afgelopen tijd over zich heen krijgen, liegt er niet om. En het ziet er niet naar uit dat de storm de komende jaren gaat liggen: integendeel. En dat bleek goed nieuws voor ondernemers die impact willen maken!

Vorige week was de achtste ScaleUp Summit in Studio 21 in Hilversum. Onder aanvoering van Kees de Jong namen zeven topsprekers ons vanuit iedere denkbare invalshoek mee mee in een vraag die alle ondernemers vandaag bezighoudt: Hoe groeit en bloeit jouw scale-up als nooit tevoren, zelfs, of juíst, in tijden van crisis?

In dit blog geven we je de belangrijkste takeaways van de dag.

“You can’t overtake 15 cars when it’s sunny, but you can when it’s raining” – Ayrton Senna

In eerste instantie denk je bij een crisis natuurlijk aan uitdaging. Zwaar weer, ontslagen, dalende omzet en krimpende marges. Maar voor elk van de zeven sprekers was de andere kant van de crisismedaille een stuk groter. Crisis biedt kansen. Waarom?

1. Klantbehoeften veranderen

Tijdens een crisis veranderen klantbehoeften en -gedrag snel. Bedrijven die wendbaar zijn en zich snel kunnen aanpassen aan deze veranderingen, laten de concurrentie snel achter zich. Tijdens de COVID-19-pandemie werd dit pijnlijk duidelijk, toen bedrijven die snel overschakelden op e-commerce en bezorgdiensten beter in staat waren om te voldoen aan de veranderende behoeften van klanten, die thuis zaten. Essentieel in snel kunnen “pivoten”, vertelt Verne Harnish, is om het je absolute prioriteit te maken om veel naar klanten te luisteren. “Spend hours, not minutes listening to your customers.” Luisteren is een, snel handelen is twee. Een gestructureerde daily huddle is zeker in tijden van crisis onmisbaar. Hoe sneller informatie stroomt, hoe sneller je kunt handelen.

2. Verstoorde markten

Een crisis kan gevestigde markten verstoren, waardoor er kansen ontstaan voor nieuwe bedrijven, of voor bestaande bedrijven om uit te breiden naar nieuwe gebieden. De opkomst van thuiswerken tijdens de pandemie heeft bijvoorbeeld kansen gecreëerd voor bedrijven die virtuele vergadersoftware, online samenwerkingstools en cybersecurity-oplossingen bieden. De bankencrisis in 2008 was voor spreker Ali Niknam, CEO van ‘s werelds eerste compleet digitale bank, de aanleiding om zijn bunq bank te starten. Kijk dus als bedrijf goed naar de impact van een crisis op de markt en jouw klanten en pas op de grootste pijnpunten die je daar ziet en hoort, je producten of services op aan.

3. Er is minder concurrentie

Tijdens een crisis gaan bedrijven failliet, of worden minder actief. In de regel blijven bedrijven die zich beter aanpassen in een minder drukke markt, overeind. Dit kan bedrijven die de crisis overleven de kans geven om marktaandeel te winnen en hun klantenbestand te vergroten. De handen van spreker Bas Witvoet, bijvoorbeeld, gaan jeuken bij een goede crisis. “Als er druk op staat, maak je scherpe keuzes. Goede bedrijven overleven dan altijd, een crisis maakt ruimte voor deze bedrijven.”

4. Ruimte voor innovatie 

In een crisis worden bedrijven gedwongen te innoveren en nieuwe manieren te vinden om dingen te doen om te overleven. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten, nieuwe bedrijfsmodellen of nieuwe manieren om met klanten om te gaan. Verne Harnish ging hierbij in op de “Theory of constraints” van Eli Goldratt. De toepassing van deze theorie richt zich op het opsporen en weghalen van ‘de zwakste schakel’. Verne haalde een prachtig voorbeeld aan van Palmolive. In de jaren ‘80 kwamen ze erachter dat de voorraad pompjes voor zeep de beperkende factor was in de waardeketen van vloeibare zeep. Ze kochten de complete wereldvoorraad voor een heel jaar op, waarmee ze in een klap de concurrentie om zeep hielpen (pun intended). De perfecte combinatie van innovatie en je snel kunnen aanpassen. Apple herhaalde dat trucje met de microchip achter het succes van de iPod. Ze leenden een astronomisch bedrag, kochten alle chips op en “the rest is history”.

Artificial Intelligence speelt bij innovatie voor veel bedrijven een steeds grotere rol. Een aantal van de sprekers drukt de zaal op het hart daar in te duiken en de mogelijkheden van AI voor jouw bedrijf goed in kaart te brengen. 

5. Maak efficiencyslagen 

In een crisis worden bedrijven gedwongen efficiënter te werken. Je zou zeggen dat Fortune 500 bedrijven grote, logge machines zijn. Niets is minder waar. Verne vertelt ons dat deze bedrijven gemiddeld zo’n 5x efficiënter zijn dan andere bedrijven. Zet dus het mes in je processen, “banish sloppiness.” Neem iemand in de arm met verstand van ‘Lean’ en breng eenvoud, in plaats complexiteit toe te voegen.

6. Bouw aan je team

Het laten gaan van mensen is voor velen ondernemers het minst favoriete deel van het ondernemerschap. Toch biedt een crisis kansen om je team sterker als ooit uit het zware weer te laten komen. Wendy van Ierschot geeft daarbij een tip die veel ondernemers in tijden van crisis juist in de wind slaan: spring vooral niet zelf weer op de bok. Ondersteun je team en geef hen de verantwoordelijkheid. Doe je dat niet, dan geef je onbewust het signaal af dat je je team niet vertrouwt. Weet je de juiste balans te vinden tussen leiden en loslaten, discipline en experimenteren en samenwerken en winnaars creëren? Dan staat er na de crisis je beste team ooit. Verne voegt hier nog aan toe dat we moeten ophouden met de term “manager”. Mensen willen geen manager, werknemers willen gecoacht worden. Weg met het managementteam: welkom leiderschapsteam. De juiste naamgeving reikt trouwens verder. Verne adviseert leiders om hun strategie ook een naam te geven. Een boek zonder titel zou toch ook ondenkbar zijn?

7. Gebruik pricing als wapen

De Duitse pricing guru Herman Simon strooit met wijsheden in zijn keynote. Wist je bijvoorbeeld dat een prijsverhoging van 1% gemiddeld een winstvergoting van 10% teweegbrengt? En dat eenzelfde stijging in volume of kostreductie de winst met slechts 6% en 4% verhoogt? Prijs is dus altijd je grootste wapen tegen inflatie. De juiste prijs van je product of service wordt in hoge mate bepaald door perceptie. Niet voor niets zijn “prijs” en “waarde” hetzelfde woord in het Latijn. Het begrijpen en communiceren van waarde is het allerbelangrijkste in het bepalen van je prijs. 

Wil je weten hoe jouw bedrijf ervoor staat en waar de grootste groeikansen liggen? Doe de ScaleUp Test! >>

ScaleUp Company