Lencioni: Verbeter teamprestaties met deze twee modellen
Lencioni is de guru op het gebied van teamontwikkeling. Zijn bekendste boek dat internationaal een bestseller is heet: ‘De 5 frustraties van teamwork’. Ook in het boek Scaling Up wordt er aandacht besteed aan dit model. In dit blog gaan we dieper in op wie Patrick Lencioni is en zoomen we dieper in op twee modellen die wij toepassen bij onze klanten. Dat zijn de 5 frustraties van teamwork en Working Genius.
Inhoud
- Wie is Patrick Lencioni?
- Modellen van Lencioni
- Lencioni model 1: De 5 frustraties van teamwork
- Lencioni model 2: Working Genius
1. Wie is Patrick Lencioni?
Patrick Lencioni is auteur van 13 boeken die wereldwijd meer dan 8 miljoen keer zijn verkocht. Naast schrijver is hij ook nog spreker en consultant bij het door hem zelf opgerichte The Table Group, een bedrijf dat organisaties helpt gezonder en effectiever te worden. Lencioni heeft verschillende invloedrijke boeken geschreven, waaronder “De vijf frustraties van teamwork” (“The 5 Dysfunctions of a Team”), “Het voordeel” (“The Advantage”), en “De ideale teamspeler” (“The Ideal Team Player”). De naam van zijn laatste boek is Working Genius.
2. Lencioni model 1: De 5 frustraties van teamwork
Een van Lencioni’s meest invloedrijke modellen wordt beschreven in zijn boek De Vijf Frustraties van Teamwork. Dit model wordt gepresenteerd in de vorm van een piramide, bekend als de Pyramide van Lencioni, en behandelt de fundamentele problemen die teamprestaties kunnen belemmeren. Het model helpt teams om veel voorkomende obstakels te overwinnen en effectiever samen te werken.
De pyramide van Lencioni
2.1 Vertrouwen
In de Pyramide van Lencioni vormt vertrouwen de cruciale basis voor succesvol teamwork. Zonder vertrouwen kunnen de andere lagen van de piramide eenvoudigweg niet worden opgebouwd. Vertrouwen binnen een team betekent dat de leden bereid zijn om zich kwetsbaar op te stellen tegenover elkaar. Dit houdt in dat ze openlijk hun zwaktes, fouten, angsten en gedragingen durven te delen zonder angst voor vergelding of schaamte. Vertrouwen creëert een veilige omgeving waarin teamleden erop kunnen vertrouwen dat hun collega’s hen steunen en niet tegen hen zullen werken. Dit wederzijds vertrouwen bevordert open communicatie en samenwerking, wat essentieel is voor het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen. Leiders spelen een belangrijke rol in het bevorderen van vertrouwen door zelf kwetsbaarheid te tonen en een cultuur van eerlijkheid en integriteit te stimuleren. Wanneer vertrouwen stevig is verankerd, kunnen teams effectiever functioneren, omdat elk lid zich volledig kan inzetten voor het gezamenlijke doel, zonder terughoudendheid of verborgen agenda’s.
2.2 Conflict
In een team dat vertrouwen heeft opgebouwd, is er ruimte voor constructief conflict. Dit betekent dat teamleden openlijk en eerlijk kunnen discussiëren en debatteren over ideeën, wat leidt tot betere besluitvorming. Gezond conflict stimuleert innovatie en voorkomt dat problemen onder de oppervlakte blijven sudderen. Het vermijden van conflict kan juist leiden tot middelmatigheid en frustratie. Leiders moeten daarom een cultuur creëren waarin meningsverschillen worden aangemoedigd en gezien als een natuurlijke en waardevolle stap in het bereiken van de beste resultaten.
2.3 Betrokkenheid
Wanneer teamleden vertrouwen hebben en openlijk kunnen discussiëren, ontstaat er een sterke basis voor betrokkenheid. Betrokkenheid betekent dat alle teamleden zich committeren aan beslissingen en plannen, zelfs als ze het er niet volledig mee eens zijn. Dit commitment zorgt voor duidelijkheid en richting binnen het team, waardoor iedereen weet wat er van hen verwacht wordt en welke doelen nagestreefd worden. Leiders spelen een cruciale rol door ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt en dat besluiten helder en ondubbelzinnig worden gecommuniceerd. Betrokkenheid is essentieel voor het behalen van gezamenlijke doelen en het voorkomen van verwarring en dubbelzinnigheid.
2.4 Verantwoordelijkheid
In een team met vertrouwen, waar constructief conflict mogelijk is en waar leden zich betrokken voelen, ontstaat een cultuur van verantwoordelijkheid. Dit betekent dat teamleden elkaar aanspreken op hun prestaties en gedrag die afwijken van de overeengekomen normen en doelen. Verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat iedereen zich inzet om de hoogste standaarden te halen, wat leidt tot betere resultaten en een sterkere teamdynamiek. Leiders moeten een omgeving bevorderen waarin iedereen zich comfortabel voelt om verantwoordelijkheid te nemen en anderen ter verantwoording te roepen. Dit zorgt voor consistentie en voortgang richting de gemeenschappelijke doelen.
