Steek jij liever je kop in het zand?

De economische crisis leek in 2008 uit het niets te komen. De BP olieramp in de Golf van Mexico was een bizar ‘ongeluk’. Maar zagen we dat echt niet aankomen? De meeste dingen die gebeuren hadden we kunnen zien aankomen. Maar we knijpen liever een oogje dicht voor de waarheid. Wie kiezen er liever voor om het te negeren omdat we het niet willen zien. ‘Willful Blindness.’

Juist de grootste bedreigingen zijn degene die we niet zien. Niet omdat ze geheim of onzichtbaar zijn, maar juist omdat we ze niet willen zien. Dit blijkt uit onderzoek van schrijver, ondernemer en spreker Margaret Heffernan. Ondernemers worden overrompeld door veranderingen in de markt, technologische tegenslagen, culturele problemen of wanprestaties.

Heffernan onderzocht voorbeelden van bewust ‘kop in het zand steken’ bij onder andere de Katholieke Kerk, Nazi-Duitsland, BP, de militairen in Afghanistan en hypotheekverstrekkers. Waarom is het zo moeilijk om echt te zien en te weten wat er speelt in je bedrijf, de branche of in de wereld? Waarom steken we liever onze kop in het zand? Wat is het dat ons liever onwetend houdt? Waar zijn we bang voor? En waarom hebben sommige mensen hier meer last van dan anderen? En hoe kunnen we dat veranderen?

Oorzaken
Er zijn meerdere redenen waarom we onze kop in het zand steken. Iedereen wil aan bepaalde verwachtingen voldoen. We kunnen daarom bang worden om de onderneming of baan te verliezen als we ingaan op bepaalde factoren. Ondanks de economische crisis, willen we onze levensstijl niet verliezen. Dus dan doen we maar net alsof ze er niet zijn.

Daarnaast ondergaan we dagelijks een stortvloed aan complexe informatie. Daarom lopen we een verhoogd risico voor bewuste onwetendheid. We sluiten ons er sneller voor af. Onze hersenen hebben maar een beperkte capaciteit om alle informatie te verwerken. Het vergt moed, doorzettingsvermogen en vaak een buitenstaander om de waarheid onder ogen te zien.

In haar boek ‘Wilful Blindness – Why we ignore the obvious at our peril zet Margaret Heffernan de eventuele oorzaken op een rij:

  • De grenzen van onze hersenen
  • Onze mentaliteit
  • Blind voor feiten
  • Het hebben van een mening van een buitenstaander
  • De krachten van een groep
  • Onverschillige omgeving
  • Gehoorzaamheid aan autoriteit
  • Angst
  • Verblind door geld

Wat zou het voor jouw business betekenen als je bewuste onwetendheid herkent en voorkomt? Ben je benieuwd naar alle oorzaken en gevolgen van bewuste onwetendheid en wil je weten hoe je dit kunt voorkomen? Kom naar Growth Summit Europe 2013. Margaret Heffernan vertelt waarom we op eigen risico het meest voor de hand liggende negeren. Met aansprekende voorbeelden over grote organisaties en zelfs landen die ten onder gaan aan het over het hoofd zien van wat werkelijk belangrijk is.

ScaleUp Company