Zeven uitdagingen voor scaling up

Scaling up. Wat is voor jouw bedrijf nu de grootste uitdaging? Je wilt je bedrijf naar de volgende fase brengen. Maar je beseft ook dat harder werken je niet verder brengt. Anders werken wel. Maar hoe dan? Wat zijn de zeven uitdagingen om door te groeien tot een scale-up?

Doorgroeien naar een volgende fase is voor ieder bedrijf mogelijk. Toch lukt het veel bedrijven niet om door te groeien. 96% van de ondernemers weet hun idee om te zetten in een bedrijf met minder dan € 1 miljoen omzet. Slechts 4% van de ondernemers lukt het om meer dan € 1 miljoen omzet te genereren. Dit is de eerste ‘valley of death’ zegt Verne Harnish. Slechts 0,4% haalt de € 10 miljoen omzet. ‘Valleys of death’ zijn fases waar het veel bedrijven niet lukt om verder te groeien. Ze struikelen ergens op weg naar de volgende fase. Of blijven in de vorige groeifase hangen. Waarom lukt het zo weinig ondernemers de volgende fase te halen?

Elke groeifase kent zijn eigen uitdagingen. Als ondernemer ken je en werk je aan die uitdagingen. Laten we eens kijken naar bedrijven die nu €1-10 miljoen omzet hebben. Wat zijn hun uitdagingen naar de volgende groeifase?

De zeven uitdagingen om te groeien naar de volgende groeifase zijn:

  1. karma kapitalisme. Ondernemen met betekenis. Focus op betekenis én resultaat. Creëer welvaart en welzijn voor iedereen met wie je werkt en voor wie je werkt. Zet iets van betekenis in de wereld en draag bij aan positieve verandering van onze wereld.
  2. maak sales irrelevant met marketing. Marketing is vaak onderbelicht. Alle aandacht en energie gaat uit naar sales. Maar als je je marketing goed inricht, dan wordt sales een operationeel proces. Vaak is een salesproces lang en diffuus. Wat betekent het als de juiste klanten uit zichzelf op je virtuele voordeur kloppen?
  3. agile scaling up. Elke bedrijf moet snel en flexibel inspelen op veranderingen. Maar groter worden betekent vaak ook meer processen en structuur. Dat staat haaks op vaak veranderen en snel groeien zonder drama op de werkvloer. Met drie disciplines en twee drie tools maak je de uitvoering soepel en schaalbaar.
  4. winning the war on talent. De beste mensen werven, ontwikkelen en behouden. Het klinkt eenvoudig. En dat is het ook. Met drie processen en twee tools.
  5. let the customer fund your business. Groei vreet cash. Overweeg je om naar de bank te gaan voor een lening? Laat je klant je bedrijf financieren! Maar hoe doe je dat? Met andere businessmodellen!
  6. scaling up is topsport. Doorgroeien naar de volgende fase doe je er niet bij. Doorgroeien gebeurt ook niet vanzelf. Net als topsport moet je voor doorgroeien kiezen en een goede coach zoeken. En veel trainen.
  7. loving, living and learning. De menselijke maat van doorgroei. Je bedrijf verandert. De volgende fase stelt andere eisen aan jou als ondernemer en je MT. Zonder persoonlijke groei geen bedrijfsgroei. Dus ontwikkel jezelf en je team en leer, leer, leer. Leren is één van de belangrijkste kwaliteiten om te groeien. En leren gaat niet over hoeveel je leert. Het gaat over hoe goed je iets leert en daarna toepast in jouw bedrijf.

Maak je binnenkort de stap van startup naar scaleup? Bekijk onze 1-daagse Kickstart. Je maakt in vogelvlucht kennis met de Scaling Up methodiek en werkt de blauwdruk van je complete strategie uit op 1 pagina.

Bewaren

ScaleUp Company