Own the second paragraph

Internet is niet meer weg te denken uit onze wereld. De snelheid van informatie is door de digitale kanalen drastisch versneld. Er zijn tal van mogelijkheden om te groeien via internet. De dagen dat marketing planbaar was, zijn daardoor voorbij. We leven nu in een real-time wereld. Aldus David Meerman Scott tijdens The Growth Summit Europe 2011. Door de combinatie van mobiele apparaten en social media kan iedereen real-time elke gebeurtenis delen met de rest van de wereld.

Real-Time Marketing & PR
Ondernemers gericht op groei kunnen het zich niet meer veroorloven stuurloos te deel te nemen in de nieuwe media-omgeving. David Meerman Scott geeft ondernemers in zijn nieuwe boek, “Real-Time Marketing & PR”, een duidelijk pad om te navigeren en te slagen in de veranderde zakelijke markt. Hij geeft een houvast om snel te handelen en aanwezig te zijn op de juiste plekken. “Real Time is a mindset, Social Media are the tools.”

Marketing campagnes
Voordat social media bestond, kocht je aandacht door te adverteren. Je moest smeken bij de media om aandacht en je ging mensen lastig vallen met salespraatjes om je product of dienst aan te smeren. Die tijd is nu voorbij. Tegenwoordig bereik je je doelgroep via internet. Reageer als onderneming en wees proactief op dingen die nu gebeuren. Je krijgt aandacht door online content te delen. Op deze manier word je gevonden. “On the web, you are what you publish. If you publish nothing, you are noting. If you publish crap, you are crap!”

The second paragraph

Durex campage EHEC-virus
Durex Duitsland campage EHEC-virus

Speel als organisatie met je online content in op actuele gebeurtenissen, waardoor je als het ware meelift op de gebeurtenis. Zorg dat je in de nieuwsberichten te recht komt en lift mee op de ‘buzz’. “Own the second paragraph.” De eerste paragraaf is het nieuwsfeit, de 2e is de context, waarin jouw onderneming voor moet komen. Een actuele gebeurtenis kan nieuws zijn, maar ook trends of ontwikkelingen. Durex Duitsland speelde vorige week in op het veelbesproken EHEC-virus, wat toen nog veroorzaakt zou worden door komkommers, met een campagne. Zie foto.

Oakley sponsorde de Chileense mijnwerkers die gered werden. Ze droegen allemaal een Oakley zonnebrillen toen ze weer buiten waren. Deze 33 zonnebrillen á 180 dollar per stuk, leverde volgens David Meerman Scott zo’n 41 miljoen dollar aan media-aandacht op.

Real-Time communicatie in je organisatie
Real-Time marketing is volgens Scott een manier van denken. En door deze te beheersen, kan elke organisatie deze marketing strategie uitvoeren. Zorg dat er iemand binnen jouw organisatie bezig is met de actualiteit en de mogelijkheid om hier op aan te haken. Maak het in je positieve social media beleid mogelijk voor medewerkers om actief deel te nemen en te reageren op social media. Hou met tools constant in de gaten wat er over jou wordt gezegd op het internet en speel hier ook op in.

‘United Breaks Guitars’
Een ander bekend voorbeeld is de ‘United Breaks Guitars’. Een medewerker van United Airlines heeft bij het inladen de gitaar van bandlid Dave Carroll beschadigd. Reizigers zagen de medewerkers met de bagage aan het gooien was, waaronder zijn gitaar. Na een negen maanden durende procedure waar Dave van het kastje naar de muur werd gestuurd, heeft hij een gezet. Het werd een grote hit op het internet en miljoenen mensen zagen de video. United Airlines reageerde niet, maar producent van de gitaar, Taylor Guitars, wel. Zij publiceerden een ‘simpele’ video met tips voor het meenemen van je gitaar in een vliegtuig.

Door actueel te zijn ben je aanwezig en vindbaar, maar wek je ook vertrouwen. Wees daar waar je moet zijn en reageer.

ScaleUp Company