3 knoppen voor een optimale productplanning

Nieuwe producten lanceren. Dat betekent goed plannen. Bij plannen kun je drie aspecten belangrijk kunt maken. Hoe werkt dat en wat gebeurt er als je alle drie aspecten belangrijk maakt?

De kunst van het plannen

Plannen is een kunst met een directe invloed op klantbeleving en blijheid van medewerkers. Plannen van producten gaat over het bepalen van een lanceerdatum en dan terugrekenen wat er nodig is. De lanceerdatum kan voor een compleet nieuw product zijn of voor een volgende versie van een bestaand product. Dat maakt niet uit. Productplanning is een kunst, omdat er zoveel disciplines bij betrokken zijn. Klanten, sales, projecten, productontwikkeling, medewerkers… Dat kan alleen maar fout gaan toch? Het gaat inderdaad vaak fout. Producten die te laat de markt bereiken, producten die gebrekkig zijn van kwaliteit. Kan dat anders? Ja!

Drie knoppen

Bij het plannen neem je drie aspecten in acht. Alle drie zijn ze belangrijk, maar je maakt er twee belangrijk. Zie de aspecten het als knoppen waar je aan kunt draaien. Als knoppen die je vast kunt zetten. Of niet.

Deze drie knoppen zijn:

  • tijd. De hoeveeltijd vanaf nu tot de datum waarop de productlancering plaatsvindt.
  • budget. Het budget dat je inzet aan middelen of geld. Hoeveel mensen en middelen die we kunnen inzetten en hoe vertaalt zich dat naar geld?
  • kwaliteit. De kwaliteit van het product dat je lanceert. Binnen deze definitie hoort natuurlijk de gebruikelijke traditionele kwaliteit. Hoeveel fouten zijn er? Maar ook functionaliteit is een aspect. Wat zit er in ons product?

Elke planning kent deze drie knoppen. Of het nu de planning is van je vakantie of de grootse planning van de Fyra. En dus ook van je productlancering. Je kent vast die planningsgrap wel. Een vrouw heeft 9 maanden nodig om een baby te baren. Als we nu eens negen vrouwen naast elkaar zetten, kunnen ze het dan in één maand? Natuurlijk niet. Dus hoe werk je met die knoppen?

Zet nooit drie knoppen vast!

Als je alle drie knoppen vast zet, plan dan voor mislukking. Het klinkt zo logisch. Het productlancering vindt plaats op 1 augustus as. Het budget is € 300.000 en aan deze functionaliteit moet het voldoen. In een ideale wereld kun je alle drie knoppen op deze manier vastzetten. Maar als er ook maar iets mis gaat, dan gaat er iets schuiven. Bijna altijd is dat in eerste instantie tijd. Je lanceert het product later. Omdat je het product later lanceert, loopt daarna het budget uit. Kwaliteit en functionaliteit is vaak de enige knop die echt vast staat. Maar is dat wel de goede manier?

Maak kwaliteit sluitpost

Zet twee van de drie knoppen ‘vast’. Vastzetten betekent dat je ze belangrijk maakt. Dat je er duidelijk over bent en dat je er geen compromissen op wilt sluiten. Maar welke knop zet je dan niet vast? Want dat is de knop die dient als ‘afvoerputje’. De knop waaraan je draait als je de oorspronkelijke planning niet dreigt te halen.

Maak kwaliteit de sluitpost. He? Maar… Klopt. Je maakt kwaliteit sluitpost en je maakt tijd en budget belangrijk. Maar kwaliteit dan niet? Hoe werkt dat dan?

Underpromise and overdeliver

Kwaliteit speelt een grote invloed in klantbeleving. Kwaliteit bestaat uit veel aspecten. Onder andere of je op tijd levert. Die knop zet je vast. Sales kan tegen klanten zeggen dat je op 1 augustus het nieuwe product lanceert. Dat ga je halen, dus je laat sales niet in de steek. En je klanten ook niet. Maar kwaliteit bestaat natuurlijk ook het ontbreken van fouten. Daar mag je inderdaad geen compromis op sluiten. Je product moet foutloos zijn. Je maakt kwaliteit tot sluitpost door de functionaliteit variabel te maken. Dat kan sowieso, want vaak beloven bedrijven veel te veel nieuwe functionaliteit waar klanten niet eens op zitten te wachten. Dus hoe plan je dan?

Je plan bijvoorbeeld voor zes nieuwe grote functionaliteiten. Je communiceert naar klanten er twee. In de ideale wereld lever je er alle zes en verras je klanten met een surplus van vier. Als het een beetje tegenzit, dan lever je er misschien vier. Maar nog steeds meer dan de klant verwacht. Als extra bonus lever je op tijd. Dus de klant ervaart je in ieder geval als betrouwbaar!

Maak tijd en budget belangrijk en zet die ‘knoppen’ vast. Houd kwaliteit variabel door veel minder te beloven en dat iets meer te leveren.

ScaleUp Company