Ondernemers en al hun petten

Petje af… voor mijzelf als ondernemer. Ondernemen klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Want de ondernemer dient vele belangen. Hij heeft veel petten op. Tel mee en schrik!

Druk druk druk. Ik was zo druk, dat ik niet meer wist wat ik nu moest doen. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Ik voelde me onrustig. De volgende stap maakte me weer rustig maar gaf me geen doorslaggevend inzicht.

Het was direct na de zomervakantie. Volledig uitgerust en volledig ontspannen. Maar twee weken later zat ik alweer volledig in de malle molen van het ondernemen. Het overviel me. Wat te doen?

Ik las David Allen’s boek en besloot de mindsweep toe te passen. Met de mindsweep maak je je hoofd leeg en zet je alles op papier. Binnen een uur stond er een indrukwekkende lijst van alles en nog wat. Van olie peilen van mijn auto tot het voorbereiden om te spreken op een congres in Lissabon.

Pffffff….

De volgende stap was om de rollen daarbij te zoeken. Waarom deed ik het eigenlijk? Vanuit welke rol? Dat lijstje was korter maar bevatte nog steeds 23 rollen. Ik zag ze als petten. Verschillende petten die ik gedurende de dag opzet en afzet.

Dit zijn de petten waar ik vandaag de dag tussen jongleer:

Spark Entrepreneurs Educatie

 • CEO (leiderschap, Directeur Morgen) – de visie uitzetten, nieuwe partnerships opzetten, nieuwe producten lanceren
 • CEO (management Directeur Vandaag) – zorgen dat het bedrijf vandaag groeit en bloeit
 • Business development – nieuwe kanten zien, onderzoeken en voorbereiden voor de organisatie
 • product management / programma management – producten maken en mensen opleiden
 • partnerships – operationele partnerships, voor events, met sprekers
 • marketing – vindbaarheid verbeteren en online leads genereren
 • sales – duidelijk toch?
 • project management – overzicht houden over projecten en projecten tot een goed einde (helpen) brengen
 • finance – eindverantwoordelijk voor de financiële gang van zaken
 • HRM – zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek zitten en happy zijn

Mijzelf als professional

 • trainer
 • mentor
 • spreker
 • auteur
 • mastermindmaatje

Mijzelf persoonlijk

 • mijzelf
 • vader van twee kinderen
 • echtgenoot
 • zoon
 • vriend
 • EO lid (EO = Entrepreneurs Organization)
 • EO moderator
 • investeerder in Spark

Wat veel petten… En dat terwijl ik mijn bestuursfunctie bij een stichting al heb opgegeven en ik ook geen teamlid meer ben bij de hockeyclub.

Maar niet elke rol is even belangrijk voor me. Daarom zette ik achter elke rol een ‘+’ als ik het een superbelangrijke rol vind, een ‘o’ als ik me daar neutraal over voel en ‘-‘ als het eigenlijk een rol is die niet bij mij past.

Trots keek ik naar mijn lijstje. Zo, duidelijk. By the way, uit privacy overwegingen zal ik mijn weging hier niet op mijn BLOG beschrijven.

De volgende stap?

Ik onderzocht hoe ik feitelijk nu presteer. Een ‘+’ is echt met veel passie en aandacht waarde toevoegen, ‘o’ is het middelmatige tussengebied en ‘-‘ als ik ondermaats presteer. Verlangen vs. werkelijkheid.

Ik schok.

Mijn vurig verlangen was anders dan de rauwe realiteit.

Het gaf me inzicht.

Veel inzicht.

Ik had helderheid wat mij nu te doen stond. Vanaf die dag heb ik veel duidelijker in mijn hoofd wat ik wil doen en wat niet. Ik zet steeds meer petten af en geef die aan mensen die het veel beter kunnen dan ik. Het werkt heerlijk!

Welke petten heb jij vandaag de dag? En welke kun je wel overdragen aan iemand anders?

Ik ben benieuwd naar ondernemers en al hun petten!

ScaleUp Company