Wereldberoemd tussen 243 miljoen websites

Op internet zijn er nu 234 miljoen websites. In 2009 alleen kwamen er 47 miljoen bij. Je moet er niet aan denken hoeveel informatie dat allemaal bij elkaar is. Het is bijna een wonder als een bezoeker op jouw website belandt. Maar je kunt stappen nemen om meer relevante bezoekers op je website te krijgen. Je kunt zelfs wereldberoemd worden!

Een druppel in een oceaan
De getallen op internet zijn enorm. Het recente onderzoek van Royal Pingdom toont nog meer onthutsende getallen. 90 Triljard emails per jaar. 4 miljard foto”s op internet, 1 miljard video”s. Ook 1 miljard Twitter tweets, per maand dan wel te verstaan. Het aantal internetgebruikers is 1,73 miljard en groeit jaarlijks met 18%.

Dat is duidelijk: internet groeit met een enorm tempo.

De cruciale vraag is daarom: hoe krijg je aandacht van je doelgroep voor je aanbod?

Water naar de zee dragen
Marketing en sales via internet is hard werken. De tijd is voorbij dat een goede domeinnaam en een mooie website garantie waren voor succes. Recentelijk had een klant van ons die ervaring. Een briljante domeinnaam, een prachtige website en meesterlijke teksten. Iedereen was trots. De eerste maand kwamen er 7 bezoekers kijken, de tweede maand 5. En dat waren niet eens relevante bezoekers!

Een andere ervaring was met Google Adwords. Bakken met geld werden geïnvesteerd in Adwords en de resultaten waren bedroevend. Niet omdat Adwords niet zou werken, maar omdat men niet keuzes durfde te maken voor doelgroep en woorden waarop die doelgroep zoekt. En men gaf geen aandacht aan de Adwords-campagnes, eenmaal ingesteld keek men er niet meer naar om.

Als je niet effectief en niet efficiënt marketing via internet doet, dan draag je water naar de zee. Dan verspil je energie, tijd en geld.

Vijf stappen naar meer aanvragen
Om duurzaam succes op internet te krijgen tegen acceptabele kosten, neem je vijf stappen:

  1. beschrijf precies wie je doelgroep is en waar die zich op internet bevindt. Doe dat zo specifiek mogelijk en maak keuzes. Kies voor je kernklant en richt je daar op. Ken die kernklant zo goed, dat je weet op welke woorden ze zoeken en spreek hun taal.
  2. definieer je organisatie en aanbod op een aantrekkelijke wijze. Bepaal de waarden en identiteit van de organisatie. Creëer een ongewoon aanbod dat de kernklant aanspreekt. Leid je medewerkers op in dit ongewone aanbod. Stem de processen af op de klant.
  3. maak jezelf zichtbaar op internet met relevante content voor de doelgroep. Lanceer campagnes om aandacht te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door Adwords, maar er is een heel scala aan andere mogelijkheden. Zorg er voor dat je doelgroep naar je site komt. Daar zien ze dan een aantrekkelijke site (je identiteit visueel vertaald naar de website). De teksten zijn wervend, compleet en vooral foutloos. Als een organisatie al simpele schrijffouten maakt, hoe moeten ze dan mijn project goed afronden?
  4. verleid de relevante bezoeker om zich aan te melden. Ontwikkel een strategie waarin je door kleine stappen (micro-conversies) het vertrouwen van de potentiële klant wint, zodat hij of zij zich uiteindelijk kenbaar maakt en vervolgens verzoekt om contact. Dit is een warme lead!
  5. volg op! Daarna volg je op. Hier is veel over te zeggen, wellicht voor een volgend nieuwsbriefartikel. Maar de potentiële klant is bekend, vertrouwt je organisatie en denkt dat je zijn probleem kunt oplossen.

Het is belangrijk deze stappen door te lopen en regelmatig te herhalen. Want alles verandert: de behoeften van je doelgroep, waar die doelgroep zich bevindt op internet en je eigen organisatie en je aanbod. Niets blijft hetzelfde, dat geldt ook voor je website.

Door de doelgroep goed te kiezen en daarop je aandacht te richten, is het mogelijk om al je middelen daar in te zetten. Dat maakt je effectief en daarmee kun je wereldberoemd worden. Binnen je doelgroep. Want dat is wat je wilt als je wilt groeien.

ScaleUp Company