Maak het kwartaalthema collectief

Kwartaalthema’s maken kwartaalprioriteiten levend. Belangrijk voor draagvlak en resultaat. Maar hoe maak je kwartaalthema’s nu voor iedereen relevant? Twee prachtvoorbeelden uit de praktijk.

Kwartaalthema’s

Kwartaalthema’s zijn belangrijk om mensen achter de belangrijkste kwartaalprioriteit te krijgen. Sommige kwartaalprioriteiten zijn bedrijfsbreed, waardoor het kwartaalthema voor iedereen leeft. Maar vaak lijkt een kwartaalthema maar voor één afdeling voorbestemd te zijn. Hoe betrek je dan iedereen in het kwartaalthema?

Over vriespunten en oranjebingo

In een recente training presenteerden twee ondernemers hun kwartaalthema. En vertelden enthousiast hoe succesvol iedereen betrokken aan het kwartaalthema werken. Het eerste team introduceerde vriespunten. Voor elke behaalde rock (prioriteiten) kan het team vriespunten noteren. (lees meer over rocks). Belangrijke en omvangrijke rocks kunnen op 2,5 vriespunt rekenen en kleine eenvoudige rocks op één vriespunt. De buitentemperatuur op de eerste dag van het kwartaal was 12 graden. Bij elke vriespunt gaat de temperatuur naar beneden. Bij minus tien krijgt het team een kleine beloning, bij minus 15 een iets grotere beloning en bij minus 20… gaat het team skiên! Zo heeft iedereen invloed op het wel of niet behalen van het kwartaalthema.

Een andere briljant thema kwam van een ander team. De prioriteit van dit kwartaal: 68 winkels converteren naar nieuwe technologie. Twee grote vazen verschenen ten tonele. De ene nog leeg en de ander gevuld met 68 oranje ballen. Elke keer dat de conversie van een winkel klaar is, gaat er een bal van de volle vaas naar de legere vaas. Het thema leefde zeker, maar niet voor iedereen. Hoe dat op te lossen? Eenvoudig. Op elke oranje bal verscheen een nummer. En tussen de vazen stond plots een belletje. Bij de eerstvolgende winkel hoort iedereen in het kantoor het belletje. En grijpt onmiddellijk zijn bingoblok om te horen welke nummer het nu is. Iedereen speelt nu bedrijfsbingo 😉 En iedereen is nu met het kwartaalthema bezig. En dat is precies wat je wilt bereiken.

Als iedereen in je bedrijf met laserfocus werkt aan het kwartaalthema en bijbehorende kwartaalprioriteiten, dan komt de zaak in beweging!

ScaleUp Company