Vier niveaus om jouw organisatieprobleem te beoordelen

Wanneer jouw groeibedrijf niet naar de volgende fase dreigt te groeien, zijn er vaak 1-2 overkoepelende issues die dit veroorzaken. Misschien mis je een werving en selectie proces waarmee je A-spelers binnen haalt en houdt. Of je sales en marketing wordt nog steeds ad-hoc uitgevoerd waardoor er geen consistentie is in nieuwe leads en klanten.

Wat het probleem ook is, een goede groeiondernemer vindt de oplossing. Één van de talenten van ondernemers is namelijk hun probleemoplossend vermogen.

Dit talent is helaas ook hun valkuil.

Verliefd op je probleemvisie

De valkuil die wij vaak zien bij groeiondernemers, is dat zij ‘verliefd’ worden op hun gekozen oorzaak en hun gekozen oplossing. Deze verliefdheid zorgt ervoor dat de ondernemer zijn visie op het probleem niet loslaat, ondanks dat dit geen effect heeft.

Voorbeeld:

  • de ondernemer vindt dat zijn salesmedewerkers het niet goed doen, terwijl de productpositionering eigenlijk niet in orde is.
  • de ondernemer vindt dat zijn COO geen grip heeft op de operatie, terwijl het de ondernemer zelf is die micro-manager is over de operatie. En daarmee het hele proces verstoort.

Zo zijn er nog talloze voorbeelden, waarbij je vaak ziet dat de ondernemer zijn visie vasthoudt en weigert om het probleem vanuit een ander niveau te bekijken.  

Dit is jammer, omdat de oorzaak van je organisatieprobleem vrijwel nooit op 1 niveau zit.

Er zijn vier niveaus waarop een ondernemer zijn groeiprobleem beoordeelt

Stel, je probleem is dat je geen A-spelers kunt vinden. In plaats van direct naar een oplossing te zoeken, start je vanaf nu eerst met het bepalen van het niveau van de oorzaak en oplossing.

Globaal vind je 4 typen oorzaken voor problemen binnen groeibedrijven, dus ook het vinden van A-spelers. Deze 4 oorzaken zijn: de ondernemer zelf, de mensen, de systemen, marktfactoren.

Oorzaak niveau 1: de ondernemer zelf. Het gedrag van de ondernemer is de oorzaak van het probleem. In het voorbeeld van A-spelers: dat de ondernemer door zijn eigen gedrag de A-spelers niet kan behouden. Of dat de ondernemer de oorzaak is van een negatieve werkcultuur.

Oorzaak niveau 2: de  mensen/medewerkers. De mensen zijn de oorzaak van het probleem. Dit kan zijn het gedrag van de mensen, of de competenties van de mensen.

Oorzaak niveau 3: de systemen / processen. In dit geval kijk je naar de systemen in je organisatie. Met de Scaling Up methodiek raden we aan om te zoeken naar je 4 hoofdsystemen: mensen, strategie, executie, cash. Denk bijvoorbeeld aan het systeem van het zetten en monitoren van je doelen, of het systeem van werving en selectie, of het systeem van product delivery.

Het kan zijn dat de oorzaak een raakvlak heeft met meerdere niveaus, maar er is altijd 1 hoofdniveau die jouw probleem veroorzaakt.

Oorzaak niveau 4: marktfactoren. Op dit niveau wijzen ondernemers naar ontwikkelingen in de industrie, of (nog breder) in de economie. Het kan ook zijn dat er een nieuwe technologie beschikbaar is, waar de concurrentie sneller stappen mee maakt.

Tip: voorkom verliefdheid op jouw visie

Voorkom verliefdheid op jouw visie op het probleem. Want deze vier niveaus opereren niet onafhankelijk van elkaar – het is beter om ze alle vier te analyseren.

Ga maar na: als een ondernemer de snelle ontwikkelingen in de markt de schuld geeft, dan mis je waarschijnlijk een strak innovatie- of R&D proces. En als je deze mist, is dan ook niet de vraag of je wel genoeg A-spelers hebt? Deze zouden idealiter namelijk elk proces naar een hoger niveau moeten brengen.

Hoe verliefd ben jij momenteel op je probleemvisie?


Snel kunnen schakelen is de key in het Scaling Up proces. In ons kernproduct Scaling Up CORE bouw je een krachtige basis waarmee jouw MT moeiteloos meters maakt en het potentieel van je bedrijf volledig benut. Scaling Up CORE richt zich specifiek op de implementatie van 3 deelgebieden van Scaling Up: Strategy, Execution en People & Culture. Met als resultaat meer focus, structuur, ritme en rust.

ScaleUp Company