Rockefeller Habits succesvol implementeren [incl. checklist]

Rockefeller habits helpen de ondernemer en het management team om verder te groeien met de business en alle medewerkers te laten werken met hetzelfde doel voor ogen. Het doel dat de droom van de ondernemer is samen met zijn MT. De Rockefeller habits checklist is de eenvoudige en praktische handleiding die gaat helpen om jouw organisatie duurzaam te laten groeien.

Inhoud Rockefeller Habits

  1. Wat is de Rockefeller Habits methode?
  2. Voor wie is het interessant?
  3. De 10 Rockefeller Habits [Inclusief checklist]
  4. Implementatie van de Rockefeller habits

Wat is de Rockefeller Habits methode?

Management goeroe Verne Harnish heeft een groeiprogramma ontwikkelt voor Scale Up organisaties. Hij is oprichter van de Entrepeneurs Organization en is bekend vooral bekend van het boek Scaling Up. De basis van de Rockefeller habits komt voort uit zijn onderzoek naar de steenrijke John. D. Rockefeller, ooit de rijkste zakenman van Amerika. De lessen die Verne Harnish daarvan heeft geleerd heeft hij met vele andere inzichten van managementgoeroes samengevat. Deze lessen heeft hij gegoten in de rockefeller habits methode. In zijn boek Scaling Up staan de Rockefeller Habits centraal voor een duurzame bedrijfsgroei. De methode is ingedeeld in vier pijlers: Mensen, strategie, uitvoering en cash. Zorg ervoor dat je dit voor elkaar hebt en je bedrijf zal duurzaam groeien.

Voor wie zijn de Rockefeller Habits interessant?

Ben je ondernemer of lid van het leiderschapsteam, dan is de Rockefeller habits methode hetgeen wat je nodig hebt om duurzaam te groeien. Het is een blauwdruk die op iedere organisatie toegepast kan worden. Tevens kun je dit direct in de praktijk brengen door alle stappen van de checklist te volgen. Ben je de startup fase voorbij en merk je dat er veel brandjes geblust moeten worden? Ben je steeds harder en meer aan het werk, maar vallen de resultaten tegen? Verlaat het personeel van het eerste uur de organisatie? Lukt het niet om taken te delegeren? Dit zijn enkele vragen die spelen bij heel veel organisaties. Je bent gelukkig dus niet de enige. De Rockefeller Habits methode gaat jou en je team helpen om de regie terug te krijgen in de organisatie en het zorgt ervoor dat de neuzen dezelfde kant op staan.

Bekijk hieronder de uitleg video over de Rockefeller Habits van Verne Harnish, de oprichter van Scaling Up.

Rockefeller Habits Checklist

De Rockefeller checklist is een houvast om meer structuur binnen je organisatie te brengen, waardoor je groei initieert en begeleidt. Het is de basis om gezond te groeien.

1. Een gezond team

Zoals het het directieteam vergaat, zo vergaat het de rest van de organisatie. Zorg ervoor dat je een kwalitatief management team hebt samengesteld. Personen die elkaar kunnen vertrouwen, niet bang zijn om conflicten op te lossen samen, zich verantwoordelijk voelen en stellen voor waarvoor ze verantwoordelijk zijn en resultaat willen behalen. Samen met dit team bepaal je de strategie en vul je het jaarplan in (OPSP). Zorg ervoor dat je volgens een vast ritme overleg hebt over de strategie en vernieuwingen voor de organisatie.

2. De topprioriteit

Iedereen zit op één lijn met de nummer 1 prioriteit voor dit kwartaal om de organisatie vooruit te laten gaan. Met het directieteam heb je een BHAG bepaald, het is de belangrijkste prioriteit die je stelt voor de komende tien jaar. Op basis van de bepaalde BHAG bepaal je jaarlijks of per kwartaal het cruciaal getal. Dat is hét cijfer waar je met het de organisatie voor aan de slag gaat.

Tijdens een kwartaaloverleg bepaal je de belangrijkste rocks voor het volgende kwartaal en tevens het cruciale getal. Rocks zijn stenen op de weg voor het behalen van je grotere doel, de BHAG. Er zijn in organisaties veel ideeën en initiatieven, met Rocks vang je dit af. De Rocks kun je oplossen met de OKR methode. Daarnaast bepaal je de belangrijkste prioriteiten, waardoor je KPI’s behaalt en je elke keer met het team een stap dichter bij de droom komt.

3. Het vergaderritme

Stel het communicatie ritme vast. Communicatie gaat snel en accuraat door de organisatie. Je wilt niet dat problemen sluimeren door de organisatie heen en het liefst wil je problemen voorkomen. Dat doe je door met regelmaat te vergaderen. Creëer voor alle teams een meeting ritme. Een daily huddle en weekly voor alle teams en voor het leiderschapsteam ook nog een maandoverleg, kwartaaloverleg en jaar overleg.