2.5 Resultaat
In een team dat vertrouwen heeft, waar ruimte is voor constructief conflict, waar iedereen zich betrokken voelt en verantwoordelijkheid wordt genomen, ontstaat een sterke focus op collectieve resultaten. Dit betekent dat teamleden hun persoonlijke ambities en doelen ondergeschikt maken aan de teamprestaties. Ze zijn gefocust op het behalen van gezamenlijke successen en meten hun succes aan de hand van de teamdoelen in plaats van individuele prestaties. Leiders spelen een sleutelrol door duidelijk de te behalen resultaten te definiëren en voortdurend de voortgang te monitoren en te vieren. Door te focussen op resultaten, blijft het team gemotiveerd en op koers om de gestelde doelen te bereiken.
Uitleg video Lencioni
3. Lencioni model 2: Working Genius
Het Working Genius model is het laatst geïntroduceerde van Lencioni. Het model helpt mensen hun natuurlijke talenten te ontdekken en te laten groeien in hun werk en leven. Wanneer mensen beter begrijpen welk type werk hen energie en voldoening geeft, en welk werk leidt tot frustratie en falen, kunnen ze meer zelfbewust, productiever en succesvoller zijn. Working Genius identificeert de zes fundamentele activiteiten die nodig zijn voor elk type werk en biedt een eenvoudig raamwerk voor hoe werk gedaan wordt. Veel mensen voelen zich gefrustreerd, onderbenut of niet begrepen op het werk. Te veel teams ervaren mislukking, voelen zich vastgelopen of zijn verward omdat ze niet weten hoe ze de talenten van hun teamleden kunnen benutten. Working Genius verandert de manier waarop mensen denken over hun werk en teams, en leidt tot waardevoller, bevredigender en succesvoller werk.
De 6 types van Working Genius van Lencioni
3.1 Wonder
Mensen met dit talent hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid en een sterk vermogen om vragen te stellen en mogelijkheden te zien. Ze houden ervan om na te denken over wat beter kan en om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Dit talent zorgt ervoor dat ze vaak de aanzet geven tot innovatie en verbetering, doordat ze altijd op zoek zijn naar wat er mogelijk is en waar verandering nodig is.
3.2 Invention
Mensen met dit talent zijn creatief en hebben een sterk vermogen om nieuwe ideeën en oplossingen te bedenken. Ze genieten ervan om iets nieuws te creëren en problemen op innovatieve manieren op te lossen. Dit talent maakt hen bijzonder waardevol in situaties waar originele denk- en oplossingsstrategieën nodig zijn. Ze zijn vaak de bron van baanbrekende concepten en vooruitstrevende initiatieven binnen een team of organisatie.
3.3 Discernment
Mensen met dit talent hebben een uitstekend vermogen om ideeën en plannen te evalueren. Ze gebruiken hun intuïtie en gezond verstand om te bepalen wat wel en niet zal werken. Dit talent stelt hen in staat om goed onderbouwde beslissingen te nemen en helpt teams om de beste keuzes te maken. Ze kunnen vaak snel en accuraat inschatten welke richting het meest effectief is, waardoor ze een cruciale rol spelen in het realiseren van succesvolle projecten en strategieën.
3.4 Galvanizing
Mensen met dit talent zijn uitstekend in het motiveren en mobiliseren van anderen om in actie te komen. Ze hebben de energie en het enthousiasme om een team te inspireren en aan te moedigen om plannen en ideeën uit te voeren. Dit talent zorgt ervoor dat projecten momentum krijgen en vooruitgang boeken. Ze spelen een cruciale rol bij het op gang brengen van initiatieven en het behouden van de motivatie binnen het team, wat leidt tot een dynamische en productieve werkomgeving.
3.5 Enablement
Mensen met dit talent zijn erg goed in het helpen en faciliteren van anderen om hun werk te doen. Ze hebben een natuurlijke neiging om bij te springen en te ondersteunen waar dat nodig is, waardoor ze een belangrijke rol spelen in het mogelijk maken van teamdoelen. Dit talent maakt hen waardevol in situaties waarin samenwerking en assistentie cruciaal zijn. Ze zorgen ervoor dat hun teamleden de middelen en hulp krijgen die ze nodig hebben om succesvol te zijn, wat leidt tot een harmonieuze en efficiënte werkomgeving.
3.6 Tenacity
Mensen met dit talent zijn gedreven om taken grondig en nauwkeurig af te ronden. Ze hebben een sterk doorzettingsvermogen en zijn vastbesloten om projecten succesvol af te ronden, ongeacht de obstakels die ze tegenkomen. Dit talent zorgt ervoor dat het werk daadwerkelijk wordt voltooid en doelen worden bereikt. Ze spelen een essentiële rol in het verzekeren van de kwaliteit en de afronding van projecten, wat leidt tot betrouwbare en consistente resultaten binnen een team of organisatie.
Als je jouw type kent, begrijp je je natuurlijke neigingen en hoe je het beste kunt bijdragen aan een team. Daarnaast weet je ook waar je jouw collega’s het beste voor kunt inzetten. Wil je gaan brainstormen en nieuwe ideeen verzinnen, zorg er dan voor dat je in de eerste fase van een brainstorm de types Wonder en Invention aan tafel hebt. En zo kijk je per project of fase in een project welke types er het beste bij passen.
Wil je met jouw team tot grote hoogte stijgen?
Op donderdag 21 november is is het jaarlijkse ScaleUp Summit. Het thema is Building High Perfomance Teams. In éen dag geven je alle handvatten om een krachtig team te bouwen. Ben je erbij? Klik hier voor meer informatie>>>
Meer Artikelen van Remco Hogeveen