Moet je Great By Choice lezen?

Great By Choice. Een aansprekende titel. Perfecte timing. Het nieuwe boek van managementgoeroe Jim Collins belooft veel. Over hoe succesvolle bedrijven omgaan met onzeker, chaos en geluk. Maar maakt het boek dat ook waar?

 

Great By Choice
Great by Choice: Uncertainty, Chaos, and Luck–Why Some Thrive Despite Them Al. Dat is de volledige titel. Aan Great by Choice ging negen jaar onderzoek vooraf. Over waarom bepaalde organisaties het voortdurend veel beter doen dan hun branchegenoten. Veel beter is tien keer. Collins noemt deze groep de 10X’ers. Terwijl de branchegenoten ook te maken hebben met dezelfde onzekerheid en chaos. Hebben de 10X’ers dan meer geluk? De bevindingen van Collins zijn verrassend.

Het boek is prettig en helder geschreven en leest gemakkelijk weg. De felblauwe kleur valt op in de boekenkast. Niet onbelangrijk voor de statusgevoeligen onder ons 😉 De vijf concepten zijn verrassend goed toepasbaar en praktisch.

 

Nieuwe concepten
Collins onderzoekt negen jaar talloze ondernemingen en ontdekt waarom 10X’ers het consistent beter doen. Deze bevindingen presenteert Collins in vijf nieuwe concepten:

  • 20 Mile March: hoe een organisatie zichzelf een groeidoelstelling kan opleggen en die kan nakomen
  • Fire Bullets, then Cannonballs: nieuwe producten en markten verkennen op een snelle, effectieve en efficiënte wijze
  • Leading above the death line: geeft drie tools waarmee een organisatie voldoende reserve inbouwt voor slechte tijden
  • SMaC Recipe: een aantal belangrijke regels waarin de organisatie beperkingen oplegt en die duidelijkheid brengen
  • Return on luck: hoe 10X’ers anders met geluk en ongeluk omgaan en hoe dat een duidelijk voordeel oplevert

Het verhaal van de ontdekkingsreizigers Amundsen en Scott is boeiend. De concepten zijn vandaag gelijk praktisch toepasbaar. Dat is overigens de kracht van Collins. Als onderzoeksprofessor enorme hoeveelheden gegevens samenvatten in aansprekende en direct toepasbare concepten.

 

Vierde boek vernieuwend?
Great by Choice is Collins’ vierde boek en is vernieuwend. Als Stanford professor schreef Collins eerder onder andere Good to Great. Een absolute klassieker, waar concepten als de BHAG uit voort komen. Wat je vaak ziet bij Amerikaanse auteurs is dat het nieuwe boek voor driekwart terug grijpt op oude concepten. Dat is bij Collins niet het geval. Collins introduceert nieuwe concepten. Die in samenhang met de reeds bekende concepten ijzersterk zijn. En praktisch toepasbaar. En in de praktijk onderzocht.

 

Lezen?
Is Great By Choice een uitstekend boek? Absoluut. Is het direct toepasbaar door ondernemers en directeuren voor groei? Jazeker. En als je maar tijd hebt om één boek van Jim Collins te lezen, dan raad ik je aan om Good To Great te lezen. En daarna tijd te maken voor Great By Choice 😉

ScaleUp Company