Vier valkuilen voor scale up ondernemers

Scaling up. Doorgroeien naar een volgende fase in groei. Wie wil dat niet? Maar veel ondernemers zitten juist op dat moment zichzelf in de weg. Herken de vier valkuilen voor ondernemers om door te groeien.

Scale Up ondernemers moeten meegroeien met hun bedrijf. Persoonlijke groei is één van de belangrijkste ingrediënten voor succes. Zo niet het allerbelangrijkste. Als de ondernemer de volgende stap kan nemen, dan gaat het bedrijf mee. Omgekeerd lukt dat niet. Wat houdt de ondernemer tegen om te groeien?

Er zijn vier (diepe) valkuilen voor doorgroei van de ondernemer:

  • denken in oplossingen. Hoe kan dat nu een valkuil zijn? Dat is toch een prima ondernemerskwaliteit? Maar medewerkers groeien als ze mee mogen denken en mee mogen doen. Als ze mogen bijdragen aan groei met oplossingen die zij bedenken en realiseren. Maar… ondernemers zijn ijzersterk in oplossingen. De eerste fase van de onderneming zijn de oplossingen van de ondernemer allesbepalend. Maar er komt een tijd dat de ondernemer los moet laten. Wat is loslaten? Juist! Niet alle oplossingen zelf bedenken, maar dat aan medewerkers overlaten.
  • verzuipen in de waan van de dag. Ondernemers sneeuwen vaak onder in allerlei gedoe. Ze beginnen de dag met e-mail en de rest van de dag doen ze allerlei kleine klusjes. Daarmee verliezen ze de grote prioriteiten uit het oog.
  • niet leren. Door de waan van de dag leren ze niet. Leren als in leren van nieuwe ervaringen en nieuwe situaties. Maar ook leren over nieuwe technieken, theorieën en tools. Want de wereld verandert snel. Een MBA 10 jaar geleden is vandaag nauwelijks nog iets waard. Elke maand op z’n minst een boek lezen en een fors budget reserveren voor training en opleiding voorkomt dat de concurrent sneller leert dan jij.
  • hard werken ‘in’ het bedrijf. Ondernemers willen zo graag werken ‘aan’ het bedrijf. Maar blussen vele brandjes. Omdat ze daarmee onmisbaar lijken. Of gewoon omdat ze verslaafd zijn aan de reuring. Maar het helpt je bedrijf op termijn niet verder. Begin eens met 3 uur per dag te werken ‘aan’ je bedrijf. Aan je droom. Aan de volgende stap.

Deze vier valkuilen kunnen je irrelevant maken als je er niets aan doet. Dat wil je niet. Juist niet! Je wilt doorgroeien met je bedrijf en daarin leidend zijn. Het begint met zelf te groeien. Wat ga jij anders doen?

Bewaren

ScaleUp Company