Werken met kernwaarden

Mensen zijn cruciaal voor elk bedrijf. Mensen maken het verschil. De cultuur van je bedrijf is een belangrijk ingrediënt voor succes. Tijd om te werken met kernwaarden. Maar hoe doe je dat?

Werken met kernwaarden
Kernwaarden zijn steeds belangrijker. Hoe meer technologie belangrijk wordt, hoe belangrijker mensen worden. Bedrijven als Zappos staan bekend om hun ijzersterke cultuur. Een cultuur die gebaseerd is op kernwaarden. Werken met kernwaarden is een successtrategie. 

Maar wat zijn kernwaarden?

Wat zijn kernwaarden?
Kernwaarden zijn de bouwstenen van elke cultuur. Kernwaarden zijn normen en principes die we hanteren. Het zijn de geschreven en ongeschreven regels van je organisatie. Ik schreef al eerder over kernwaarden (de kracht van kernwaarden). In dit artikel leer je hoe je kernwaarden zo praktisch maakt, dat je er vandaag mee aan de slag kunt. De eerste stap: hoe kom je achter de kernwaarden van je bedrijf?

Kernwaarden ontdekken – op reis naar Mars
Kernwaarden kun je eenvoudig ontdekken. Ontdekken? Kernwaarden zijn impliciet al aanwezig in je bedrijf. De kunst is om die te ontdekken. Niet om gewenste kernwaarden te formuleren. Maar om bestaande kernwaarden te ontdekken en te benoemen. Maar hoe doe je dat?

Een goede oefening is de reis naar Mars. Je kunt deze oefening prima met je team doen. Je stelt je voor dat je een vestiging op Mars opent. Wie neem je dan mee? Maak individueel een lijstje van 3 tot 5 mensen die je mee zou willen nemen en waarom. Dat zijn natuurlijk collega’s. Maar als je bedrijf nog niet zo groot is kun je ook oud-collega’s noemen. Of klanten.

Dan bespreek je alle lijstjes. Je maakt één lijst met een handvol medewerkers. Bijvoorbeeld:

medewerker die mee gaat
waarom die medewerker meegaat
Nicolien als ze zegt dat ze iets doet, dan gebeurt het ook
Sandra oog voor detail
Remco altijd in voor een geintje
etc etc

Daarna bespreek je welke kernwaarden erbij horen. In praktische en aansprekende woorden. Geen containerbegrippen als eerlijk, integer en kwaliteit. Saaiiii…. Aansprekender zijn:

 • afspraak = afspraak
 • oog voor detail
 • work hard, play hard

Mooi, zul je denken. Wat moet ik nu doen?

Kernwaarden praktisch maken
Kernwaarden kun je zelfs nog praktischer maken door gedrag en principes te koppelen aan de kernwaarden. Als voorbeeld tref je hier de kernwaarden van Spark (in het Engels):

EXCEED EXPECTATIONS

 • eye opening initiatives
 • set clear expectations and exceed them

ALWAYS FORWARD

 • better ask for forgiveness than for permission
 • focus on the positive
 • never give up

BE THE PRACTICE

 • walk the talk
 • cut the crap

ALL ON THE SAME PAGE

 • one face, one story and one experience
 • common goals and aligned interests

GIVE CARE AND TAKE CARE

 • we care more about the customer than the sale

Een ander mooi Nederlandstalig voorbeeld zie je in Succesvol samenwerken met kernwaarden.

Kernwaarden zijn altijd specifiek voor een bedrijf. Je kunt bovenstaande voorbeelden dus stom vinden, of niet passend voor jouw bedrijf. Dus gebruik bovenstaande voorbeelden als inspiratiebron. Maar ontdek vooral je eigen kernwaarden. En maak ze praktisch. Daarmee gaan ze leven.

Praktische kernwaarden maak je levend. Hoe doe je dat?

Kernwaarden gebruiken in de dagelijkse praktijk
Kernwaarden gebruik je in principe elk moment van de dag. Zonder dat je het beseft. In dat geval kun je ze ook bewust laten leven. Dat doe je in drie stappen:

 • kernwaarden levend maken. Vertel verhalen over mensen en situaties. Klant X die iets bijzonders deed en welke kernwaarde daarbij hoort. Medewerker Y die niet opgaf in een bepaalde situatie. Vertel verhalen en koppel die aan kernwaarden. Want kernwaarden zijn geen woorden. Kernwaarden vormt gedrag en je kunt ze halen uit verhalen. Door vaak verhalen te vertellen versterk je de kernwaarden.
 • kernwaarden dagelijks gebruiken. Elk moment van de dag kun je kernwaarden herkennen en benoemen. Gedrag en acties van mensen dat je opvalt, koppel je aan een kernwaarde. “Wow, dat je gisteren tot half negen door hebt gewerkt om het af te maken is een prachtig voorbeeld van never give up“. Dat kun je ook doen om ongewenst gedrag te corrigeren.
 • momenten om kernwaarden te gebruiken. Kernwaarden kun je dus op elk moment van de dag gebruiken. Daarnaast zijn er een aantal situaties waarbij kernwaarden extra krachtig zijn. Bij vergaderingen bijvoorbeeld. Vertel daar de kernwaardeverhalen. Doe dit weekly, monthly of quarterly, naar gelang je behoefte. Zet kernwaarden vooral in bij werving van nieuwe medewerkers. Of bij het evalueren van medewerkers.

Kernwaarden zijn krachtig. Het is zinvol én leuk om tijd en energie te investeren in kernwaarden.

Mensen maken verschil. Mensen zijn de succesfactor. Investeren in de cultuur loont. Werken met kernwaarden is hoe je dat doet. Want mensen doen er toe.

De rol van jullie kernwaarden bij de selectie van A-spelers
Jouw bedrijf uitbreiden met de beste mensen? Gebruik de beste methode hiervoor, Topgrading. Leer er over in de komende Topgrading Workshop (meld je direct aan of eerst meer informatie).

ScaleUp Company