Onder druk wordt alles vloeibaar

Zo, de vakantietijd is over. Allemaal snel weer aan het werk. En dat is belangrijk, immers de winst wordt vaak de laatste maanden van het jaar verdiend, of verloren.

De best presterende bedrijven zorgen er daarom voor dat de zomerdip zoveel mogelijk wordt beperkt. En dat is geen toeval. Die bedrijven worden geleid door ondernemers die snappen dat een van hun belangrijkste taken het ‘energy management’ van hun bedrijf is. Die geven bewust het tempo aan en zorgen ervoor dat het bedrijf gaat ‘resoneren’. Als bijen in een korf.

Ook A-spelers hebben wat druk nodig

Natuurlijk denk je: “Tja bij ons werken alleen ‘selfstarting’ professionals, dus dat is niet nodig.” Fout! Iedereen heeft wat druk nodig om weer in het juiste ritme en tempo te komen.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de honderden, zo niet duizenden offertes, rapporten, presentaties en columns die ik heb geschreven vooral onder druk zijn gecreëerd. Met vaak het beste resultaat. Die druk ben je ook verplicht om aan uw medewerkers op te leggen. Zie het als een steuntje in de rug.

Weet je nog, die ‘rush’ die er was voordat iedereen op vakantie ging? De druk om alles toch nog af te hebben? Die wil je weer terug, toch? Door de jaren heen heb ik verschillende technieken toegepast die de organisatie weer snel op dezelfde ‘snelheid’ bracht.

Tips om de zomerdip te beperken:

  1. Allereerst, creëer een sense of ‘urgency’. Een reden waarom het juist nu belangrijk is dat de targets – of een specifiek doel – gehaald worden (de bank, aandeelhouders, een grote klant die op bezoek komt, een grote offerte). Of blaas iets op en maak dat heel disproportioneel belangrijk.Zo heb ik ooit mijn managementteam een presentatie laten voorbereiden waarin alle kansen en bedreigingen met betrekking tot onze top-25 klanten moest worden gepresenteerd aan onze Raad van Commissarissen. Dat bracht de boel in rep en roer. En die commissarissen – ahum – maar meespelen. Het team stond overigens op 1 september wel gereed om al die kansen na te jagen.
  2. Creëer een collectief kwartaal- of maanddoel. Degenen die de Rockefeller Habits toepassen weten hoe een collectief kwartaaldoel enorme energie kan vrijmaken, zeker wanneer dat doel gelinkt is aan commercieel succes.
  3. Creëer een kick-off waarbij iedereen zijn of haar plannen deelt. Let er vooral op dat iedereen duidelijke concrete actiepunten rapporteert en daar dus ook meer dan normaal accountable voor wordt. Dit is zeker belangrijk voor de salesorganisatie.
  4. Creëer een tijdelijke KPI die dagelijks wordt bijgehouden, bijvoorbeeld het aantal offertes, telefoontjes of bezoeken. Maak het ‘radartje’ onder de normale activiteiten heel belangrijk en leg daar de focus op.

Bedrijven die op 20 augustus al zijn opgewarmd presteren aanzienlijk beter in september dan bedrijven waarbij men tot eind augustus de bureaus opruimt, vakantieverhalen deelt, de dossiers filet en het projectensysteem opschoont.

De ondernemer, de leider van organisatie, heeft de taak en verantwoordelijkheid om dit op te pakken. Onder druk wordt alles vloeibaar is mijn favoriete gezegde. Succes!

ScaleUp Company