Besturingssysteem voor Scaling Up

Iedereen weet wat een computer is. Je stopt er iets in, het verwerkt en doet van alles en er komt iets uit. Zo kun je ook een bedrijf zien. Maar welke software voor groei gebruikt een bedrijf? Is er zoiets als een besturingssysteem voor scaling up?

Een bedrijf lijkt op een computer. Of andersom natuurlijk. Goederen, middelen en kapitaal gaan een bedrijf binnen. Daarbinnen gebeurt van alles. De uitkomst zijn producten en diensten die het bedrijf verlaten. Misschien een beetje minder magisch, maar een bedrijf lijkt echt op een computer. Maar wel een computer die je als ondernemer zelf kunt programmeren.

Elke computer heeft een besturingssysteem. Van Dale geeft als definitie van een besturingssysteem:

be·stu·rings·sys·teem (het; o; meervoud: besturingssystemen)
1 (computer) het geheel van programma’s die de gebruiker helpen bij het laten werken van de andere programma’s

Elk bedrijf heeft een besturingssysteem, net zoals een computer. De cultuur, de processen en systemen, de reden van bestaan en de strategie en de mensen zijn allemaal onderdeel van dit besturingssysteem. Het is de basis van het bedrijf, waardoor de mogelijkheid er is om producten te fabriceren, diensten te leveren en klanten te bedienen. Het besturingsysteem is als het ware de onderstroom die prestaties en kwaliteit mogelijk maken. Een definitie van het besturingssysteem van een bedrijf kan er in de volgende Van Dale als volgt uit zien:

be·stu·rings·sys·teem (het; o; meervoud: besturingssystemen)
1 (bedrijf) het geheel van drijfveren, kennis, ervaring, intelligentie, vaardigheden en gewoonten die de directie helpen bij het laten werken van de andere onderdelen van het bedrijf

Maar wat gaat er mis als dit besturingssysteem gebrekkig draait? Vol met fouten zit? Regelmatig crasht? Dan draait een bedrijf verre van optimaal. Interne conflicten, gemiste deadlines, gebrek aan focus en overwerk zijn symptomen van een gebrekkig besturingssysteem. Maar wat is een goed werkend besturingssysteem? Is er zoiets als een beproefd besturingssysteem voor bedrijven die willen groeien?

Rockefeller Habits 2.0 is zo’n besturingssteem voor groeiende bedrijven. Rockefeller Habits bestaat uit vier beslissingen (mensen, strategie, executie en cash), drie disciplines (prioriteiten, kengetallen en ritme), twee aanjagers (mensen en processen) en één katalysator (leren om te groeien). Het is een volledig systeem voor alle soorten bedrijven, zowel commerciële bedrijven als not-for-profit organisaties. Rockefeller Habits is onafhankelijk van organisatievorm en branche. Met Rockefeller Habits creëer je vijf randvoorwaarden die je nodig hebt om te groeien:

 • een heldere stip aan de horizon waartoe iedereen zich aangetrokken voelt
 • vertaling van die heldere stip in concrete 3-jaar, 1-jaar en kwartaaldoelen (voor bedrijf en persoonlijk)
 • betrokken medewerkers zodat iedereen de goede dingen op het juiste moment goed doet
 • volledig transparantie van het hele bedrijf en daarmee kun je de voortgang van groei prima meten
 • een lerende houding waarmee iedereen en het bedrijf groeit

Is Rockefeller Habits voldoende als besturingssysteem voor groei? Ja. Soms is er wel een ‘hulpprogrammaatje’ nodig om te versnellen. We noemen ze een ‘plug in‘. Plug ins zijn er voor:

 • mensen. Bijvoorbeeld Topgrading en Five Dysfunctions of a Team.
 • strategie. Dat kan Business Model Generation, Value Builder System en Lean Startup zijn.
 • marketing. Zoals Bob Bloom’s Inside Advantage en Value Proposition Design.
 • sales. Denk aan Jack Daly’s Hypersales Growth en SPIN Selling.
 • executie. Voorbeelden zijn NPS, OKR’s en Scrum.
 • cash. Simple Numbers, Straight Talk, Big Profits. Wat is er meer over cash te zeggen?
 • personal leadership. Zoals Strength Finder en Energy Management.

Er zijn natuurlijk veel meer plug ins mogelijk. De kunst is om de juiste plug in op het juiste moment op de juiste wijze in te zetten. Het inzetten van een plug in gebeurt in een bepaalde volgorde, afhankelijk van de groeifase van het bedrijf. Er is een vaste installatievolgorde van plug ins. Soms is die volgorde net even anders, afhankelijk van wat een bedrijf nodig heeft. Plug ins maken het besturingssysteem voor groei krachtiger en specifiek voor een bedrijf en branche.

Groeit elk bedrijf met zo’n besturingssysteem? Ja. Mits de firmware goed is. De firmware is nodig om het besturingssysteem te laden. Bij een bedrijf zijn de mensen de firmware. Zonder visie, commitment, leren en leren lukt het niet. De menselijke factor is de randvoorwaarde voor succes. Hoe merk je of die firmware goed is? Als bepaalde onderdelen van het besturingssysteem weg gelaten wordt. Want “zo werkt het hier niet” of “dat is wel veel moeite”. Bepaalde onderdelen weglaten is nooit een goed idee. Want net als in een computer hangt in een bedrijf alles aan elkaar. En het laatste wat je wilt is dat je bedrijf crasht. Want een computer kun je met CRTL-ALT-DELETE en veel gevloek en getier gemakkelijk opnieuw opstarten.

Dat is bij een bedrijf wel even iets lastiger. Kies daarom een goed besturingssysteem voor je bedrijf.

Rockefeller Habits 2.0 is het besturingssysteem voor scaling up.

Bewaren

Bewaren

ScaleUp Company