Ondernemen is loslaten

Loslaten. Door de ondernemer. Het is één van de succesfactoren voor duurzame groei. Maar loslaten is niet eens zo gemakkelijk. Een voorbeeld. Glazen plafond

De 20 ondernemers herkende het glazen plafond. Bij ongeveer 30 medewerkers stokt de groei. Het lijkt wel of je tegen een glazen plafond aanloopt. Nu hadden ze al eerder glazen plafonds doorbroken. Maar deze keer was het anders. Wat nu?

Autonoom MT

Een ondernemer die loslaat is hier de sleutel. Daardoor kun je een autonoom MT formeren. Eén van de ondernemers knikte begrijpend. “Ja, loslaten, dat deed hij al lang”, zei hij. Maar klaagde er direct achteraan: “Maar bij mij werkt dat toch niet zo“. Mag ik je eens een voorbeeld geven hoe loslaten voor gevorderden gaat?

Loslaten

Als je verkopers hebt, ken je vast de volgende sitatie. Je verkoper biedt je de offerte aan om ‘nog even voor de zekerheid te lezen’. Je neemt het halffabrikaat aan en streept en verbetert en vult aan. Totdat het een mooie offerte is. Dat is niet loslaten, dat snap je wel. Wat dan wel?

Je verkoper biedt je de offerte aan om ‘nog even voor de zekerheid te lezen’. Je neemt de offerte aan en vraagt vriendelijk: “Zal ik de offerte dit keer zo ongezien in de enveloppe op de post naar de klant doen?”. Veel verkopers trekken de offerte terug. Als een verkoper dat niet doet, dan doe je hem ongezien in een enveloppe bij de post.

De ondernemer kijkt me licht verwilderd aan. “Maar…”, twijfelt hij.

“Nee, dan kijk je ook niet stiekem als de verkoper weg is!”, is mijn strenge antwoord.

De ondernemer zucht diep. Hij heeft nog wat te leren.

ScaleUp Company