Ondernemen is één groot groeispel

Ondernemen is serious business. Je bedrijf groeit. Ondertussen loop je tegen allerlei problemen aan. Pffff. Unieke problemen die alleen bij jouw bedrijf horen. Maar is dat wel zo?

Problemen horen bij ondernemen. Ondernemen is in feite niets anders dan snel en grondig trouble shooten. De beste medewerkers vertrekken. Mensen die niet doen wat je wilt (en je hebt het toch al drie keer gezegd!). Een grote klant gaat failliet. Je concurrent introduceert een fantastisch product. Debiteuren betalen te laat en je moet vakantiegeld betalen… Problemen genoeg, maar hoe uniek zijn die?

Bij mijn eerste bedrijf dacht ik dat alle problemen uniek waren. Problemen die alleen ik had. Tot het moment dat ik een andere ondernemer sprak. In een heel andere branche, hij was stucadoor en ik was software-ontwikkelaar. Da’s toch wel even wat anders. Maar ons bedrijf was even groot. Ongeveer 30 medewerkers. Wat schetst onze verbazing? Onze problemen waren voor meer dan 80-85% hetzelfde!

Elke groeiende onderneming loopt door groeifases heen. Elke groeifase kent zijn eigen problemen. Als je die problemen herkent en oplost, dan ga je naar de volgende fase.

Ondernemen is net gamen. Vroeger speelde ik Supermario. Met briljante levels die ik moest oplossen. Als beloning kreeg ik een eindbaas voor mijn kiezen. Alleen als ik die versloeg, dan mocht ik door naar het volgende level. Om vervolgens complexere levels en problemen voorgeschoteld te krijgen. En natuurlijk een eindbaas die moeilijker te verslaan was.

Gamen daagt uit. Elk level maakt me sneller en beter in het oplossen van steeds complexere problemen. Veel levels later zie ik de structuur. Slimmer en sluwer ga ik het gevecht met de eindbaas aan. Want ik wéét dat de eindbaas te verslaan is. Dan kan niet anders, want er is nog een volgend level!

Ondernemen daagt uit. Herken de problemen in de groeifase waarin je bedrijf zit. Zie alle problemen als een uitdagende puzzel die je kunt oplossen. Een puzzel die oplosbaar is! Want onderzoek toont aan dat jouw problemen niet uniek zijn (sorry, ik weet uit ervaring dat dit soms héél anders voelt). Je weet dat je naar het volgende level kunt. Maar hoe? En hoe snel? Met of zonder power up? Hoeveel levens heb je daarna nog?

Ondernemen is een groot groeispel. Veel problemen snel oplossen. Dat is je opdracht. En die eindbaas? In de meeste gevallen ben je dat zelf!

En je weet: als je deel van het probleem bent, dan ben je ook deel van de oplossing!

Veel fun met jouw groot groeispel.

Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company