Scaling Up Roll-Out Fundamentals

Scaling up! Veel bedrijven groeien goed met de scaling up-methodiek van Verne Harnish. Maar hoe voer je scaling up door de hele organisatie in? Waar moet je rekening mee houden en welke stappen moet je nemen?

Je weet dat scaling up werkt. Je team gebruikt scaling up al geruime tijd en is tevreden en succesvol. Maar nu de volgende stap. Om scaling up succesvol in je organisatie uit te rollen, zijn er vele zaken waarmee je rekening moet houden. Je hebt namelijk twee grote uitdagingen:

  • meer medewerkers met scaling up laten werken, ofwel scaling up van MT naar de gehele organisatie te brengen.
  • er voor zorgen dat scaling up succesvol blijft bijdragen aan groei door interne motivatie en externe prikkels.

Scaling up goed invoeren kost tijd en aandacht. Denk aan 18 tot 24 maanden voordat iedereen goed met scaling up werkt. In specifieke gevallen kan het soms iets meer zijn of iets minder. Maar tijd en doorzettingsvermogen kost het zeker. Een voorbeeld van zo’n roll-out roadmap kan zijn:

Waar moet je aan denken als je scaling up uitrolt in je organisatie? De vijf belangrijkste succesfactoren om Scaling Up levend te maken èn te houden:

  1. houd het ritme vast. De puls is van levensbelang, letterlijk. De puls is het ritme daily – weekly – quarterly. Doe er met het team alles aan om dit ritme vol te houden, motiveer elkaar en spreek elkaar erop aan.
  2. stel een Scaling Up Champion aan. Een centraal persoon die het op zich neemt dat Scaling Up ‘alive and kicking’ is in de organisatie. Deze centrale persoon kan iemand van het MT zijn, maar dat hoeft niet. Het is zeker niet de ondernemer. Lees hier meer over de Scaling Up Champion (heet in dit artikel nog de Rockefeller Habits Champion).
  3. onboard nieuwe medewerkers met Scaling Up. Elk groeiend bedrijf krijgt nieuwe medewerkers. Met nieuwe medewerkers dreigt Scaling Up te verwateren, tenzij Scaling Up goed belegd is in het onboardingproces. Welk boek of boeken moeten nieuwe medewerkers lezen, welke pagina’s zijn cruciaal? Hoe ziet het ScaleUp Plan van het bedrijf eruit? Nieuwe medewerkers moeten zo snel mogelijk weten wat scaling up, waarom het belangrijk is voor de organisatie en hoe scaling up voor hen werkt.
  4. maak het kwartaalthema belangrijk. Met het kwartaalthema betrek je alle medewerkers en is daarmee een belangrijke succesfactor voor succesvol scaling up. Maar thema’s zijn soms lastig te bedenken, je hebt er gevoel voor of niet. Stel jezelf steeds vragen als “hoe maken we het thema steeds beter?”, “wie kan ons er goed bij helpen?” en vooral “hoe maken we het leuk?”. Vragen als “moeten we wel een thema gebruiken?” of misschien nog wel erger: “past een thema wel bij ons?” zijn minder interessante vragen om te beantwoorden. Twee best practises: de meest creatieve personen voor een thema zitten vaak niet in het MT en je kunt eventueel een jaarthema overwegen in plaats van een kwartaalthema.
  5. leer van anderen. Niets is zo leuk en leerzaam als andere organisaties te bezoeken die scaling up gebruiken. Maak met je groep afspraken voor over 3 of 6 maanden of wanneer het uitkomt en deel met elkaar wat in je organisatie wel werkt en niet werkt. Leren van elkaar blijkt het meest krachtige middel te zijn voor groei en leidt tot inspiratie om scaling up intern aan te scherpen.

Scaling up werkt. Tenminste… zolang als je wilt dat het werkt. Dat is precies zo lang als je scaling up volhoudt. Deze vijf beproefde succesfactoren helpen daarbij.

Succes met scaling up!

ScaleUp Company