De drie belangrijkste woorden voor scaling up

Vaak bellen bedrijven ons over scaling up. De vraag is steeds: “hoe kunnen we sneller en beter groeien?” Scaling Up is geen quick fix. Maar er zijn wel drie kleine dingen die je vandaag al anders kunt doen. Gebruik de drie belangrijkste woorden voor scaling up. Nee, het zijn niet strategie, discipline en mensen. Maar welke zijn dat wel?

Taal is cruciaal voor goede samenwerkingen en efficiënte uitvoering. Iemand zei ooit eens: “Communiceren is zo dicht mogelijk langs elkaar heenpraten”. Gebruik taal op die manier dat het minimale ruis en maximale duidelijk oplevert. Daarom zijn dit deze drie woordjes de meest belangrijke woorden voor scaling up:

  • nee: zeg vaker ‘nee’. Tegen mooie kansen, die niet bijdragen aan de BHAG. Tegen egostrelende marketingcampagnes die niets opleveren. Tegen klanten die eigenlijk niet goed bij je bedrijf passen. De best practice is om twintig keer ‘nee’ te zeggen, voordat je een keer ‘ja’ tegen iets zegt.
  • nu: gebruik het woordje ‘nu’ veelvuldig, juist om ruimte in de toekomst te scheppen. Hoe dat werkt? Lees deze opmerking van een deelnemer aan een groeiprogramma. ‘Het lukt ons niet om focus te houden’. Dat kan nu waar zijn, maar dat hoeft niet voor altijd te zijn. Met het woordje ‘nu’ luidt de zin: ‘Het lukt ons nu niet om focus te houden’. Dat schept ruimte dat het in de toekomst ons wel gaat lukken. We schreven er eerder een artikel over: nu schept ruimte.  Overigens is het woordje ‘nu’ ook om een andere reden superbelangrijk voor scaling up. ‘Nu’ geeft namelijk ook urgentie aan. Vergelijk maar: ‘We moeten klantgerichter worden’ en ‘we moeten nu klantgerichter worden’. Dat is toch een wereld van verschil?
  • zodat: zet eens vaker ‘zodat’ achter wat je doet. Neem een kwartaalrock, bijvoorbeeld: ‘nieuwe website live gezet, zodat …’. Wat moet je achter ‘zodat’ invullen? Daar vul je in waarom je het doet. Bijvoorbeeld ‘nieuwe website live gezet, zodat we beter vindbaar worden’. Met ‘zodat’ maak je het doel duidelijker en aantrekkelijker.

Gebruik deze drie woorden meer binnen je scaleup. Er ontstaat gegarandeerd ruimte, urgentie en betekenis voor scaling up in het nieuwe jaar.

Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company