Ondernemer als duizenddingendoekje

Ondernemers zijn enthousiast en gedreven. En kunnen vaak moeilijk loslaten. Met als gevolg dat ze héél véél petten op hebben. En de zo verlangde groei van hun bedrijf frustreren. Hoe los je dat als ondernemer op?

Heel veel petten
De ondernemer heeft vaak op zijn minst drie petten op:

  1. de pet van ondernemer. De initiator, de inspirator, de risiconemer en de grootdenker.
  2. de pet van de professional. De expert, de vakman die inhoudelijk precies weet hoe het werkt en met veel verve daarover vertelt bij klanten.
  3. de pet van de manager. Die mensen aanstuurt, begeleidt en die motiveert, die budgetten maakt en met de bank moet praten.

Afhankelijk van het groeistadium waarin de organisatie zich bevindt heeft de ondernemer vaak nóg meer petten. Bijvoorbeeld van finance manager of inkoper.

Daarnaast heeft de ondernemer nog twee vaak conflicterende petten op, die van Directeur en die van Groot Aandeelhouder. We schreven daar al eerder over (lees Manusje van Alles)

Snap je nu waarom ondernemers zo druk zijn?

Voor niemand goed
Een ondernemer met veel petten is voor iedereen slecht. Voor de medewerkers, voor de organisatie, voor de klanten. Voor de toekomst, want de ondernemer voegt de meeste waarde toe aan zijn bedrijf. Het is vooral ook slecht voor de ondernemer zelf. Die verliest zijn ondernemersgeluk door gedoe. Een situatie die onwenselijk is en de continuïteit van de onderneming ondermijnt. Een situatie die langzaam is scheef gegroeid. Hoe trek je dat als ondernemer weer recht?

In drie stappen verder groeien
Vind jezelf en je rol weer terug en voeg waarde toe aan je bedrijf. Dat doe je in drie stappen:

  1. voelen waar je waarde toevoegt. Welke rol past je het beste? Van welke activiteiten krijg je de meeste energie? In veel gevallen is dit de rol van de ondernemer, maar dat hoeft niet. Voel wie je bent in deze nieuwe situatie.
  2. A-spelers om je heen verzamelen. Verzamel de juiste mensen om je heen. Medewerkers die presteren en waarmee het klikt. Die meegroeien met jouw bedrijf en jou. Waar je na enige tijd met een gerust hart dingen aan kunt overlaten.
  3. leren loslaten. Leer loslaten, weet hoe je delegeert en grijp niet steeds de macht weer terug. Leren loslaten is de moeilijkste en meest ingrijpende stap. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan ligt de wereld voor je open.

Drie stappen klinkt simpel. Dat is het ook. Maar je zult merken dat het hard werken is. Met een briljant resultaat. Want een ondernemer in zijn kracht – daar kan geen concurrent tegenop 😉

Bewaren

ScaleUp Company