Slechte winst

slechte-winst

Winst maken. De beloning voor goed werk. Winst is de onderstroom voor toekomstige continuïteit. Maar wist je dat er ook slechte winst is?

“We maken een klein winstje”, antwoordde de ondernemer. Ik knikte bemoedigend. Dat had hij goed onder controle. De ondernemer en zijn bedrijf deden het beter dan de markt. Maar er was wat tegenslag. Een langdurige zieke sales manager. Er was even sprake van een klein verliesje. Maar nu toch zicht op een klein winstje. Prima, toch?

Er klopte er iets niet. Achterlopen op omzetbudget en toch winst maken. “Hoe zit dat?”, vroeg ik hem.

Het antwoord was -zoals altijd- snel en to-the-point: “we hebben veel minder marketingkosten gemaakt. Plus de verzekering vergoedt de loonkosten van de langdurig zieke sales manager”. Minder kosten is goed, maar kunnen ook een wissel trekken op de toekomst. Zoals hier. Want niet investeren in marketing leidt tot minder leads. Niet nu, maar later. Het niet kunnen vervangen van de sales manager leidt tot minder omzet nu en heeft effect later.

We kwamen er samen al snel achter dat een klein winstje goed klonk. Maar het niet was. De winst kwam niet tot stand door verkopen aan klanten. Maar door besparing van kosten. Dat leidt inderdaad tot een klein winstje. Deze winst nu in feite betekent minder winst later. Daarmee is deze winst slechte winst.

Winst is goed, maar slechte winst niet.

 

Foto: Viktor Hanacek

ScaleUp Company