Willem Sodderland

Oprichter van o.a. Buzzer & Seamore, kickstarter van revoluties.

Willem is een gepassioneerde innovator die met zijn bedrijven revoluties start en laat groeien. In 1998 begon hij de eerste ‘sweat equity’ incubator van Nederland. Tussen 2004 en 2014 bouwde hij Buzzer op tot Europa’s leidende word of mouth marketing platform en in 2015 begon hij Seamore met als missie om zeewier als bron van geweldig eten te ontsluiten. Buzzer en Seamore werden beide internationale fenomenen en stonden aan de basis van grote verschuivingen in de wereld van marketing en voeding. Al 20 jaar stimuleert Willem ondernemerschap door coaching van startups en scaleups. Na de verkoop van Seamore in 2022 sloot hij zich aan bij Scaleup Company als Pro. Ook is hij een nieuw bedrijf begonnen, een maatschappelijke ‘accelerator’, die in Q4 2023 live zal gaan.


Willem, hoe zou je jezelf omschrijven als ondernemer?

Ik ‘doe’ revoluties. Ik zoek naar grote verschuivingen die ik logisch en relevant vind en die ik wil laten plaatsvinden en versnellen. Ik ben ondernemer geworden om de wereld een betere plek te maken. Door mijn studie Rechten leerde ik al vroeg om een logisch, overtuigend verhaal te bouwen. Door mijn start als strategy consultant leerde ik om de wereld vanuit een groter, strategisch perspectief te bekijken. Als ondernemer begeef ik me elke keer op een nieuw terrein, om een nieuwe puzzel op te lossen. Ik ben een innovatie-machine: altijd op zoek naar nieuwe manieren om iets te doen. Gespecialiseerd in marketingstrategische uitdagingen, positionering en storytelling. Ik heb met mijn verschillende bedrijven veel ervaring in internationalisatie opgebouwd en kijk altijd naar de maatschappelijke relevantie van ondernemen: hoe kan iedereen er beter van worden? Doordat ik 15 jaar geleden de ‘Rockefeller Habits’ ontdekte ben ik ondernemen nog meer als vak gaan zien en heb ik geleerd hoe focus, structuur en discipline van onschatbare waarde zijn voor het bouwen van succesvolle bedrijven. Geweldig om die kennis en ervaring over te kunnen dragen in mijn rol als coach en ScaleupPro.


Wat is de grootste uitdaging die je als ondernemer hebt getackeld in de afgelopen jaren?

De grootste uitdaging die ik als ras-innovator heb leren tackelen is het spanningsveld tussen radicale innovatie (daar gaan we naar toe) en directe marktadoptie (wat zijn mensen bereid nu te kopen). Je ziet de toekomst maar kunt hem nu nog niet aan een grote groep verkopen. Je moet een roadmap maken waarlangs je mensen mee kunt nemen en moet het complexe veld van doelgroep, adoptie, proof of concept, funding van de aanloop managen. Door schade en schande wijs geworden ben ik data enorm gaan waarderen, net als kleine experimenten in plaats van ‘big bets’. Eerst bewijs, dan schalen. 


Hoe heb je ervoor gezorgd dat jouw bedrijven minder afhankelijk werden van jouw inbreng?

Belangrijkste stap is geweest dat ik mijn rol en houding van ‘baas’ naar inspirerende coach heb veranderd. De visie moet super duidelijk zijn zodat mensen daarbinnen zelf aan de slag kunnen. Het was erg wennen, omdat ik oorspronkelijk behoorlijk micro-managede. Maar ik vond het heerlijk toen ik zag dat mensen eigen ownership van hun doelen kregen. Ik besteed veel van mijn tijd aan ‘unstuck sessions’: mensen helpen los te komen als ze vastzitten. En door daar weer een core competence van te maken wordt mijn inbreng minder nodig. Het hele Scaling Up framework helpt sowieso heel goed om een bedrijf los te maken van de ondernemer.


Wat is het belangrijkste inzicht dat je als ondernemer hebt opgedaan?

Dat ondernemen een vak is dat je kunt leren en waar je steeds beter in kunt worden. Dat ik zelf als ondernemer continue nieuwe puzzels wil kunnen oplossen, en dat ik maatschappelijke relevantie heel erg belangrijk vind. 


Wat zou je willen zeggen tegen ondernemers en managers in bedrijven met 10 tot 400 medewerkers?

Zorg dat de Purpose van het bedrijf zo is geformuleerd dat je er elke keer dat je het ziet kippenvel van krijgt. En dat alle key beslissingen aligned zijn met de purpose. Realiseer je dat ‘enjoy the path’ nog belangrijker is dan het behalen van de BHAG zelf. 

Willem Sodderland

Willem Sodderland

ScaleUp Pro

Willem Sodderland (1968) is een serial entrepreneur met 25 jaar ervaring. Vooraf hieraan werkte hij 4 jaar als strategy consultant bij Monitor Company, de wereldwijde consultancy van Michael Porter.

ScaleUp Company