Zeven manieren om te groeien

Groeien. Welk ambitieus bedrijf wil dat nu niet? Maar groeien is meer dan voorbijkomende kansen verzilveren. Groeien doe je bewust door te kiezen. Kiezen uit zeven manieren om in twee stappen te groeien.

Een model helpt bij het brainstormen over groeiscenario’s. Elk model is principieel incompleet, maar wel handig om te gebruiken. In dit model beschrijft Ronald Wissink van Value Creation Capital zeven manieren om te groeien vanuit de huidige kernactiviteit:

  • nieuwe producten en/of diensten introduceren. Alphabet (voorheen Google) spreekt natuurlijk aan met nieuwe producten als Google Glass. Niet allemaal succesvol natuurlijk, maar dat hoeft ook niet. Veel lukt wel.
  • nieuw businessmodel toepassen. Spotify en Salesforce zijn baanbrekend geweest door het aanbieden van nieuwe businessmodellen.
  • andere positie in waardeketen innemen. Bij voorbeeld Apple heeft met de overname van iTunes een andere positie in de waardeketen ingenomen.
  • andere (technologische) toepassingen introduceren. Amazon werkt hier hard aan, onder andere met Amazon Web Services en nu de drones.
  • nieuwe klantdoelgroepen bedienen. Denk aan Oracle en Nike die dezelfde productlijn inzetten voor nieuwe klantdoelgroepen.
  • nieuwe geografische gebieden betreden. SAP en het Nederlandse Metrixlab zijn voorbeelden die vanuit een sterke thuismarkt vestigingen openen in nieuwe landen.
  • nieuwe distributiekanalen opzetten. Microsoft en TomTom zijn hiervan goede voorbeelden, die geheel nieuwe distributiekanalen inzetten om te groeien.

Dit model is specifiek gericht op bestaande organisaties die willen doorgroeien.

Stap 1: brainstormen over groeien
De eerste stap is om te brainstormen over elk van deze zeven manieren om te groeien. Waarin kan het bedrijf groeien? Voor elke manier brainstorm je met je team over de mogelijkheden. Geografisch: we kunnen naar Duitsland, Engeland, Europa, …. Nieuwe distributiekanalen inzetten, zoals werken met resellers en integratoren of via een OEM partner. Business model: modulaire opbouw, flexibel naar gebruik, per maand opzegbaar of juist een jaar vooruitbetalen, …. Je maakt een volledig plaatje met alle mogelijkheden die je voor jouw bedrijf ziet. Als hulpmiddel bij het brainstormen kan het onderstaande model dienen.

ScreenShot2016-01-13at08.58.13-2016-01-24-08-59.png

Stap 2: bewuste keuzes maken
Stap twee is om keuzes te maken. Je kunt niet alle kanten op groeien. Voor welke één, twee of misschien drie dimensies kies je?

In het hieronder ingevulde model zie je met de blauwe vakken alle mogelijkheden aangeduid. Dit model is een specifiek voorbeeld voor een hostingbedrijf. Het brainstormen in de eerste stap heeft alle mogelijkheden in kaart gebracht. De tweede stap leidt tot focus en keuzes. In dit voorbeeld zet dit bedrijf in op drie manieren: uitbreiding producten/diensten, klantdoelgroepen en businessmodel. Deze richtingen zijn geel gemaakt.

ScreenShot2016-01-13at08.58.01-2016-01-24-08-59.png

Daarmee is in één opslag duidelijk hoe dit bedrijf wil groeien. Voor welke manieren kies jij om jouw bedrijf te laten groeien?

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Value Creation Capital. Samen met Value Creation Capital organiseert Spark het jaarprogramma Scaling Up Tech Companies. Dit model maakt daarvan onderdeel uit.

Bewaren

ScaleUp Company