4. Verantwoordelijken en doelen

Binnen iedere afdeling is één persoon verantwoordelijk voor het behalen van de gestelde doelen. Dat zijn de leiders binnen de organisatie. Problemen binnen het bedrijf beginnen vaak bovenaan de organisatie. Daarom is het belangrijk dat je met het leiderschapsteam de doelen bepaald en daar verantwoordelijke voor aanstelt. Vul dit in op het formulier rollen en verantwoordelijkheden. Daardoor zie je of de werkverdeling goed is verdeeld en of je alle expertise in huis hebt voor de verschillende processen die er zijn binnen de organisatie.

5. Feedback van werknemers

Gestructureerde en continue terugkoppeling van medewerkers wordt gebruikt voor het identificeren van obstakels en kansen. Feedback is nodig om eventuele problemen vroegtijdig in te zien. Dat bespreek je tijdens de wekelijkse management vergaderingen, zodat iedereen weet wat er speelt binnen de organisatie en dat je daar tijdig op kunt handelen. Om te voorkomen dat je een waslijst aan feedback krijgt, kun je dat sturen, door in de gesprekken op een aantal onderwerpen in te gaan.

6. Feedback van klanten

Rapportage en analyse van feedback van opdrachtgevers is net zo frequent en accuraat als die van de financiële gegevens. Minimaal één keer per week hebben leden van de leiderschapsteams een vier-vragen-gesprek met een eindgebruiker. De gegevens worden verzameld en besproken. Het winnende bedrijf is namelijk degene die de meeste marktkennis heeft en natuurlijk ook gebruikt. Alle grote bedrijven van de afgelopen tijd, die heel hard gegroeid zijn en hard blijven groeien, verzamelen een enorme hoeveelheid data. Op basis van die data maken zij besluiten om de klant nog beter te bedien.

7. De kern van de organisatie

Normen, kernwaarden en missie leven binnen de organisatie. Het gaat er vooral om dat beslissingen worden genomen op basis van de strategie van de organisatie. Deze kern van de organisatie is je houvast en je DNA. Blijf altijd dicht bij jezelf wordt er gezegd als het over jou als persoon gaat. Dat geldt ook voor jouw bedrijf. Als je dicht bij jezelf blijft kun je keuzes onderbouwen, maar weten bijvoorbeeld ook klanten wat ze aan je hebben. Daarnaast zorgt het ervoor dat je gedegen discussies voert in plaats van dat het alle kanten op gaat (dus als je geen goede kern hebt gedefinieerd voor de organisatie).

8. Bedrijfsstrategie

Medewerkers kunnen in hun eigen woorden zeggen wat de belangrijkste onderdelen van de strategie zijn. Samen met het leiderschapsteam vul je het OPSP in (het One Page Strategy Plan). Het is belangrijk dat je het OPSP laat leven binnen de organisatie, zodat iedereen weet welke koers er gevaren wordt en wat daarvoor gedaan moet worden. Je kunt dat doen door af thema’s te bedenken op bepaalde facetten van het plan te, zodat iedereen weet waar het over gaat.

9. KPI’s voor iedereen

Alle medewerkers kunnen kwantitatief rapporteren of ze een goede dag of week hebben gehad. Met KPI’s kun je elke keer checken of je op koers ligt en de trends ontdekken binnen de organisatie. Daarnaast is het van belang dat je gaat forecasten, door een juiste structuur neer te zetten en te monitoren. Laat je medewerkers enthousiast raken om hun KPI te behalen en dus ook meehelpen om aan de ondernemersdroom te werken.

10. Scoreborden

De bedrijfsplannen en resultaten zijn voor iedereen zichtbaar, want een wedstrijd zonder score is niet leuk en gaat nergens over. Zorg ervoor dat de scoreborden zowel online als offline aanwezig zijn, zodat iedereen weet hoe het gaat met de organisatie. Sta je er goed voor dan kan je dat vieren of loop je achter, dan motiveert het de mensen om een extra stapje te zetten voor een goede score.

Wil je de checklist altijd bij de hand hebben? Download via onderstaande link de Rockefeller Scaling Up Checklist.

>>Download de checklist<<

Hoe implementeer je de Rockefeller Habits?

Er is geen vaste volgorde voor het implementeren van de Rockefeller Habits, echter start je wel bij de eerste Habit. Dat betekent dat je een goed leiderschapsteam neer moet zetten dat op elkaar is afgestemd en  goed functioneert. De overige Habits kun je in willekeurige volgorde oppakken. Kies een Habit waar je het meest behoefte aan hebt in de organisatie. Het is wel aan te raden om eerst je strategie op orde te hebben, voordat je met de overige punten aan de slag gaat. Als je dit goed doet, dan heb je binnen 2 a 3 jaar de methode uitgerold in de organisatie en kun je duurzaam gaan groeien. Houd een keer per jaar een assessment voor de MT leden en vraag daarin per Rockefeller Habit hoe het gaat. Zo kun je zien waar je nog kunt verbeteren en waar de kansen zijn voor de organisatie.

Onze laatste tip. Stel een Scaling Up Champion aan. Dat is degene die verantwoordelijk is voor de implementatie en voortgang van het doorvoeren van de Habits.

Benieuwd wat jouw focus nodig heeft voor verdere groei? Banner ScaleUp Test

>>> Maak dan onze gratis ScaleUp Test.

ScaleUp Company